3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 72-73 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 72, 73  Milli Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Çalışması Soruları ve Cevapları
TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI
3. Sınıf Meb Yayınları Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 72 Cevabı

ÖĞRETMENE SAYGI
Atatürk sık sık yurt gezilerine çıkardı. Nereye gitse mutlaka bir okula uğrar, öğretmen ve öğrencilerle konuşurdu.
Bir gün Atatürk’ün yolu bir köy okuluna düştü. Tek sınıflı bu okulda genç bir öğretmen ders veriyordu. Atatürk sınıfa girince öğretmen, kürsüsünü ona bırakmak istedi.
Atatürk:
— Hayır, yerinize oturunuz ve dersinize devam ediniz, dedi.
Eğer izin verirseniz biz de sizden yararlanmak isteriz. Sınıfa girdiği zaman cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir.
Ahmet KÖKLÜGİLLER (Kısaltılmıştır.)

1-5. soruları metne uygun olarak cevaplayınız.
1) Atatürk yurt gezilerine çıktığında ne yaparmış?
Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezilerine çıktığında bir okula uğrayıp orada öğretmen ve öğrencilerle konuşurmuş.

2) Atatürk hangi okula uğramış?
Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezilerine çıktığında tek sınıflı bir köy okuluna okula uğramış.

3) Atatürk sınıfa girince öğretmen ne yapmış?
Cevap:

Atatürk yurt gezilerine çıktığında bir okula uğrar, öğretmen ve öğrencilerle konuşurmuş.

4) Öğretmenin bu davranışı üzerine Atatürk neler söylemiş?
Cevap:

Atatürk, öğretmene yerine oturup dersine devam etmesini ve sınıfta cumhurbaşkanının bile öğretmenden sonra geldiğini söylemiştir.

5) Bu anıdan nasıl bir sonuç çıkarıyorsunuz?
Cevap:

Belirtilen bu anıdan Atatürk’ün öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine çok saygı duyduğunu çıkarılabilirim.

3. Sınıf Meb Yayınları Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı

6) “Babam yarın gece gelecek.” cümlesindeki “gece” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) sabah

B) gündüz

C) akşam

Cevap: B) gündüz

7) Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi zıt anlamlıdır?

A) ileri – geri

B) barış – sulh

C) yurt – vatan

Cevap: A) ileri – geri

8) Cümlelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) harfi yazınız.

Cevap:

(Y) Eş görevli kelimeleri ayırmak için nokta kullanılır.

(D) Korku, heyecan, özlem gibi duyguları belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti konur.

(Y) Atatürk nerede doğmuştur” cümlesinin sonuna nokta konur.

(D) Hitap kelimelerinden sonra virgül kullanılır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir