3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Sayfa 217-218-219-220-221 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Sayfa 217-218-219-220-221 Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 217 Cevabı 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Su kaplumbağaları hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap:

Su kaplumbağaları hem karada hem de suda yaşayabilen kabuklu bir hayvan türüdür.  Bu kaplumbağa türü evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanında vardır.

2. Kaplumbağaların üzerindeki kabuk ne işe yarar?

Cevap:

Kaplumbağaların üzerinde yer alan kabuk onları dış tehlikelere karşı korur.

3. Hangi hayvanlar hem suda hem karada yaşayabilir?

Cevap:

Hem suda hem karada yaşayabilen canlılar şu şekildedir:

  • Kurbağa
  • Timsah
  • Pelikan
  • Penguen
  • Kaz
  • Ördek
  • Su samuru
  • Su Kaplumbağası
  • Su Yılanı
  • Yengeç
  • Karabatak
  • Fok Balığı

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 218 Cevabı 

1. ETKİNLİK

Görselleri inceleyelim. Metnin konusunu tahmin ederek yazalım.

Cevap:

Görselleri inceledim. Görselleri göre metnin konusu su kaplumbağaları olabilir.

2. ETKİNLİK

Sahildeki Yumurtalar” adlı metni dikkatle dinleyin. Öğretmeniniz bazı yerlerde metni dinletmeye ara verecek ve metnin devamı ile ilgili tahminlerde bulunmanızı isteyecek. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazın.

Cevap:

Birinci soruya verdiğim cevap:
Orada kaplumbağayı düzeltmiş olabilir.

İkinci soruya verdiğim cevap:
Şayet kaplumbağa denize doğru ittirilirse dalgalar yardımıyla kaplumbağa düz bir duruma gelebilir.

Üçüncü soruya verdiğim cevap:

Onu başka bir kumsala götürmüş olabilir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 219 Cevabı 

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin edelim.

Cevap: 

Sahil: Karanın deniz, göl, ırmak boyunca uzanan bölümü, kıyı, yaka, yalı anlamına gelir.

Kumsal: Denize, göle vb. yerlere girilebilen genellikle kumluk alan, deniz hamamı, kumbaşı, plaj anlamına gelir.

Çelme takmak: Birini yere düşürmek için ayağının önüne ayak uzatmak anlamına gelir.

Kızak: Kar ya da buz üzerinde kayarak yol alan tekerleksiz taşıta verilen ad.

Kuluçkaya yatmak: Genellikle dişi kuşun yavru çıkarmak için yumurtaların üzerine yatmasına verilen ad.

İnci: İstiridye gibi bazı kavkılı deniz hayvanlarının içerisinde oluşan, değerli, küçük, sert, sedef renginde süs tanesine verilen isim.

4. ETKİNLİK

Dinledim, anladım, soruları cevaplıyorum.

1- Su kaplumbağası, yumurtalarını nereye bıraktı?

Cevap: 

Su kaplumbağası, yumurtalarını kumsala bıraktı.

2- Kaplumbağa nasıl ters döndü?

Cevap: 

Kaplumbağayı çakal ile sansar ters çevirdiler.

3- Kaplumbağayı kim kurtardı? Nasıl?

Cevap: 

Kaplumbağayı küçük bir çocuk kurtardı. Kaplumbağayı denize doğru çekti ve kaplumbağa dalga yardımıyla düz döndü.

4- Kaplumbağa çocuğa ne dedi?

Cevap: 

Kaplumbağa, çocuğa kendisini kurtardığı için teşekkür etti. Ayrıca sahile bıraktığı yumurtalarını da kurtarmasını istedi.

5- Elinde bir sepetle sahile dönen çocuk ne yaptı?

Cevap: 

Çocuk, sahile döndükten sonra yumurtaları sepete doldurdu. Bir kayanın arkasına gizlenip çakalla sansarı  orada bekledi.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 220 Cevabı 

6- Sahile gelen sansarla çakal ne yaptı?

Cevap: 

Sahile gelen sansarla çakal önce kaplumbağayı aradılar. Onu bulamayınca yumurtaları aramak için bütün sahili kazdılar.

7- Çocuğun balıklarını alanlar kimlermiş?

Cevap: 

Çocuğun balıklarını alan çakal ile sansarmış.

8- Çocuk, yumurtaları nereye koydu?

Cevap: 

Çocuk, yumurtaları kuluçkaya yatmış kırlangıçların altına koydu.

9- Sansarla çakal, yavruları korkutmak isteyince neyle karşılaştılar?

Cevap: 

Kırlangıçlar çakal ile sansarı hep beraber gagaladılar.

10- Uzak denizlerden dönen anne kaplumbağa, yavrularını sapasağlam görünce ne yaptı?

Cevap: 

Anne kaplumbağa çocuğa çok teşekkür edip getirdiği inci tanelerini ona verdi.

Arkadaşlar, sansarla çakalın yaptıklarını doğru buluyor musunuz? Orada olsaydınız onlara neler söylerdiniz, nasıl bir ders verirdiniz?

Cevap:

Hayır , doğru bulmuyorum. Orada olsaydım onlara bu yaptıklarının çok yanlış olduğunu söylerdim. Ayrıca  onları bir kafesin içine kapatıp çaresiz kalmanın ne demek olduğunu öğrenmelerini sağlardım.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 221 Cevabı

5. ETKİNLİK

Hayvanları korumak ve onların yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak niçin önemlidir? Bu konudaki duygu ve düşüncelerini aşağıya yazabilir misin?

Cevap: 

Bu dünya sadece  insanların yaşadığı bir yer değildir. Dünyada yaşayan her  canlıya değer vermemiz gerekiyor. Biz insanlar yaratılış olarak akıllı canlılarız. Ama hayvanların akılları sınırlıdır.  Hayvanlar, başlarına gelen sorunları bizler gibi çözemeyebilirler ve muhtaç kalabilirler. Bizim insan olarak onlara her zaman yardım etmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak zamanla tüm hayvanlar yok olur. Hayvanlar yok olursa doğanın dengesi bozulur ve biz insanlar olarak yaşayamayız.

a. Konuşma çizgisinin kullanımını inceleyelim.

Çocuk eğilip kaplumbağayı çevirmeye çalıştı. Fakat gücü yetmedi. Ter içinde,
– Çok ağırsınız, dedi.
Su kaplumbağası:
– Beni denize doğru itebilirsen dalgaların yardımıyla dönebilirim, dedi.

b. Aşağıdaki cümlelerin uygun yerlerinde konuşma çizgisi kullanalım.

Cevap: 

Bir süre sonra kaplumbağa suyun yüzeyinde göründü.
– Teşekkür ederim, size borcumu nasıl ödeyebilirim, diye sordu.
– Ne borcu? Benim yerimde kim olsa aynı şeyi yapardı, dedi çocuk.

 

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 2. Sınıf Türkçe Dikey Yayınları Kitabı Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 128 Cevapları başlıklı makalemizde 2. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir