3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 243-249-250-251-252 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 243-249-250-251-252 Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 243 Cevabı 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çanakkale Savaşı hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Cevap:

Çanakkale Savaşı ya da Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında, 1915–1916 yılları arasında, Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda, Osmanlı ile düşman devletler arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır. Bu savaştan dolayı birçok kişi şehit olmuştur. Onlar canlarını vatanları için feda etmiştir.

2. Çanakkale ile ilgili şiirleri sınıfta okuyunuz.

Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 249 Cevabı

1. ETKİNLİK

Metnin görsellerini inceleyelim. Sizce metnin konusu nedir?

Cevap:

Metnin görsellerini inceledim. Metnin konusu Çanakkale Savaşının olduğu zamanlarda bir çocuğun başından geçen olaylar olabilir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerle görselleri eşleştirelim. Bu kelimelerle birer cümle kuralım.

Cevap: 

Matara:

Arkadaşım okula matarasını getirmiş .

Çeşme:

Yol üstündeki çeşmeden su içtik.

Er:

Erler talim için dışarıya çıkmış.

Patika:

Araba patika yoldan geçerken çok sarsıldı.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 250 Cevabı

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metnin görsellerine bakarak cevaplayalım.

1. İlk resimdeki askerin adı ne olabilir?

Cevap: 

Hüseyin olabilir .

2. Bu asker nereye gidiyor olabilir?

Cevap: 

Bu asker cepheye su götürmeye gidiyor olabilir.

3. İkinci resimde neler görüyorsunuz?

Cevap: 

İkinci resimde iki düşman askerinin Hüseyin’e doğru silah doğrulttuğunu görüyoruz.

4. Üçüncü resimde askerimiz neden su içiyor olabilir?

Cevap: 

Askerimiz düşman askerine suyun zehirli olmadığını kanıtlamak için su içiyor olabilir.

5. Dördüncü resimde komutan, askerlerine ne tür bir emir vermiş olabilir?

Cevap: Komutan verilen sulara karşılık askerlerine Hüseyin’e yemek vermeleri emrini vermiştir.

6. Beşinci resimde eşeğe neler yüklenmiştir?

Cevap: 

Eşeğe yiyecekler yüklenmiştir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.

1. Saka Hüseyin’in görevi nedir?

Cevap: 

Onun görevi cephede çarpışan askerlere su götürmektir.

2. Hüseyin, nasıl bir askerdir?

Cevap: 

Hüseyin , çok cesur ve zeki bir askerdir.

3. Hüseyin, düşman askerlerine nasıl yakalanmıştır?

Cevap: 

Hüseyin, cepheye su götürürken yolda düşman askerlerine yakalanmıştır.

4. Hüseyin’in suyu önce kendisinin içmesinin sebebi nedir?

Cevap: 

Hüseyin suyu önce içerek düşmana suyun zehirli olmadığını kanıtlamak istemiştir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 251 Cevabı

5. ETKİNLİK

Metnin hikâye haritasını tamamlayalım.

Cevap: 

Ana Karakterler: Bölük komutanı, Hüseyin, düşman komutanı .

Yer: Büyük Anafarta Köyü

Olay: Askerlere su götürmekle görevli olan bir askerin yolda düşman askerlerine yakalanması ve askerin zekasını kullanarak düşmandan kurtulması.

6. ETKİNLİK

Hüseyin’in davranışını doğru buluyor musun? Sen olsaydın düşman askerlerinin elinden kurtulmak için ne yapardın?

Cevap:

Evet, Hüseyin’in bu davranışını doğru buluyorum. Onun yerinde ben olsam bende aynısını yapardım.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları Sayfa 252 Cevabı 

7. ETKİNLİK

Çanakkale ile ilgili bir şiir yazalım. Sonra şiirimizle ilgili güzel bir resim yapalım.

Cevap:

Bu etkinliği sizin yapmanız gerekmektedir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını araştırınız.

Cevap:

Mehmet Akif Ersoy 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme yazan çok büyük bir şairdir. Eserlerinde günlük konuşma dilini başarıyla kullanmıştır. Özel bir yeteneği olup akla gelen her şeyi şiirleştirebilme yeteneğine sahiptir. Örneğin; doktorla yaptığı konuşmalarını bile şiir şeklinde ifade etmiştir.

Asıl adı Mehmet Ragif olan şair, vatan şairi ya da milli şair olarak  tanınmaktadır. Mehmet Akif Ersoy, Sırat-ı Müstakim ve Sebül’ür Reşat dergilerini çıkarmıştır. Büyük şair, Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekilliği yapmıştır. Asıl mesleği veterinerliktir. Mehmet Akif Ersoy’un bildiği diller

Arapça,

Farsça,

Fransızca bilmektedir.

Şiirlerini topladığı Safahat adlı eserde topladı. Bu eser yedi ciltten oluşmaktadır. 17 Şubat 1921’de yazdığı İstiklal Marşı daha sonrasında ortak bir kararla 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri ise Edirnekapı Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 2. Sınıf Türkçe Dikey Yayınları Kitabı Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 128 Cevapları başlıklı makalemizde 2. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yorum Sizinkini ekleyin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir