4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Akıllı Güvercin Matuka Metni Etkinlik Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler  Sayfa 92, 93, 94, 95  Akıllı Güvercin Matuka Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

AKILLI GÜVERCİN MATUKA

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dayanışma neden önemlidir?
Cevap:

Toplumda bazı değerler ve faaliyetler çok önemli bir yere sahiptir. Dayanışma da bu değerler arasında yer alan önemli bir kavramdır. Dayanışma halinde olmak her toplum için önemli bir noktadır.  Toplumda insanların mutlu ve huzurlu olması ve kendilerini güvende hissetmesi için dayanışma ve onun değerleri açısından çok mühimdir.

Dayanışma bir toplum için önemlidir. Çünkü toplumda birlik ve beraberliğin oluşmasında, toplumun mutlu ve huzurlu olmasında, toplumun barış ve güven içerisinde olmasında, toplumda paylaşma, yardımlaşma ve kaynaşma değerleri için çok gereklidir.

Toplumun dayanışma içinde olması insanların birbirini anlaması, anlamlandırması ve yaşamını sürdürmeleri için gereklidir. Toplumda maddi ve manevi huzurun ve barışın sağlanması için dayanışmaya çok büyük ihtiyaç vardır.

2. Okulda birlik ve beraberlikle yaptığınız bir işi anlatınız.
Cevap:

Okul, toplumun merkezinde olan önemli bir kurumdur. Okul, toplumun değerlerinin yeni kişilere aşılandığı yer anlamına gelir. Okulda birlik ve beraberlik ile ilgili bazı çalışmalar da yapılmaktadır. Okul, milli ve manevi değerlerin kazanıldığı ve yaşam içinde azık edildiği bir yerdir. Okulda da birlik ve beraberlik içinde yapılan birçok iş vardır. Bunlardan en önemlisi ise öğrencilerin doğa ve çevre ile ilgili olan ilişkisidir. Okulda öğrenciler, topluluk halinde, birlik ve beraberlik içinde okul bahçesi temizliğini yaparlar, temizliğin ve çevrenin önemini daha iyi bir şekilde kavrarlar. Okulda iş bölümü yaparlar ve yardımlaşarak temizlik yaptıklarında toplumsal değerleri de bu şekilde kazanmış olur. Bu bakımdan okul çok önemli bir yere sahiptir.

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

Görselden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap:

Metnin konusu, bir güvercinin yaşadığı şeyler olabilir.

2. ETKİNLİK 

Metni dinlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.

Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

Metni dinleme sırasında sorulan soruları cevaplayınız.

1. soruya verdiğim cevap

Cevap: Adam, çaylağı vurmak için hemen girişimlere başladı.

2. soruya verdiğim cevap

CevapOnlar tuzağa yakalanmış olabilirler.

3. soruya verdiğim cevap

Cevap: Ben sizi daha önce uyarmadım mı? demiş olabilir.

4. soruya verdiğim cevap

Cevap: Avcıya saldırma düşüncesini  vermiş olabilir.

4. ETKİNLİK 

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap:

Umut
Tahminim: Güven duygusu anlamına gelir.
Anlamı: Ummaktan doğan güven duygusudur.
Örnek Cümle: Her zaman umut dolu olmalıyız.

Teşvik
Tahminim: Bir kimseyi özendirme anlamına gelir.
Anlamı: İsteklendirme, özendirmedir.
Örnek Cümle: Yaptığı şeylerle herkesi teşvik etti.

Gayret
Tahminim: Çaba harcamak.
Anlamı: Çalışma, çaba, çalışma isteği içinde olma.
Örnek Cümle: “Çok başarılı olmak istiyorsan gayret etmelisin.”

5. ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.
Cevap:

Güzel bir orman içinde yaşayan bir çaylak varmış. Bu çaylak bir gün etrafını izlediği sırada bir avcıyı fark etti ve ağacın üst taraflarına doğru çıktı. Avcı, ağacın altına tuzak kurdu ve o sırada güvercinler tuzağın olduğu yere geldiler. Aralarında bulunan Matuka, yemi yememeleri için arkadaşlarını ikaz etti. Fakat onlar yemi yediler ve tuzağa yakalandılar. Daha sonra Matuka, onlara hep birlikte kanat çırparak tuzaktan kurtulabileceklerini söyledi. Avcı yaklaştığı esnada hep beraber kanatlarını çırptılar ve uçarak avcıdan kurtuldular. Bunu göre çaylak onlara hayran kaldı. Böyle yapan güvercinler bu şekilde avcıdan kurtuldular.

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Matuka’nın yaşadığı orman nasıl bir yerdi?
Cevap:

Matuka’nın yaşadığı orman uzun uzun ağaçların, şırıl şırıl akan derelerin, bin bir çeşit ovaların, petek petek lezzet ören arıların bulunduğu bir yerdi.

2. Avcı, kuşları yakalamak için neler yaptı?
Cevap:

Avcı kuşları yakalamak için ağacın altına tuzak kurup üstüne de yem serpmiştir.

3. Matuka’nın avcının elinden kurtulmak için çözüm önerisi nedir?
Cevap:

Onun çözüm önerisi, aynı anda hep birlikte kanat çırparak tuzaktan kurtulmak olmuştur.

7. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin konusu: Güvercinlerin tuzağa yakalanması ve birlik olup tuzaktan kurtulmaları.
Ana fikir: Bir olunduğu zaman zor işlerin üstesinden gelinebilir.

8. ETKİNLİK 

Güvercinlerin davranışlarını tutarlı buluyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap:

Hayır, tutarlı bulmuyorum. Çünkü onlar uyarıldıkları halde kolay bir şekilde tuzağa yakalandılar.

9. ETKİNLİK 

Birlikte hareket etmek bize neler kazandırır? Sınıfça konuşunuz.
Cevap:

Birlikte hareket etmek işlerimizi kısa sürede içinde sağlıklı bir şekilde tamamlamamızı sağlar.

10. ETKİNLİK 

Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Eyvah( ! ) Orman yanıyor( ) Ormanda kuşlar( , ) ağaçlar( , ) sincaplar( … ) Dur yolcu( ! )

11. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı

Barış Manço’nun mısralarını kendi yazı stilinize göre yazınız. Yazınızı görsellerle zenginleştirebilirsiniz.

Yaz dostum! Yoksul görsen besle kaymak bal ile
Yaz dostum! Garipleri giydir ipek şal ile
Yaz dostum! Öksüz görsen sar kanadın, kolunu
Yaz dostum! Kimse göçmez bu dünyadan mal ile
Yaz tahtaya bir daha/Tut defteri kitabı
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa/Bir gün öder hesabı

Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Bilim insanı neler yapar?” araştırınız. Türk bilim insanlarından birini tanıtan bir sunum hazırlayınız.
Cevap:

Bilim insanı araştırma yapar. Yeni şeyler icat etmek için her gün çalışır. Bilim insanı bilinmeyen şeyleri araştırıp bulur. Her zaman yeni şeyleri merak eder ve yeniliklere karşı açıktır.

Vecihi Hürkuş, 1896 İstanbul doğumludur. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşlarını gerçekleştiren, Balkan savaşı, Birinci Dünya savaşı gibi savaşlara da katılmış bir Türk pilotudur. Pilot Astsubay Birinci Dünya Savaşı sırasında pilot lisansı almış ve savaş sırasında keşif ve bombardıman gibi bazı uçuşları gerçekleştirmiş, düşman uçağını düşürmeyi başarmış ilk pilotumuzdur.

Kurtuluş savaşına katkıları sebebiyle kırmızı şeritli istiklal madalyası ve takdirnameler ile ödüllendirilmiştir.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sevmek Mutluluktur Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı, 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ve 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir