4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Etkinlik Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80  Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

GÜNEŞİ BİLE TAMİR EDEN ADAM

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir arkadaşınıza yardım ettiğinizde neler hissedersiniz?
Cevap:

Yardımlaşmak her insana kendini her zaman çok iyi hissettirir. Bir insanın yardım etme gibi duygulara sahip olması onun iyi biri olduğunu da göstermektedir. Günlük yaşamımızda zor durumda kaldıkları zaman arkadaşlarımıza da yardımcı oluruz. Bir arkadaşımıza yardım ettiğimiz zaman kendimizi çok iyi hissederiz, mutlu ve sevinçli oluruz. Arkadaşlarımızın mutlu olması bizi de çok mutlu eder.

2. İnsanların sorunları olduğunda onlara nasıl yardımcı olursunuz?
Cevap:

Bazen canı sıkkın olan kişiler sürekli konuşmak ister. Başlarına gelen şey, onlar için o kadar önemlidir ki onlar için başka bir şey yoktur. Bu nedenle sorunları çözmek için onlarla konuşurum, onları dinlerim ve çeşitli  öneriler sunarım.

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

Böbürlenmek
Tahminim : Büyüklenmek anlamına gelir.
Anlamı : Övünerek kabarmak, üstünlük taslamak, kurulmaktır.
Örnek Cümle: “Böbürlenen kişileri pek sevmem.”

Aç gözlü
Tahminim : “Mala meraklı, doymak bilmez kişi anlamına gelir.
Anlamı : Mala, yiyeceğe ve içeceğe doymak bilmeyen, gözü aç, doymaz, tamahkâr olan.
Örnek Cümle: Aç gözlü olan insanlardan haz etmiyorum.

Hırs
Tahminim : İstek, tutku anlamına gelir.
Anlamı : Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku.
Örnek Cümle :”Onun bu hırsı hiç hoşuma gitmedi.”

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanları nerede yaşamaktadırlar?
Cevap:

Hikayenin kahramanları bir adada yaşamaktadırlar.

2. Çocuklar, Kadir Bey’i niçin çok sever?
Cevap:

Çocuklar Kadir Bey’i alçak gönüllü bir insan olduğu için sever.

3. Kadir Bey, insan ilişkileri konusunda etrafına nasıl fayda sağlamaktadır?
Cevap:

Araları bozulan çiftleri, birbirine küsen kırk yıllık arkadaşları barıştırır ve etrafına bu şekilde fayda sağlar.

4. Yazara göre insan ilişkileri neden bozulur?
Cevap:

İnsan ilişkileri öfke, hırs, kıskançlık, çekememezlik, açgözlülük gibi duygular yüzünden bozulur.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

Muammer Bey ve Kadir Bey’in kişisel özelliklerini karşılaştırınız.

MUAMMER BEY

Cevap:
  • Kıskanç
  • İnatçı
  • Sürekli insanlara küsen.

KADİR BEY

Cevap:
  • Yumuşak huylu ve becerikli.
  • Böbürlenmeyen
  • Çok becerikli.

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin Konusu: Muammer Bey ve Kadir Bey’in kişisel özellikleri.
Ana fikir: İnsanlarla küsmek kolay bir şeydir. Önemli olan küs insanları barıştırmaktır.

5. ETKİNLİK 

Örnekleri inceleyerek siz de metinde mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.

Örnek: “Kardeşi ise tamircidir.” cümlesinde tamirci kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.

“Kendisi onardığı için değil de tesadüfen çalışmış gibi hava takınır.” cümlesinde hava kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.

Cevap:

Tıpkı çamaşır makineleri gibi, arada insan ilişkilerini de tamir etmek gerekir.” cümlesindeki tamir etmek mecaz anlamda kullanılan bir kelimedir.

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

Görseller metnin hangi bölümüyle ilişkilidir?
Cevap:

Görseller metnin Kadir Bey’in anlatıldığı ve övüldüğü bölümle alakalıdır.

7. ETKİNLİK 

a. Üç nokta işaretinin ( … ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

1. Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
2. Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümlerin yerine konur.
3. Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır.

Kimsin? Muammer… (3)

Kiracılarla ev sahiplerini anlaştırır. (…) Neden barışmaları gerektiğini öyle güzel anlatır ki, şaşarsınız. (2)

Hayat dostlarla güzel, neşeli… (1)

b. Siz de üç nokta işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.
Cevap:

Onu o kadar çok üzdüm ki…

Nasıl yapacaksın ? -Bilmem…

Evin bir köşesinde sessizce oturuyordu… Ben de yanına gittim.

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Çevrenizde yardımseverlikle yapılmış bir işi anlatınız.
Cevap:

Üniversite okuyan abim bulunduğu yerde bir yardım kuruluşuyla köy okullarındaki çocuklara kışlık giyecek yardımı yapmışlar. Bu yardıma ben de bir eldiven alarak katkıda bulundum.

9. ETKİNLİK 

Karşılaştırma, neden-sonuç, benzetme gibi çıkarım cümleleri verilmiştir. Çıkarımlarla ilgili soruları cevaplayınız.

1. “Tüm zamanların en başarılı, en usta tamircisidir.” cümlesinde Kadir Bey kiminle ve hangi özelliği ile karşılaştırılmaktadır?
Cevap:

Başarılı olması özelliğiyle Kadir Bey diğer ustalarla kıyaslanmıştır.

2. “Tıpkı çamaşır makineleri gibi arada insan ilişkilerini de tamir etmek gerekir.” cümlesinde insan ilişkilerini tamir etmeyi neye benzetmiştir?
Cevap:

Çamaşır makineleri tamir etmeye benzetilmiştir.

3. “Kadir Bey herkese olumlu baktığından, herkesin de kendisiyle ilgili olumlu düşündüğünü sanır.” cümlesinde Kadir Bey’in herkesin hakkında olumlu düşünmesinin nedeni nedir?
Cevap:

Kendisinin herkese olumlu bir şekilde bakmasıdır.

10. ETKİNLİK 

Hikâye unsurlarını kullanarak defterinize bir hikâye yazınız. Yazınızda olayları oluş sırasına uygun yazmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Yazılarınızda kelimeleri gerçek ve mecaz anlamlarıyla kullanınız.
Cevap:

Günlerden bir gün, şirin bir mahallede tek başına yaşayan Ahmet amca elma toplamak için merdiveni elma ağacına dayamış toplamaya başlamış. O sırada merdiven devrilmiş ve Ahmet amcanın ayağı kırılmış. Ahmet amcanın feryadını duyan komşuları hemen koşmuş ve onu hastaneye götürmüşler. Ahmet amcanın ayağı alçıya alınmış fakat tek başına olduğu için işlerini yapamıyormuş. Bunu fark eden komşuları nöbet şeklinde Ahmet amcaya yardım etme kararı almışlar. Anne, baba, çocuk ve abla mahallede kim varsa amcaya yardım etmiş ve amca sağlığına kavuşunca hepsine dua etmiş.

11. ETKİNLİK 

Atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

İyilik eden iyilik bulur.
Ağaç yaprağıyla gürler.
Baca eğri de olsa duman doğru çıkar.
Bin bilsen de bir bilene danış.
İyi dost kara günde belli olur.

Cevap:

Atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazmanız gerekiyor.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Resmi kurumların ve sosyal yardım kuruluşlarının engelliler için yaptığı çalışmaları araştırınız.
Cevap:

Devlet engelli insanlar için birçok şey yapmaktadır. Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları olarak sosyal yardım kurumları engelliler için birçok faaliyetler yapmaktadır.

Resmi kurumlar ve sosyal yardım kuruluşları sağlık, eğitim, kültür, bilim ve sanat alanlarında engellilerin gelişimlerinde ve topluma kazandırılmasında bazı görevler üstlenmektedir. İş yerlerinde çalışmak, toplum içerisinde yer almak engellilere yapılan en önemli yardımlardır. Resmi kurumların ve sosyal kuruluşların sosyal sorumluluk projesi olarak yapılması toplum içinde bazı değerlerin ortaya çıkması, yaşatılması ve gelecek nesillerin öğrenmesi için çok gerekli bir durumdur.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan Vefa, cömertlik, fedakârlık konulu atasözleri araştırınız. başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir