4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler 7. Ünite Küresel Bağlantılar Neler Öğrendiniz Cevapları

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler 7. Ünite Küresel Bağlantılar Neler Öğrendiniz Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Matbaacılık 7. Ünite Küresel Bağlantılar 196, 197 Neler Öğrendiniz Cevapları

NELER ÖĞRENDİNİZ

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Sayfa 196 Cevabı

A. Aşağıda verilen cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlar ile tamamlayınız.
Cevap:

1. Ülkemiz doğuda İran ile komşudur.
2. Ugroiskola Macar çocuklarının oynadığı oyunlardan biridir.
3. Başkenti Tokyo olan Japonya Asya kıtasının doğusunda yer alır.
4. Japon yemeklerinden suşi şerit hâlinde kesilmiş balıkların kurutulmuş yosuna sarılmasıyla hazırlanır.
5. Finlandiya’da gökyüzünün geceleri de güneşli olduğu döneme ruska denir.
6. Geleneksel Japon oyunlarından olan go kareli bir tahta üzerinde oynanır.
7. Türkiye’nin Suriye sınırı, en uzun kara sınırıdır.
8. Ülkeler dış ticaretlerini sınırlarındaki gümrük kapıları üzerinden gerçekleştirir.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.
Cevap:

(D) 1. İnsanların yemekleri ve beslenme şekilleri ülkelere göre farklılıklar gösterebilir.
(Y) 2. Türkmenistan, Türkiye’nin komşularından biridir.
(D) 3. Finlandiya, Avrupa kıtasında yer alan bir ülkedir.
(D) 4. Hazar petrolleri, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ile Akdeniz’e taşınmaktadır.
(Y) 5. Kimono, Hintlilere özgü geleneksel bir giysidir.
(Y) 6. Kapıkule, Kafkasya’ya açılan gümrük kapılarımızdan biridir.
(Y) 7. TİKA’nın amacı Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmektir.
(D) 8. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapıları kapalı durumdadır.
(D) 9. Nahcivan Azerbaycan’a bağlı bir özerk cumhuriyettir.
(D) 10. Türkiye ile Gürcistan vatandaşlarının sınırdan karşılıklı geçişlerinde kimlik belgesi yeterli olmaktadır.

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Sayfa 197 Cevabı

Aşağıda komşularımız olan ülkeler ve gümrük kapılarımızdan bazıları verilmiştir. Verilenleri inceleyiniz ve her bir gümrük kapımızın başındaki kutucuğa ilgili olduğu komşu ülkenin numarasını yazınız.

Habur – İpsala – Kapıkule – Nusaybin – Sarp – Gürbulak – Dilucu

Cevap:

Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi Türk Cumhuriyetlerinden biri değildir?
A) Gürcistan

B) Kazakistan

C) Kırgızistan

D) Özbekistan

Cevap: A) Gürcistan

2. Ülkelerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Azerbaycan Hazar Denizi’nin batısındadır.
B) Gürcistan, Karadeniz’e kıyısı olan bir ülkedir.
C) Kırgızistan’ın bütün toprakları Asya kıtasındadır.
D) Yunanistan, bir ada ülkesidir.

Cevap: D) Yunanistan, bir ada ülkesidir.

3. “Bu ülkenin en meşhur yemeği dana eti ve soğanla yapılan gulaştır.” Yukarıdaki sözü söyleyen biri aşağıdaki ülkelerden hangisini anlatmaktadır?
A) Bulgaristan

B) Kazakistan

C) Macaristan

D) Yunanistan

Cevap: C) Macaristan

4. “Türkiye ile……………………………….kendilerini iki devlet bir millet sözüyle ifade etmektedirler.”
Verilen ifadedeki noktalı yere hangi ülkenin adı yazılmalıdır?
A) Azerbaycan

B) Irak

C) İran

D) Türkmenistan

Cevap: A) Azerbaycan

5. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi aşağıda verilen Türk Cumhuriyetlerinden hangisinde bulunmaktadır?
A) Azerbaycan

B) Kazakistan

C) Özbekistan

D) Türkmenistan

Cevap: B) Kazakistan

D. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Sizden ülkemiz ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik önerilerde bulunmanız istenseydi neler önerirdiniz?
Cevap:

Ülkemiz ile Türk Cumhuriyetleri arasında ilişkileri geliştirmeye yönelik çeşitli öneriler vardır.

Bu önerilerden bazıları şu şekildedir:

  • Yayın organlarının devamlı olarak yayın yapması,
  • Turistik seyahatlerin gerçekleşmesi,
  • Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi,
  • Yatırım ortaklıklarının gündeme getirilmesi,
  • Kültür paylaşımının devamlı olarak yapılması.
2. Sizce ülkemizi diğer ülkelerden ayıran en farklı kültürel unsur hangisidir? Neden?
Cevap:

Ülkemizi diğer ülkelerden ayıran birçok kültürel unsur vardır. Fakat en farklı kültürel unsur ülkemizin tarihidir. Çünkü Türklerin tarihi çok farklıdır. Ülkemiz köklü devlet geleneğine sahip olmasının yanı sıra sosyal olarak da farklı bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye’de İstanbul ve Çanakkale boğazı gibi önemli boğazlar vardır. Bu boğazlar Asya, Avrupa ve Afrika’nın birleştiği bir yerdir.

3. Farklı kültürlere saygı gösterilmediğinde ortaya çıkabilecek sonuçlar neler olabilir?
Cevap:

Her toplumun kendine özgü kültürleri vardır. Eğer tüm toplumların kültürünü aynı olsaydı çok sıkıcı ve farklı olmayan bir ortam olurdu. İnsanlar yapı gereği topluluk olarak bir arada yaşarlar. Bu nedenle her insan karşısındaki kişiye saygı duymalıdır.

Farklılıklara saygı gösterilmediği takdirde şu sonuçlar ortaya çıkabilir:

  • İnsanların ihtiyaçları karşılanmaz,
  • Sevgi ve saygı ortamı oluşmaz,
  • Barış ve güven ortamı kalmaz,
  • Toplumda birlik ve beraberlik olmaz.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir