4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 81-82-83-84-85 Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler  Sayfa 81, 82, 83, 84, 85  Ben Engelli Değilim Anne Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BEN ENGELLİ DEĞİLİM ANNE

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sizce engel nedir?
Cevap:

Engel mesafedir. Ulaşmak istediğimiz bir şeye karşı önümüze çıkan zorluk ya da zorluklardır. Biz insanlar tüm zorlukların üstesinden gelebilmeliyiz.

2. Engelli insanlar için neler yapabiliriz?
Cevap:

Öncelikle onların engellerini bir eksik gibi görmemeliyiz. Onların toptopoplun bir parçası olduğunu bilmeli ve o şekilde davranmalıyız. Onların ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda şunlar yapılabilir:

  • Apartman girişlerinin engelli ulaşımına uygun hale getirilmesi,
  • Asansör ulaşımını rahat kullanabilmeleri için önlem alınması,
  • Kaldırımların hem fiziksel engellilerin hem de görme engellilerinin ulaşımına uygun hale getirilmesi,
  • Kaldırımlara araçların park edilmemesi ve çöp kutularının yerlerinin iyi bir şekilde belirlenmesi gerekir.

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.
Cevap:

Gökkuşağı
Anlamı: Düşmekte olan yağmur damlacıklarında güneş ışınlarının kırılıp yansımasıyla gökyüzünde oluşan yedi renkli, kemer biçimindeki görüntüye verilen isim.
Örnek Cümle: Yağmurdan sonra çıkan gökkuşağı çok güzel görünüyor.

Engel
Anlamı: Bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebeptir.
Örnek Cümle: Yoldaki engeller sürücülerin sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

Yürek
Anlamı: Kalp
Örnek Cümle: Yüreğimde bazen ağrı oluyor.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Çocuk, koltuk değneklerini nasıl görüyor?
Cevap:

Çocuk onları ayakları olarak görüyor.

2. Çocuğun umutları nasıldır?
Cevap:

Çocuğun umutları bütün dünyayı kucaklayacak kadar büyüktür.

3. Çocuk, annesine ne söylüyor?
Cevap:

Çocuk, annesine kendisinin engelli olmadığını, onun da engelli annesi olmadığını ve bunu bilip üzülmemesini söylüyor.

3. ETKİNLİK 

Metnin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.
Cevap:

Engelsiz Yaşam, Engelleri Aş, Engel Yok

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı

Soruları yazarın bakış açısına göre cevaplayınız.
1. Şairin bu metni yazma amacı nedir?
Cevap:

Şair, engelli insanların kendilerini engelli olarak görmemeleri gerektiğini anlatmak için bu metni yazmıştır.

2. Şiiri okuduktan sonra düşüncelerinizde ne gibi değişiklikler oldu?
Cevap:

Engelleri kişilere başka gözle bakmamamız gerektiğini, onların hayatını kolaylaştırmak için elimizden gelen herşeyi yapmamız gerektiğini anladım.

3. Şiirde anlatılanların günlük yaşamınızla ilişkisi nedir?
Cevap:

Çevremizde birçok engelli insan var. Maalesef ki bazı kişiler engelli insanlarımızı toplumdan dışlamaktadır. Engelli insanlarımız da kendilerini eksik görüp toplum içerisinden uzaklaşmaktadırlar. Bu çok yanlış bir davranıştır. Unutmamalıyız ki hepimiz birer engelli adayıyız.

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

Cevap:

Metnin Konusu
Engelli olan insanlar

Ana Duygu
Engelli kişilerin yaşadıkları duygular ve toplumdan kendilerini uzaklaştırmaları

6. ETKİNLİK 

a. Metinde çocuk başka çocuklarla hangi fiziksel özelliklerini karşılaştırıyor?
Cevap:

Bu çocuk ayak, göz ve el özelliklerini karşılaştırıyor.

b. Dizeleri anlam özellikleriyle eşleştiriniz.

Sizin ayaklarınız var yorgun/ benim koltuk değneklerim var. 

Benim umutlarım var/ Bütün dünyayı kucaklayan  

Karşılaştırma(1)

Benzetme(2)

7. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

Engelli insanlar günlük hayatta ne gibi sorunlar yaşıyorlar? Bu sorunlara çözüm öneriniz nelerdir?
Cevap:

Engelli insanlarımız günlük yaşamda, ulaşım ve toplumdan dışlanma gibi bazı sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunları otobüslerde engellilere özel kısımlar yaparak, kaldırımlara rampalar, kılavuz taşlar koyarak, binalardaki asansörleri çoğaltarak, engellilere özel araçları yaygınlaştırarak az da olsa çözüme kavuşturabiliriz. En önemlisi ise toplumun, engelli insanlara olan bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de normal insanların engelli insanlara empati ile yaklaşmaları için onlara eğitim vermemiz gerekiyor.

8. ETKİNLİK 

Engellilerle ilgili yapılan sosyal çalışmalarla ilgili haberleri araştırınız. Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Bu araştırmayı siz yapabilirsiniz.

9. ETKİNLİK 

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı

Fablı kendi yazı stilinize göre yazınız.
Cevap:

Bu etkinliği siz yapmalısınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Dostluk” ile ilgili söylenmiş atasözlerimizi araştırınız.
Cevap:

Dostluk ile ilgili söylenmiş atasözleri şu şekildedir:

  • Dost içten ağlar, dıştan güler.
  • Düşman ise dıştan ağlar, içten güler.
  • İyilerle dost ol, kötülerden emin olursun.
  • Düşenin dostu olmaz.
  • Dostun attığı taş baş yarmaz.
  • Dost yüzünden, düşman gözünden bellidir.
  • Dost ile ye, iç, alışveriş etme.
  • Hayırlı dost, hayırsız hısımdan yeğdir.
  • Dostluk başka, alış veriş başkadır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Akıllı Güvercin Matuka Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı, 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı ve 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir