4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 99-100-101 Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk 99, 100, 101 3. Tema Erdemler  Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

4.  Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı

1. Şehir halkı niçin Akşemşettin’i padişah sanıyor?
Cevap:

Çünkü onlar Fatih’in, aksakallı, yaşlı biri olacağını düşünmüşler. Bundan dolayı Akşemşettin’i padişah sanıyorlar.

2. Fatih Sultan Mehmet neden çiçeklerin Akşemsettin’e verilmesini istiyor?
Cevap:

O hocalara saygı gösterilmesi gerektiğini düşündüğü için çiçeklerin Akşemsettin’e verilmesini istiyor.

3. Metnin ana fikrini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin ana fikri aksakallı, yaşlı, mütevazı bir ilim adamıdır.

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı

4. Fatih’in ve Akşemsettin Hazretleri’nin fiziksel ve kişilik özelliklerini karşılaştırınız.
Cevap:

FATİH: Genç bir delikanlıdır. Hocalarına her zaman çok değer vermektedir.

AKŞEMSETTİN HAZRETLERİ: Aksakallı, yaşlı, mütevazı bir ilim insanıdır.

5. Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.
Cevap:

Metnin hikaye unsurları şu şekildedir:

Olay : Halkın sultanı görmek istemesi.
Konu: Halkın,  Fatih’i Akşemsettin ile karıştırmaları.
Kişiler: Fatih, Akşemsettin ve halk.
Zaman: Günlerden bir gün.

6. Cümlelerde koyu yazılan kelimelerin gerçek anlamda mı yoksa mecaz anlamdamı kullanıldığını yazınız.
Cevap:

Kadir Bey’in bunu bir türlü fark etmemiş olması onu deliye döndürür. (Mecaz Anlam)

Çünkü ıhlamurun kokusunu alıyorum. (Gerçek anlam)

Asıl engelli kim acaba? Beden engelliler mi; yoksa yürek engelliler mi? (Mecaz Anlam)

Pekala, bu kaşağıyı niye kırdın? (Gerçek Anlam)

Bu sözlerin ardından oda arkadaşları gibi pişmanlık ateşiyle yandı. (Mecaz Anlam)

 

4.  Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı

7. Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.

Arkadaşlar(!) Bu defa olsun sözümü dinleyin(.)
Oraya 8 saatte (!) gitmişler(.)
O yıl köyde kuraklık olmuştu(.) () Muhtar sonbahara doğru bir çözüm buldu(.)
Yaşasın(!) yarın bayram(.)

8. Cümlelerin anlam özelliklerini yazınız.
Cevap:

Fatih’i tanımadığı için çiçeği başkasına verdi. (Neden-sonuç)
Emin olduğum tek şey, senin benden daha iyi gördüğündür. (Karşılaştırma)
Fakat bu güvercinler, diğerlerinden biraz farklıydı.  (Karşılaştırma)
Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım. (Benzetme)

9. Cümlelerde koyu yazılmış deyimi metne kattığı anlamıyla yazınız.

Lafı ağzında geveleyip duruyordu.

Cevap: “Söylemek istenenleri söyleyememek.”

Bu aralar iğne ipliğe döndü.

Cevap: Aşırı derecede zayıflamak, kilo vermek, çok zayıflamak.

10. Cümlelerin hangisinde kullanılan deyimin açıklaması yoktur?

a. Konuştukça hayatıyla ilgili sırları açıklıyor, kendini ele veriyordu.
b. 35 yıllık işinden artık iyice sıkılmıştı, yaka silkiyordu.
c. Geçen sene çalıştığım yerdeki Çaycı Bekir, adama günahını vermezdi.
d. Her şeyin üstesinden gelebilecek akla ve uyanıklığa sahipti, cin gibi bir çocuktu.

Cevap: A Konuştukça hayatıyla ilgili sırları açıklıyor, kendini ele veriyordu.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Akıllı Güvercin Matuka Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı, 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı ve 4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir