5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Erdemler Tema Değerlendirme Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 100, 101 Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları  

TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI VE CEVAPLARI

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı

(1, 2, 3, 4, ve 5. soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Yazar, metinde hangi iki durumla ilgili karşılaştırma yapıyor?
Cevap:

Yazar metin içinde asık suratlı insanlarla sohbet etme ile güler yüzlü insanlarla sohbet etmeyi karşılaştırmaktadır.

2. “Güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören, affeden insanlardır.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap:

Güler yüzlü insanlar her zaman hoşgörülü insanlardır. Böyle insanlar başkalarının kusurlarını yüzlerine vurmak yerine onlara tebessüm etmeyi tercih ederler.

3. Yazar, görüşünü desteklemek için hangi örnek/örneklerden yararlanmaktadır?
Cevap:

Kimsenin asık yüzlü insanlarla konuşmayacağını fakat tatlı dilli güler yüzlü insanlarla konuşmanın daha çekici olduğu gibi bazı örneklerden yararlanmaktadır.

4. Metinin ana fikrini yazınız.
Cevap:

Metnin ana fikri güler yüzlü bir şekilde iletişim kurmaktır.

5. Aşağıda verilen deyimlerin anlamlarını metinde geçtiği cümlelerden hareketle yazınız.
Cevap:

Hevesi kırılmak: Çok istekliyken bir sebeple isteksiz hale gelmek

Sohbete renk vermek: Sohbete farklılık ve keyif katmak anlamına gelir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı

6. (I) Korkudan ayakta duramayacak duruma gelmek “ dizlerinin bağı çözülmek”; (II) danışmak, görüş almak “akıl almak”; (III) bir mal, para, değer yargısı vb. maddi veya manevi varlığın elden çıkarılmasını kabul etmek “gözden çıkarmak”; (IV) bir şeyi duymazlıktan gelmek “ağzı kulaklarına varmak”

Numaralanmış deyimlerden hangisi, kendinden önce verilen açıklamaya uygun değildir?

A) I

B) II

C) III

D) IV

Cevap: D

7. Baba büyük oğlunu ortaya çağırdı, “Git bana kırk tane çubuk bul, hemen buraya getir,” dedi. Çubuklar gelince hepsinin meraklı bakışları önünde çubukları bir deste yaptı, hepsini bir araya bağladı. Sonra büyük oğluna, “Al, kır bakayım şunu.” dedi. Büyük oğlan zorlandı, zorlandı. Kıramadı çubuk destesini. Sonra öteki oğullarından da aynı şeyi istedi. Hiçbiri kıramadı çubukları. Bu kez baba, desteyi çözdü. Çubukları teker teker çocuklara verdi. Kolayca
kırdılar, hiç güçlük çekmediler.

Yukarıdaki paragrafın ana fikri, aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle karşılanabilir?

A) Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.
B) Birlikten kuvvet doğar.
C) İşleyen demir pas tutmaz.
D) Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Cevap: B

8. Aşağıda verilen terim anlamlı kelimeleri ilgili olduğu alanla eşleştiriniz.
Cevap:

Nota => Müzik
Açı => Matematik
Konu => Vuruşu futbol
Her => Dava
Rüyada => Tablo

9. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti getirilmelidir?

A) Dün akşam hep birlikte sinemaya gittik.
B) Sen neden hâlâ buradasın.
C) Sevimli mi sevimli bir kediydi.
D) Her gün bir iyilik yapmak insana huzur verir.

Cevap: B

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Adsız Çeşme Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı, 5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ve 5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir