5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Yargı Yayınevi Sayfa 65 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf Yargı Yayınevi Hz. Muhammed’in Hayatı Sayfa 65 Cevabı
Soru:
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Riya kavramını açıklayınız.
Cevap:

Riya göstermek gösteriş yapmak anlamına gelir. Dini bir kavram olarak sadece Allah-u Teala’nın rızası için yapılması gereken ibadetler ve güzel davranışları insanlara göstermek amacıyla yapmaktır.

2. İhlas kavramını açıklayınız.
Cevap: 

İhlas, “bir şeyi hâlis kılmak, halis olmak, özünü almak ve seçmek” anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ise iman, ibadet, itaat, ahlak, amel ve dua gibi her türlü dini görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeden sadece Allah için iyi ve halis bir niyetle yapmak, şirk, nifak, riya (gösteriş) ve süm’a (duyurma) vb. şâibelerden uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dosdoğru olmaktır.

3. “Temizlik imanın yarısıdır.” hadisini açıklayınız.
Cevap: 

İslam dini temizliğe çok önem vermektedir. Bir insan gerek vücut temizliğini gerekse yaşadığı yerin temizliğine dikkat etmelidir. İslam dini içerisinde yapılan birçok ibadette temizlik ön koşul olarak görülmektedir. Belirtilen bu hadiste temizliğin bir müslüman için ne denli önemli olduğunu ifade etmektedir.

4. Niyetin önemini açıklayınız.
Cevap: 

Niyet çok önemli bir husustur. Küçük bir şey bile, hâlis niyetle yani Allah-u Teala’nın rızası için yapılırsa, dağlar kadar hayırdan daha üstün olur. Örneğin; bir talebe, dinini öğrenmeye ve dine hizmet etmeye, Müslümanlara ve insanlara faydalı olmaya niyet edip okuluna giderse, onun her nefesi zikir olur. Bunun gibi, hâlis niyetle yapılan bütün dünya çalışmaları âhiret kazancına dönüşür .

5. Hz. Peygamberimizin (s.a.v.) Allah (c.c.) sevgisini örneklerle açıklayınız.
Cevap:

Sevgili Peygamberimiz de (s.a.v.) Allah-u Teala’yı (c.c.) çok severdi. Yaptığı her işinde O’nun rızasını gözetir, her zaman O’na güvenir, O’nu çokça anar ve O’nun yolunda mücadele ederdi.

Geceleri kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kıldığını gören Hz. Ayşe “Yâ Resûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun?” diye sorunca, Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) “Yâ Âişe! Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?” diyerek cevap vermiş ve Allah-u Teala’ya olan sevgisini göstermiştir.

B. Aşağıdaki sorularda doğru cevabı işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberimizin (s.a.v.) her işinde gözettiği rıza türüdür.?

A) Arkadaş rızası
B) Ana rızası
C) Baba rızası
D) Allah (c.c.) rızası

Cevap: D

2. Hz. Peygamberimize (s.a.v.) güvenilir olmasından dolayı takılan lakap nedir?
A) Habibullah
B) Muhammedü’l-emîn
C) Resûl-i Ekrem
D) Hatmu’n-Nebiyyin

Cevap: B

3. Taharet ne demektir?
A) Samimiyet
B) Kirlilik
C) Temizlik
D) Dürüstlük

Cevap: C

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir