5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 58-59 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf Ata Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

1. ÜNİTE DEĞERLENDİRME SORULARI CEVAPLARI

A. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Merkezî bir krallıkla idare edilen Friglerin başkenti Gordion’dur. Temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup bu durum onların dinî yaşamlarını da etkilemiştir. Öyle ki en büyük tanrıları toprak ve bereket tanrıçası Kibele’dir.
Yukarıdaki paragrafta Friglerin hangi yönüne ait bir bilgi verilmemiştir?

A) Siyasi

B) Sanat

C) Ekonomik

D) Dinî

Cevap: B

2. “Merhaba. Ben Ahmet. Antalya’da çalışan bir turist rehberiyim. Dünyanın farklı bölgelerinden ülkemize gelen turistlere bölgemizdeki doğal ve tarihî güzellikleri gezdirip onlar hakkında bilgiler veriyorum.”
Buna göre, Ahmet Bey rehberliğini yaptığı turist gruplarını aşağıdaki yerlerden hangisine götürüyor olamaz?

A) Manavgat Şelalesi

B) Aspendos Tiyatrosu

C) Alanya Kalesi

D) Selimiye Camii

Cevap: D

3. Selim, Karadeniz’deki kültürel özellikler ile Ege’deki kültürel özellikleri araştırıp ulaştığı bilgileri “Farklılıklar” ve “Benzerlikler” başlıkları altında toplamıştır.
Buna göre, Selim’in ulaştığı aşağıdaki kültürel unsurlardan hangisi “Benzerlikler” başlığı altında yer alır?

A) Halk oyunları

B) Yöresel yemekler

C) Dinî bayramlar

D) Yöresel kıyafetler

Cevap: C

4. Görselde verilenler üzerinden aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Tarihten günümüze kullandığımız eşyalar değişebilmektedir.
B) Teknolojinin gelişmesi yaşam şartlarının değişimine neden olmaktadır.
C) İhtiyaçların karşılanmasında farklı araçlar kullanılmıştır.
D) Kültürel değerler geçmişten günümüze aynı kalmıştır.

Cevap: D

5. Dini bayramlarımızdaki;
I. küçüklerin, büyükleri ziyaret etmesi,
II. küskünlerin barışması,
III. bayrama özel yemek ve tatlıların yapılması
uygulamalarından hangileri birlik ve beraberliğimizin güçlenmesinde olumlu bir etkiye sahiptir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: A

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, verilen kavramlardan uygun olanı ile tamamlayınız.

Cevap:

1. süreklilik

2. doğal varlıklar

3. ziggurat

4. çinicilik

5. Pazırık

6. lokum

1. Türk kültürü tarih boyunca değişim ile birlikte süreklilik göstermiştir.
2. Doğal varlıklar insan müdahalesi olmadan kendiliğinden oluşur.
3. Sümer şehir devletlerinin ortasında ziggurat adı verilen çok katlı binalar bulunurdu.
4. Çinicilik İznik ile özdeşleşen geleneksel bir el sanatımızdır.
5. Pazırık Halısı, Türk dokuma sanatının en eski örneğidir.
6. Geleneksel tatlılarımızdan biri de lokumdur.

C. Aşağıdaki tabloyu örnekteki gibi tamamlayınız.

1 ve 2. Doğal Varlık-Nevşehir
3. Tarihî Eser-Edirne
4. Tarihî Eser – Şanlıurfa
5. Tarihî Eser-İzmir

Ç. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Yazının icadı insanların yaşamına hangi alanlarda katkı sağlamıştır?
Cevap:

Yazının icadıyla beraber  insanlar birbirleriyle daha rahat bir şekilde iletişim kurdu. Bu şekilde bilim ve teknik daha da  gelişti. İnsanlar yeni şeyler icat ederek günlük hayatlarını daha da kolaylaştırmaya başladı.

2. Şehrinizde bulunan tarihî eser ve doğal varlıklara örnekler veriniz.

Cevap:

İstanbul’da yaşayan kişiler  bu soruya aşağıdaki  şekilde cevap verebilirler.

  • Kız Kulesi
  • Çamlıca Tepesi
  • Ayasofya Camii
  • Pierre Loti Tepesi
  • Haydarpaşa Garı
  • Yerebatan Sarnıcı
  • Florya Atatürk Deniz Köşkü
  • Galata Köprüsü
  • Taksim Meydanı
  • İstiklal Caddesi
  • Bağdat Caddesi
  • Eminönü
  • Kapalıçarşı
  • Mısır Çarşısı
  • Topkapı Sarayı
  • Dolmabahçe Sarayı
  • Yıldız Sarayı
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Eyüp Sultan Camii
  • Süleymaniye Camii
  • Sultanahmet Camii

3. Ülkemizdeki kültürel çeşitliliğin zengin olmasında etkili olan unsurlar nelerdir?

Cevap:

Ülkemizdeki kültürel çeşitliliğin zengin olmasında etkili olan unsurlar şu şekildedir:

  • Dil,
  • Din,
  • Millet
  • Uluslardan insanların hoşgörü ile birlikte bir arada yaşayabilmesidir.

4. Dinî ve millî bayramların sosyal yaşam üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap:

Dini ve milli bayramlar toplumuzdaki birlik ve beraberliği sağlar. Bu bayramlar sayesinde toplum olarak daha güçlü oluruz.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz. 
Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir