5. Ünite Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

5. Ünite Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 168, 169 Tema Sonu Değerlendirme  Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME SORULARI

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 168 Cevabı

1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Bu metinde yazar, Tuz Gölü’yle ilgili hangi karşılaştırmayı yapmaktadır?Açıklayınız.
Cevap:

Yazar bu metinde Tuz Gölü ile diğer gölleri karşılaştırmıştır. Tuz Gölü’nün Dünyanın yüzde 32,9 tuzluluk oranı ile en tuzlu ikinci göl olduğu bilgisini okuyucularıyla paylaşmıştır.

2. Bu metinde Tuz Gölü’nün değinilen özelliklerinden üç tanesini yazınız.
Cevap:

Bu metinde Tuz Gölü ile ilgili şu özelliklerden bahsedilmiştir:

  • Gölün tabanının 1-30 santimetre kalınlığında bir tuz tabakası ile kaplı olduğu,
  • Türkiye’nin en büyük göl tuzu üretiminin bu bölgede yapıldığı,
  • Türkiye’nin en az yağış alan bir yeri olduğu.
3. Tuz Gölü’ne bırakılan kirli atıklar gölün dengesini nasıl bozuyor olabilir? Anlatınız.
Cevap:

Tuz Gölü’ne bırakılan kirli atıklar endüstriyel atık olduğu için canlıların sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Atılan bu atıklar suya ve tuza karışarak canlıların vücuduna girmektedir. Göl içerisinde birçok kuş yer almaktadır. Atıklardan dolayı kuşlar gölde hayat alanlarını kaybetmektedir. İnsanlar bu tuzları tükettiği zaman hasta olmaktadır.

4. Tuz Gölü’nün yok olması hangi tehlikeleri beraberinde getirecektir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap:

Tuz Gölü’nün yok olması orada sağlanan tuz ihtiyacının yok olması anlamına gelir. Göl yok olursa sağlığımız için gerekli olan tuz miktarını bulmakta çok büyük sıkıntı çekebiliriz. Bu konuda tuzu ithal etmek zorunda kalabiliriz. Ayrıca Tuz Gölü’nü yaşam alanı olarak belirleyen birçok canlı türü yok olabilir.

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 169 Cevabı

5. Tuz Gölü’nün karşı karşıya olduğu felaket dışında, günümüzde başka hangi çevre felaketleri yaşanmaktadır? Anlatınız.
Cevap:

Tuz Gölü’nün karşı karşıya oldu bu felaket dışında günümüzde fabrika bacalarından çıkan kirli dumanlar ile havaya karışmaktadır. Biz de farkında olmadan bu kirli havayı solumaktayız. Bundan dolayı solunum hastalıkları gün geçtikçe daha da artmaktadır. Sigara kullanmayıp sağlığına çok dikkat eden birçok insan hasta olduğunun farkında bile değildir. Bunun sebebi ise hava kirliliğidir.

6. Tuz Gölü’nü kurtarmak amacıyla yetkililere bir mektup yazınız.
Cevap:

Sayın Yetkililer,

Tuz Gölü, Türkiye açısından çok önemli bir bölgedir. İnsanların bilinçsiz davranmasından dolayı bu bölge belli bir süre sonra kullanılmaz hale gelebilir. Bundan dolayı gölün atıklar tarafından kirletilmemesi gerekiyor. Siz insanların bu bilinçsiz davranışları karşısında görü koruma altına almalı ve atıklardan uzak kalması konusunda bazı resmi kararlar almalısınız. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz.

7. Aşağıdaki cümlelerde varlıkların adlarının yerine kullanılan kelimeleri bularak altlarını çiziniz. Bu kelimeleri siz de birer cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Çevre temizliği etkinliğine ben de katılacağım.

Örnek Cümle: Bu anlattıklarını daha önce ben de söylemiştim.

Çevremizin korunması konusunda herkes duyarlı davranmalı.

Örnek Cümle:  Herkes büyüklerine karşı nasıl davranması gerektiğini biliyor.

Yazımda bazı hatalar vardı, bunları öğretmenimizle düzelttik.

Örnek Cümle:  Eşyaların bir kısmını depoya kaldıralım, bunları ise raflara dizelim.

8. Aşağıdaki metinlerden hangisinin anlatıcısı diğerlerinden farklıdır?

A) Evin kapısına ulaştğımızda kapıyı ilk olarak hangimizin çalması gerektiğine karar verememiştik. Arkadaşlarımızdan biri kura çekmeyi önerdi. En mantklı yol buydu. Çünkü hiçbirimiz kapıyı çalan ilk kişi olmak istemiyorduk.
B) Yatağa uzandığından beri uyuyamıyor, içi içine sığmıyordu. Yarın karne günüydü ve karnesindeki harika notları görmek, karnesini ailesine göstermek için sabırsızlanıyordu. Bir yıl boyunca düzenli çalışmış ve bu güzel karneyi sonuna kadar hak etmişti.
C) Yola çıkaklarında bizi de arayacaklarını söylemişlerdi. Akşam oluyordu ve saatlerdir kimse aramamış^. Merakımız ve tedirginliğimiz gittkçe arıyordu. Telefon çalsa hepimiz telefonu aynı anda açacak gibiydik.
D) Sokak lambasının ışığına toplanan kelebekleri seyrett gülümseyerek. Sonra bana döndü, yüzündeki gülümseme iyice aydınlanmış^: “Kelebekler. Ne kadar da güzeller değil mi?” dedi. Ne diyeceğimi bilemedim.

Cevap: B

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir