6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dörtel Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 60 Cevapları

1. Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle açıklayınız.
Cevap:

Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.) [Taberani]


(Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez.) [Taberani]


(Namazı doğru kılanın, ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları dökülür.) [İ.Ahmed]


(Allahü teâlâ buyuruyor ki, “Söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım”) [Hâkim]


(Her Peygamberin ümmetine son nefeste vasiyeti namazdır.) [Gunye]

“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara suresi, 110. ayet.)

2. Niçin namaz kılarız? Anlatınız.
Cevap:

Allah’ın bize farz kıldığı bir ibadet olduğu için namaz kılarız. Namaz dinin direğidir. Namazsız Allah’a olan kulluk görevimizi yerine getiremeyiz.

3. Namazın dışındaki ve içindeki farzları sıralayınız.
Cevap:
Dışındakiler:
  • Hadesten Taharet,
  • Necasetten taharet,
  • Setr-i Avret,
  • Vakit,
  • Niyet,
  • İstikbali Kıble
İçindekiler:
  • İftitah tekbiri,
  • Kıyam,
  • Kıraat,
  • Rüku,
  • Secde,
  • Kaide-i ahire
4. Namazın birey ve toplum açısından ne gibi faydaları vardır? Anlatınız.
Cevap:

Namaz, bire için kişinin huşu bulması, günde beş vakit temizlenmesi ve spor yapmasıyla beraber sevap kazanmasına vesile olur. Toplumsal faydası ise insanların birbirlerine zarar vermemeleri, inançları gereği iyilik yapıp insanların sevinmesi ve toplumsal huzuru sağlanması açısından birçok faydası vardır.

Cemaatle kılınan namaz ile tek başına kılınan namaz arasında ne gibi farklar vardır? Söyleyiniz.
Cevap:

Cemaatle kılınan namazın sevabı tek başına kılınan namazdaki sevabı ayrıdır.Bu konuyla ilgili hadisi şerif bulunmaktadır. İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” (Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 42; İbni Mâce, Mesâcid 16)

Cemaatle kılınan namazın evde veya çarşıda tek başına kılınan namazdan yirmi beş kat başka bir rivayette yirmi yedi kat daha faziletlidir.

Zekeriya Peygamber (a.s.) hakkında kısaca bilgi veriniz.
Cevap:

Hz. Zekeriya (a.s.), İsrail oğullarından gönderilen bir peygamberdir. Peygamber olarak görevlendirildiği dönemde, Yahudi inancına mensup kişilerin de değer verdikleri Beyt-il Makdis’de çok sayıda put vardı. Buradaki putlara tapan insanları tek bir Allah inancına davet etmekle yükümlüydü.

Soyu Süleyman (a.s.)’a uzayan Hz. Zekeriya’nın babasının ismi Azan, dedesinin ismi Müslim, büyük dedesinin ismi ise Sadun’dur. Hz. Zekeriya(a.s), dostu İmran’ın kızı Elisa ile evlendi. Hz. İsa (a.s.)’ın annesi Hz. Meryem ile Elisa kardeştir.

Hz. Zekeriya (a.s.), uzun bir süre sapkınlık içerisindeki insanlara Allah’ın varlığını ve birliğini anlatıp, onların Allah’a kulluk etmelerini sağlamakla mükellefti. Hz.

Meryem Suresi, Hz. Zekeriya’dan Bahsetmektedir

Meryem kıssalarında da yer verilen hayatı, sapkın insanları doğru yola iletmekle meşguldü. 120 yaşına kadar hiç evlat sahibi olmamıştır. Soyunun devam edemeyecek olmasından endişelenen Hz. Zekeriya (a.s.)’a bir erkek evlat müjdelenmiştir. Meryem Suresi’nde de hayatından kesitler anlatılan Hz. Zekeriya (a.s.)’ın oğlunun adı Yahya’dır. Hz. İsa (a.s.) doğduktan sonra, İsrailoğulları Hz. Zekeriya (a.s.)’a karşı kin beslemeye başlamıştır. Allah’ın peygamberini kabul etmeyerek, O’nu şehit etmişlerdir.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
1. Aşağıdakilerden hangisi abdesti bozmaz?

A) Konuşmak

B) Uyumak

C) Tuvalet ihtiyacını gidermek

D) Bayılmak

Cevap:
A) Konuşmak

2.  Elleri dirseklerle beraber yıkamak
II. Yüzü yıkamak
III. Ağzı ve burnu temizlemek
IV. Ayakları topuklarla beraber yıkamak

Yukarıdakilerden hangisi, abdestin farzları arasında yer almaz?

A) I

B) II

C) III

D) IV

Cevap:
C) III
3. Aşağıdakilerden hangisi, boy abdestinin farzlarından biri değildir?

A) Bütün vücudu yıkamak

B) Başı mesh etmek

C) Ağzı suyla temizlemek

D) Burnu suyla temizlemek

Cevap:
B) Başı mesh etmek
4. Aşağıdakilerden hangisi, kamette yer alan ifadelerden biridir?

A) Lâilâhe illallah

B) Allâhü ekber

C) Kad kâmeti’s-salâh

D) Hayye ale’s-salâh

Cevap:
C) Kad kâmeti’s-salâh

I. Rükûda iken “Sübhâne Rabbiyel azîm.” denir.

II. Secdede iken “Esselâmü aleyküm verahmetullah.” denir.
III. Namazın sonunda, “Sübhâne Rabbiyel a’lâ.” denir.
IV. Rükûdan kalkarken “Semiallâhü limen hamideh.” denir.

5. Yukarıdaki bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Cevap:
B) 2
6. Aşağıda belirtilen namazların hangisinin cemaatle kılınması şarttır?

A) Teravih namazı

B) İkindi namazı

C) Yatsı namazı

D) Bayram namazı

Cevap:
D) Bayram namazı

 

Konu ile ilgili cevabına ulaşamadığınız soruları yorum kısmında bize ulaştırabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Mıknatısların Uyguladığı Kuvvet Sayfa 100-101-102-103-104-105 Cevapları başlıklı makalemizde 101, 102 ve 103 hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.