6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dörtel Yayınları Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 77 Cevapları

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Alkollü içkilerin ve uyuşturucunun insan sağlığına zararları nelerdir? Anlatınız.

Cevap:

Böyle ürünler baş ağrısı ve mide kanamasına sebep olur.
Kişi hatırlamadığı için pişman olacağı şeyler yapabilir.
Ayrıca hafıza kaybı ve geçici körlüğe sebep olur.
Bununların yanı sıra beyin ve sinir hücrelerine kalıcı hasar verebilir.
Bağımlılık yapması sebebiyle büyük maddi kayıplara sebep olur.
Aile içerisinde şiddet ve huzursuzluğa sebep olur.
Çocukların gelişimini olumsuz bir şekilde etkiler.
Çevremizde yer alan insanların bizden uzaklaşmasına sebep olur.

2. Kötü alışkanlıkların toplumsal açıdan zararları nelerdir? Bilgi veriniz.

Cevap:

Kötü alışkanlıkları  toplumsal açıdan zararları çoktur. Örneğin; alkollü bir şekilde araç kullanımı sebebiyle her sene binlerce trafik kazası olmaktadır. Bu kazalarda birçok insan ölmekte ya da yaralanmaktadır. Ayrıca milyonlarca
liralık maddi zarar ortaya çıkmaktadır. Devletimiz bu zararların giderilmesi için büyük harcamalar yapmaktadır. Söz konusu kazalarda ölen kişiler geride gözyaşı içinde eşler, çocuklar ya da dağılmış aileler bırakmaktadır.

3. Kötü alışkanlıklardan korunmak için neler yapılmalıdır? Açıklayınız.

Cevap:

Her zaman arkadaş çevremize dikkat etmeliyiz. Kötü insanlarla arkadaşlık yapmamalıyız. Sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. Ben bağımlı olmam düşüncesinden kurtulmalıyız. Başkalarına özenmemeli ve merak duygusuna asla yenilmemeliyiz.

4. Kul hakkı ne demektir? Kul hakkı ile zararlı alışkanlıklar arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap:

Kul hakkı, insanların birbirine geçen hakları, emekleri anlamına gelir. Alkollü içki içen, uyuşturucu ve sigara kullanan, kumar oynayan kişiler sadece kendilerine zarar vermekle kalmazlar. Bu kişiler başkalarının hakkını da yemektedirler. Örneğin; kumar oynayan bir kişi, ailesine ayırması gereken zamanı kumar masalarında geçirmektedir. Böyle kişiler aile fertlerine harcaması gereken parayı içki, kumar ve sigara gibi zararlı maddelere vermektedir. Bu şekilde onların hakkını çiğnemektedir. Uyuşturucu kullanan ve içki içen kişiler dengesiz hareketler yaparlar. Başkalarını rahatsız eder ve onlara zarar verirler. Sigara içen kişi, sigara içmeyen kişilerin de sigara dumanından etkilenerek zarar görmesine neden olur. Bu şekilde  kul hakkı yer.

5. Kötü alışkanlıklar nasıl başlamaktadır? Maddeler hâlinde yazınız.

Cevap:

Kötü alışkanlıklar şu şekilde başlamaktadır:

  • Kötü arkadaş çevresi
  • Özentilik
  • Cahillik
  • İnsanların birbirine geçen emekleri.
  • “Ben bağımlı olmam.” düşüncesi.
  • Bilinçsiz bir şekilde taklit.
  • Sosyal medya
  • Merak etme duygusu

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. I. İnsanın akıl sağlığına zarar verir.
II. İnsanın sorunlarını çözmesine katkı sağlar.
III. İnsanın toplumsal ilişkilerine zarar verir.
IV. Maddi imkânların boş yere harcanmasına neden olur.

Alkollü içkilerle ilgili yukarıdakilerden kaç tanesi doğrudur?

A) 4

B) 3

C) 2

D) 4

Cevap: B) 3

2. Sigara ve tütün ürünleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Sigarada bağımlılık yapan nikotin bulunur.
B) Sigaradaki bazı vitaminler vücut için faydalıdır.
C) Sigaranın dumanı, sadece içene değil, çevredeki insanlara da zarar verir.
D) Sigarada pek çok zehirli madde bulunur.

Cevap: B) Sigaradaki bazı vitaminler vücut için faydalıdır.

3. Aşağıdakilerden hangisi kötü alışkanlıklara başlama nedenleri arasında sayılamaz?

A) Taklitçilik

B) Özenti

C) Kitap okuma

D) Arkadaş çevresi

Cevap: C) Kitap okuma

4.

I. Araplara peygamber olarak gönderilmiştir.
II. Hz. Zekeriya’nın (a.s.) oğludur.
III. Hz. İsa’nın (a.s.) kardeşidir.
IV. Kudüs’te doğmuş ve büyümüştür.

Hz. Yahya (a.s.) ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Cevap: C) 3

 

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dörtel Yayınları Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları başlıklı makalemizde Konunun başında yapılan açıklamaları ve Tebbet suresinin anlamını da dikkate alarak bu sureden çıkarılabilecek mesajları belirleyiniz. Belirlediğinz mesajlar üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz. hakkında bilgiler verilmektedir.

DİN içinde yayınlandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.