6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 67-68 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf  Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları 2. Ünite Vücudumuzdaki Sistemler Sayfa 67, 68 3.Bölüm Dolaşım Sistemi Konu Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı
A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadelerin doğrusunu altlarındaki yerlere yazınız.
Cevap:

(D) 1. Kalp hızlı, güçlü ve istemsiz çalışan kaslardan oluşur.
(Y) 2. Kan bağışı, kan veren kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olur.
(D) 3. Küçük kan dolaşımında kalpten çıkan kirli kan akciğerlere gider.
(D) 4. Büyük kan dolaşımının amacı vücuda oksijence zengin kanı iletmektir.
(D) 5. Damarlar, kan ile dokular arasında madde alışverişini sağlar.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

1. Kalbin kasılıp gevşemesi sırasında kanın damarlara yaptığı basınca …tansiyon….. denir.
2. Kirli kanın temizlenmesi …….küçük…… kan dolaşımı ile sağlanır.
3. Mikroplara karşı vücudu koruyan kan hücrelerine …… akyuvar…….. denir.
4. Kalbin sol tarafında oksijence ……zengin..……. kan bulunur.
5. İhtiyaç duyulan kanın karşılık beklemeden ve gönüllü olarak verilmesi …..kan bağışı….. olarak adlandırılır.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını altlarında verilen yerlere yazınız.
1. Kalp ile tüm vücut arasında gerçekleşen, temiz kanın vücuda dağıtılmasını sağlayan kan dolaşımına ne ad verilir?
Cevap: 

Büyük kan dolaşımı denir.

2. Kana ihtiyacı olan insanlara kan verilmesine ne denir?
Cevap:

 Kan bağışı denir.

3. “AB Rh (+)” kan grubuna sahip olan hastanın hangi kan grubuna sahip kişilerden kan alması daha uygundur?
Cevap:

 AB Rh (+) kan grubuna sahip birinden kan alması daha uygundur.

4. Kanın yapısını oluşturan kan hücreleri hangileridir?
Cevap: 

Alyuvar, akyuvar, kan pulcukları.

5. Kalp atışlarının atardamarlarda hissedilen ritmik ve düzenli hareketine ne ad verilir?
Cevap: 

Nabız adı verilir.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Aşağıdaki yapı ya da organlardan hangisi dolaşım sistemine ait değildir?

Cevap:  C

2.Kalbin odacıkları görsel üzerinde numaralarla gösterilmiştir.
Buna göre, küçük kan dolaşımının başladığı ve sonlandığı odacıklar sırası ile aşağıdaki- lerden hangisinde verilmiştir?
A. 2 – 3

B. 3 – 1

C. 2 – 4

D. 4 – 1

Cevap: C

3. Kan hücreleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A. Vücut savunmasında görev alır.
B. Solunum gazlarının taşınmasını sağlar.
C. Pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı durdurur.
D. D vitamini, kalsiyum gibi mineralleri depolar.

Cevap: D

4.Bu şemada gösterilen dolaşım ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
A. Kalp ve akciğer arasında gerçekleşir.
B. Kirli kanın temizlenmesini sağlar.
C. Dolaşımı, kalbin sağında başlar, solunda biter.
D. Oksijence zengin kanın tüm vücuda dağılmasını sağlar.

Cevap: D

5. Kan bağışını 18-65 yaş arası sağlıklı ve 50 kg üzerindeki kişiler yapabilir. Kan bağışı, kan veren kişilerin kemik iliğinin yağlanmasını engeller. Baş ağrısına, tansiyona ve yorgunluğa iyi gelir. Vücutta yeni kan hücreleri yapılmasını sağlar.
Bu anlatımda kan bağışı ile ilgili aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?

A. Vücudumuza faydaları
B. Sağlığımız üzerinde etkileri
C. Toplum açısından önemi
D. Kimlerin yapabileceği

Cevap: C

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir