6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Metni Etkinlik Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 96, 97, 98, 99, 100, 101 Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BAK POSTACI GELİYOR SELAM VERİYOR

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı
1. Günümüzde kullanılan iletişim araçlarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Günümüzde sıkça kullanılan iletişim araçlarının başında telefon gelmektedir. Özellikle, teknolojinin gelişmesiyle beraber sürekli yeni model telefonlar üretilmektedir. İnsanlar da üretilen bu telefonlarla iletişim kurmaktadır. Bilgisayarlar da internet sayesinde iletişim amacıyla kullanılan araçların başında gelmektedir. Bilgisayarlar sayesinde insanlarla yazılı, görüntülü ve sesli olarak iletişim kurabiliriz. Faks, önemli belgelerin bir noktadan başka noktaya evrak olarak gönderilmesinde kullanılmaktadır.

Mektup ve Telgraf, geçmişe oranla kullanımı oldukça azalan iletişim araçlarından bazılarıdır. Özellikle teknolojik iletişim araçlarının üretilmesi  bu iletişim araçlarına duyulan ilgiyi giderek azaltmıştır.

2. Günlük hayatınızda en çok kullandığınız iletişim aracı nedir? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Günlük yaşamımızda en çok kullandığım iletişim aracı telefondur. Çünkü telefonda birçok işlem yapılabilmektedir. Gün içerisinde haberleşme, oyun oynama, film izleme gibi birçok  etkinliği telefon üzerinden yaparım.

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı
Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime grupları ile bunların anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
Cevap:

Ulak

Tahminim: İnsanlar arasında haberleşmeyi sağlayan kişiye verilen isim.

Anlamı: Habercidir.

Konaklamak

Tahminim: Bir yerde yatıya kalmak anlamına gelir.

Anlamı: Yolculuk esnasında bir yerde durup geçici bir süre beklemek.

Telgraf

Tahminim: Eskiden yapılan kısa mesajlaşmalara verilen isim.

Anlamı: İki merkez arasında, kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin ya da belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzenidir.

Mors alfabesi 

Tahminim: Telgraf için kullanılan işaretlere verilen isimdir.

Anlamı: Telgrafçılıkta kullanılan, nokta ve çizgilerden oluşan alfabedir.

2. ETKİNLİK 

Haberleşme araçlarındaki gelişmelerle ilgili görüşlerinizi, dinlediğiniz metinde anlatılanlarla ilişkilendirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Haberleşme araçlarında çok büyük gelişmeler yaşanmıştır. Yazı bulunmadan önce insanlar ilkel bir şekilde dumanla haberleşiyorlardı. Fakat, yazının bulunmasıyla birlikte güvercinlerle haberleşmişler. Daha sonra ise teknoloji hızla ilerlemiş ve anlık iletişim kurma olanağı bulmuşlardır.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
1. İnsanlar, yazı icat edilmeden önce nasıl haberleşiyorlardı? Anlatınız.
Cevap:

İnsanlar, yazı icat edilmeden önce davulla ve duman yoluyla haberleşiyorlardı.

2. Posta güvercinleriyle mektup göndermeden önce nelere dikkat edilirdi?
Cevap:

Eskiden haberleşme daha yavaş ve sorunlu bir şekilde oluyordu. Birine duygu ve düşüncelerimizi anlık olarak aktarmak pek mümkün olmuyordu. Posta güvercini ile mektup gönderirken mektubun hafif olmasına , havanın yağışlı olmamasına ve güvercinin karnının yok olmasına dikkat edilirdi.

3. Mektup ile elektronik posta arasında hangi benzerlik ve farklılıklar vardır? Açıklayınız.
Cevap:

Her ikisininde de “Selam” ifadesiyle başlanır. İkisinde de söylenecek düşünceler ifade edilir. Elektronik postayla daha kısa sürede içerisinde iletişim kurulurken, mektupla iletişim kurmak ise biraz zaman alır.

4. Sizce mektup yazıp cevabını heyecanla beklemek mi yoksa kısa mesajlarla hızlı iletişim kurmak mı daha zevkli olur? Tartışınız.
Cevap:

Mektup yazıp onun cevabını beklemek kısa mesajla hızlı bir şekilde iletişim kurmaktan çok daha heyecanlıdır.

5. Günümüzdeki gelişmiş haberleşme teknolojisi eğitimde etkin olarak nasıl kullanılabilir? Fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Eğitime yönelik bazı konferanslar ve toplantılar yapılıp canlı yayınlarla öğrencilerle bir araya gelinir, bilgiler paylaşılır. Bu sayede haberleşme teknolojisi eğitimde de etkin bir şekilde kullanılır.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı
Metinden hareketle geçmişten günümüze kullanılan iletişim araçlarını yazınız.
Cevap:

Yazı İcat Edilmeden Önce: Davulla ve dumanla iletişim kuruluyordu.

Yazı İcat Edildikten Sonra: Posta güvercinleri, ulaklar, telgraf ve e posta kullanılıyor.

Günümüzde: Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarla iletişim kuruluyor.

5. ETKİNLİK

Arkadaşlarınızdan birine elektronik posta yazınız. Postanızda, “Teknoloji Bağımlılığı” metninde başlattığınız kampanya ile ilgili bilgiler veriniz.
Cevap:

Merhaba Tuana,

Günümüzde teknoloji çok gelişti. Bu aslında çok güzel bir gelişme. Ama teknolojinin yararları olduğu gibi birçok zararı da vardır . İnsanlar teknolojik araçlara bağımlı hale geldiler. Bizler bu durum hakkında farkındalık yaratmak için ‘İnternetten kop, hayattan kopma’ adında bir kampanya başlatacağız. Kampanya ile ilgili bize yardımcı olmak istersen seni her zaman bekliyoruz .

Hoşçakal.

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı

A) Aşağıdaki metinde Hakan Bey ve müşteri temsilcisi arasındaki telefon konuşması yer almaktadır. Konuşma metnini okurken boş bırakılan yerleri metnin anlam akışına ve bütünlüğüne uygun şekilde tamamlayınız. Metinde geçen tutarsızlığı bulup etkinliğin B bölümüne yazınız.
Cevap:

Müşteri Temsilcisi: İnternet Hizmetleri Çağrı Merkezine hoş geldiniz. İsmim Çağla. Görüşmelerimiz kayıt altına alınmaktadır. Nasıl yardımcı olabilirim?

Hakan Bey: İyi günler Çağla Hanım. İnternete bağlanmakta sıkıntı yaşıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Müşteri Temsilcisi:  Öncelikle adınızı öğrenebilir miyim?
Hakan Bey: İsmim Hakan Çalışkan.
Müşteri Temsilcisi: Bizi nereden arıyorsunuz?
Hakan Bey: Ankara’dan arıyorum.
Müşteri Temsilcisi: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim efendim. Ne kadar süredir bağlantı sorunu yaşıyorsunuz?
Hakan Bey: Yaklaşık iki haftadır bağlantıyle ilgili sorun yaşıyorum.
Müşteri Temsilcisi: Bu iki haftalık sürede sorununuzun giderilmesi için girişimde bulundunuz mu?
Hakan Bey: Evet, bulundum. Fakat  sorun bir türlü çözülmedi.
Müşteri Temsilcisi: Anlıyorum. Ben size teknik ekibimizi yönlendireceğim. Bugün öğleden sonra evinize gelip sorununuzla ilgilenecekler Hakan Bey.
Hakan Bey: Tamam, öğleden sonra bekliyorum.
Müşteri Temsilcisi: Anlaştık Hakan Bey. Ekibimiz sabah 9.30’da gelir. Yardımcı olabileceğim başka bir konu var mı?
Hakan Bey: Hayır, çok teşekkür ederim. İyi günler.
Müşteri Temsilcisi: İyi günler dilerim Hakan Bey.

B) Metinde geçen tutarsızlık:  Bugün öğleden sonra gelecek deniyor . Daha sonra ise sabah 9.30 da ekibimiz gelecek diyor .

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı
C) Aşağıdaki formu doldurarak Hakan Bey ve müşteri temsilcisi arasındaki görüşmeyi değerlendiriniz. Form üzerindeki işaretlemelerinizi çarpı (X) işaretiyle yapınız. (Katılıyorum – Katılmıyorum)

Hakan Bey, yaşadığı sorunu açık bir şekilde anlatabilmiştir. (X)
Çağla Hanım, Hakan Bey’in yaşadığı sorunu tam olarak anlayabilmiştir. (X)
Çağla Hanım ve Hakan Bey nezaket kurallarına uygun şekilde davranmışlardır. (X)
Çağla Hanım, sorunu çözmek amacıyla gerekli yönlendirmeyi yapmıştır. ()

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metinde geçen zamirleri bularak bunları birer cümlede kullanınız.

Son yıllarda bilgisayar ve internet kullanımı baş döndürücü bir hızla artmakta, çocuk ve ergenler bunları en çok kullanan yaş grupları olarak göze çarpmaktadır. Çocuk ve ergenleri bu teknolojilerle buluşturma zamanı, süresi ve biçimi konusunda herkes farklı görüşe sahiptir. Aslında kullanım biçimimize göre bu teknolojilerin olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurması bizim elimizdedir.

Cevap:

Bu: “Bu bilgisayarın fiyatı nedir?”
Herkes: “Yaptığım tabloları herkes çok beğendi”.
Bizim: “Çevreyi temiz tutmak için bizim de bazı konulara dikkat etmemiz gerekir. ”

8. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı

İnternet tasarımcısı olan Ziya Yılmaz, iki firmaya iş başvurusunda bulunmuş ve bu iki firmadan aşağıdaki e-postaları almıştır. İki firmadan da işe kabul edildiğini öğrenen Ziya Yılmaz, bu işlerden birini tercih etmek durumundadır. Firmalardan Ziya Bey’e gönderilen e-postaları inceleyiniz. Bu e-postalardan hareketle kendinizi Ziya Bey’in yerine koyarak hangi işi kabul edeceğinizi nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap:

Ziya Bey’in yerinde ben olsaydım: Ziya Bey’in yerinde ben olsaydım, birinci olan firmayı seçerdim. Çünkü, orada bir disiplin vardır. Üstelik, aylık kazancı da diğer firmalara göre çok daha yüksek.

GELECEK DERSE HAZIRLIK
Vefa, cömertlik, fedakârlık konulu atasözleri araştırınız.
Cevap:

Vefa, cömertlik ve fedakarlık konusunda söylenen atasözleri şöyledir:

  • Eski dost düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez.
  • Sevda geçer yalan olur, sonra sokar yılan olur.
  • Mürüvvetsiz adam, suyu çekilmiş değirmene benzer.
  • Az veren candan, çok veren maldan.
  • Dut kurusu ile yâr sevilmez.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan Hikikomori hakkında araştırma yapınız. başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir