6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Etkinlik Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89 İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İNSANLAR ZAMANI ESKİDEN NASIL ÖLÇERDİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı
1. Zamanla ilgili bulduğunuz atasözü ve deyimleri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Zaman ile ilgili örnek atasözleri şu şekildedir:

Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir.
Aç aman bilmez, çocuk zaman bilmez.
Acele giden ecele gider.
Erteye kalan, arkaya kalır.

Zaman ile ilgili örnek deyimler şu şekildedir:

Zamana bırakmak.
Zamana uymak.
Akşam yatmak bilmez sabah kalkmak bilmez.
Zaman kazanmak.
Zamanı geçmek.

2. İnsanoğlu neden zamanı ölçme ihtiyacı hissetmiş olabilir? Açıklayınız.
Cevap:

İnsanlar zamanlarını  ölçmeye ihtiyaç duymuşlardır. Çünkü, insanlar zamanlarını daha verimli kullanma, zamana göre hareket etme, tarım ve diğer alanlarda takvime göre hareket etme, zamanı daha planlı bir şekilde değerlendirmek adına zamanlarını ölçme ihtiyacını hissetmiş olabilirler.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı
Metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.
Cevap:

1. Bir şeyin toplandığı, biriktirildiği yer, depo.
Hazne

2. Temel düşünce, temel inanç, umde, prensip.
İlke

3. Ölçme işi.
Ölçüm

4. Durağan bir nokta çevresinde ağırlığının etkisiyle salınım yapan hareketli katı cisim.
Sarkaç

5. Makine ile yapılan.
Mekanik

6. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, sembol.
Simge

7. İçinden sarkan tokmağının kenarlara vurması ile ses çıkaran madenden araç, kampana.
Çan

8. Buluş.
İcat

2. ETKİNLİK 

1. Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar zamanı kaç bölüme ayırırdı? Açıklayınız.
Cevap:

Tarih öncesinde yaşayan insanlar zamanı iki bölüme ayırırlardı. Bu gündüz ve gece şeklindeydi.

2. Güneş saatleriyle zaman nasıl belirlenirdi? Bu saatin kullanımındaki zorluklar nelerdi?
Cevap:

Güneş saatlerinde zaman daire şeklinde bir taşın ortasında bulunan işaret çubuğunun gölgesinin, taşın üzerindeki sayı ve simgelere denk gelmesiyle belirlenirdi. Havanın kapalı olduğu zamanlarda ve geceleri bu saatler kullanılamıyordu.

3. Metinde hangi saat türlerinden bahsedilmektedir? Bu saat türleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.
Cevap:

Metin içerisinde güneş saati, kum saati, su saati, mum saati, mekanik ve dijital saatlerden bahsedilmektedir. Kum saati hariç diğer tüm saatlerin üzerlerinde sayı ve semboller bulunur. Kum saatinde sayı ve semboller bulunmaz.

4. Bir saat tasarımı yapsaydınız saatinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Bir saat tasarlasam ısı derecesi olan, yön gösteren, su geçirmeyen, hava durumunu gösteren ve konumu belirleyen özelliklere sahip olmasını isterdim.

5. Bir saat 60 dakika, bir gün 24 saattir. Zaman ölçülerinin tüm dünyada aynı olmasının yararları neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap:

Zaman ölçüleri tüm dünyada aynıdır. Bunun dünyadaki iletişim ve ticaret konularında birçok faydası vardır.

6. Zamanı etkili ve verimli kullanmaktan ne anlıyorsunuz? Anlatınız.
Cevap:

Zaman kendi kendine hızlıca akıp giden bir süreçtir. Her geçen saat, ömrümüz boyunca yapacağımız işlere ayıracağımız sürenin de azalması anlamına gelir. Yapacağımız işleri kısa süre içerisinde bitirirsek, ertelemezsek zamanı verimli ve etkili bir şekilde kullanmış oluruz.

3. ETKİNLİK

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünya hayal ediniz. Böyle bir dünyada yaşamın nasıl olacağı ile ilgili düşüncelerinizi açıklayan bir konuşma yapınız.
Cevap:

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünyada tüm işlerimiz aksardı. Günlük hayatımızda düzen diye bir şey olmazdı. Örneğin; okul ve ders saatleri belli olmadığı için eğitim hayatımızdan verim alamazdık. Otobüs saatleri belli olmadığı için duraklarda saatlerce beklemek zorunda kalabilirdik. Düzen için zamanı ölçen araçların önemi çok büyük bir yere sahiptir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı
B) Siz olsaydınız nasıl bir icat yapardınız? Aşağıdaki yönergeleri izleyerek yazınız.
Cevap:

İcadımın adı: Şemsiyeli Mont İcadı
İcadım için kullanacağım malzemeler: Şemsiye, Mont, Açma ve kapama düğmesi.
İcadım ne işe yarayacak? Yağmur yağdığı zaman monttan dışarı çıkacak ve beni yağmurdan koruyacak bir icat.
İcadımın çizimi: Böyle bir şemsiyesi montu  kendiniz çizebilirsiniz.

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz ve verilen yönergelerden hareketle yaşamınızdan örnekler yazınız.

Bir kuyrukta sıra beklemek ne kadar uzun geliyor. Oysa bir gün bir bakıyoruz ki koskoca yıllar uçup gitmiş bile! Hem de nasıl olduğunu anlamadan… Bazen de öyle anlar oluyor ki sanki tüm duygularımızla yaşadığımız o birkaç saniye bize sonsuzmuş gibi geliyor. Şaşırdınız mı?
Siz de daha önce hiç böyle hissetmiş miydiniz?
Gülizi ÖZEN

  • Zamanın çok yavaş geçtiğini hissettiğim bir an: Son derste eve gitmeye can attığım zaman.
  • Zamanın çok hızlı geçtiğini hissettiğim bir an: Arkadaşlarımla eğlendiğim zamanlar.
  • Zamanı durmuş gibi hissettiğim bir an: Karşımızda bulunan evde yangın çıktığı zaman.

6. ETKİNLİK

Zamanda yolculuk yapma şansınız olsaydı hangi zamana gidip neler yapmak isterdiniz? Düşüncelerinizi hikâye edici bir metin olarak yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

Milli Mücadele Dönemine Ziyaret

Zaman makinesiyle Milli Mücadele Dönemine gittim. Orada ne göreyim! Ülkemiz şimdiki gibi güvenli bir şekilde değil. Dört bir yanını düşmanlar sarmış.

Herkes, ne olacak ülkemizin hali diye üzülürken bir yiğit Samsun’a çıktı ve herkesi heyecanlandırdı. Çünkü bu yiğit adam Milli Mücadeleyi başlattı. Samsun’dan sonra çeşitli kongreler düzenledi ve ülkemiz için hep çalışıp durdu.

Ardından Mustafa Kemal Atatürk’ü Çanakkale’de gördüm. Orada kahramanlık yapıyordu. Bu arada orada Seyyid Onbaşı’yı da gördüm. Kocaman top mermisini almış taşıyordu. Kahraman analarımız da boş durmuyor  cepheye cephane taşıyorlardı, kar kış demeden. Onların halini görünce çok duygulandım ve bende aralarına katıldım. Topyekun bir mücadeleyle savaşı kazandık ve ülkemizi tüm düşmanlardan arındırdık.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı

Şehrinizde düzenlenecek olan bilim şenliğine katılacaksınız. Ancak evinizdeki saatlerin hiçbiri doğru zamanı göstermiyor. Çünkü saatlerin ayarları bozulmuş. Saatlerden biri gerçek saatten 3 dakika, biri 14 dakika, diğeri de 20 dakika geri kalmıştır. Saatleri karşılaştırıp gerçek saatin kaç olduğunu bularak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Doğru Saat: 15.15

8. ETKİNLİK
A) Aşağıdaki metni okuyunuz. Metni okurken kişi adlarının yerine kullanılmış olan kelimeleri bularak altlarını çiziniz.

Arkadaşlarım her yerde beni arıyormuş. Hâlbuki onlara: “Siz parka gidin, benim eve uğramam gerekiyor. Ben yarım saat sonra gelip sizi bulurum.” demiştim. Onlar da bana: “Tamam, o hâlde biz gidiyoruz, sen bize yetişirsin.” demişlerdi. Anlaştığımızı zannediyordum. Şimdi nasıl oldu da onları bulamadım, anlayamıyorum. Acaba saatim mi bozuldu? Bazen böyle sorunlar yaşıyorum. Sizin de başınıza geliyor mu böyle şeyler?

Cevap:

Arkadaşlarım her yerde beni arıyormuş. Hâlbuki onlara: “Siz parka gidin, benim eve uğramam
gerekiyor. Ben yarım saat sonra gelip sizi bulurum.” demiştim. Onlar da bana: “Tamam, o hâlde biz gidiyoruz, sen bize yetişirsin.” demişlerdi. Anlaştığımızı zannediyordum. Şimdi nasıl oldu da onları bulamadım, anlayamıyorum. Acaba saatim mi bozuldu? Bazen böyle sorunlar yaşıyorum. Sizin de başınıza geliyor mu böyle şeyler.

B) Yukarıdaki metinde kişi adlarının yerine kullanılan üç kelimeyi seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:

“Tiyatroya sen de gidecek misin?”

“Yaptığı hareketle beni çok zor durumda bıraktı.”

“Onlar gelmese ben de gelmem.”

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hikikomori hakkında araştırma yapınız.
Cevap:

Hikikomori’nin kelime anlamı: “içeri çekilme, hapsedilmiş olma” olan Japonca bir kelime türüdür. Münzevi, yetişkin, ve ergen kişilerin toplumsal yaşamdan çekilmeleri, ve sıklıkla aşırı seviyelerde kendilerini izole etmeleri olayını anlatmaktadır. Hikikomori’de kişi, birden bire eve kapanıyor, aile bireyleriyle bile iletişim kurmuyor. Bireyler hayattan elini ayağını çekip temel ihtiyaçlar haricinde tüm zamanını odasının içinde geçiriyorlar.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Aziz Sancar Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı, 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ve 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir