6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık 1 Kişi = ? Metni Sayfa 78-79-80-81-82-83 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık 1 Kişi = ? Metni Sayfa 78-79-80-81-82-83 Cevapları

1 Kişi = ? Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 78 Cevabı

1. Bir kişinin birden fazla kişinin işini yaptığına şahit oldunuz mu? Eğer şahit olduysanız o kişiyle ilgili neler hissettiniz?

Cevap:

Evet şahit oldum. Bizim mahallede yaşayan Ahmet Amca vardı. Ekonomik kriz olduğu için Ahmet Amca gece garson olarak çalışıyor, gündüz ise amelelik yapıyordu. Fakat buna rağmen yine de geçinemiyordu. Bu kadar emek harcayıp iki işte çalışmasına rağmen hala aç kalması çok üzücü bir durum.

2. 15 Temmuz’da ülkesi için şehit düşen ya da gazi olan kahramanlarla ilgili duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

15 Temmuz tarihinde ülkemiz için şehit düşen ve gazi olan birçok kahramanımız oldu. Bizler eğer şuan rahat bir şekilde yaşayabiliyorsak bunu onlara borçluyuz. Onlar o gün vatanımızı savunmak için kendilerini siper etmeselerdi şuan belki bizler bu vatan üzerinde yaşamıyor olabilirdik. Allah onlardan ebediyen razı olsun. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Her daim onlara dua etmeliyiz.

Yazarın Biyografisi

Aylık Diyanet dergisinde kültür sanat yazıları yazmaktadır. Kur’an kursu öğreticiliği yapan Ece’nin yayımlanmış bir şiir kitabı vardır.

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

1 KİŞİ = ?

Küçük bir çocukken ayın beni takip ettiğini sanırdım. Bu zan ilkokul ikinci sınıfta bile devam etmiştir. Bazen ışıklı beyaz bir top gibiydi ay. Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini. Gülümseyen bir yüz oluyordu bazen de. Beni takip etmekti işi gücü. Akşam balkonda otururken gökyüzüne bakıp işte derdim. Yine orada. Ben dışarı çıkınca o da çıkıyor. Babamın kocaman elinden tutup misafirliğe giderken sık sık başımı kaldırıp gökyüzüne bakardım, benimle misafirliğe geliyor mu diye. Evet, geliyordu. Sık sık bahçeye inip incir ağacından bahçe kapısına doğru yürürdüm. Ay da benimle yürürdü. Kapı ve ağaç arasında mekik dokurken ayı şaşırtmak için aniden dururdum. Ay hiç şaşırmazdı, o da benimle aynı anda dururdu. Ay benim hem oyuncağım hem arkadaşımdı. Ayın en çok sevdiği insan bendim.

Kendimle gurur duyuyordum. Gökyüzündeki en belirgin ve en büyük şey aydı ve beni takip ediyordu. Çok özeldim ben. Çok değerliydim. Eminim herkes benim yerimde olmak isterdi. Sadece bir tane ay var ve bu kadar çok insanın arasından beni seçti derdim. Yeryüzündeki en mühim insan bendim. Onlu yaşlarımda öğrendim ki ay dünyanın uydusuymuş ve ne acı ki beni takip etmiyormuş. Dahası gökyüzünde çok daha büyük yıldızlar ve gezegenler varmış. Benim gözlerim onları göremiyormuş bile. Ne kadar küçük olduğumu anlamıştım. Ellerime baktım, sınıfa baktım… Ufacık bir şeyim ben. Çok üzülmüştüm; sıradan, önemsiz hissetmiştim kendimi. Bir kişiydim, bir insancık. Ne ehemmiyetim olabilirdi ki? Kaybolmuş gibiydim kocaman evrende. Ha varlığım ha yokluğum… Yirmili yaşlarımda bir insanın dünya için çok önemli olabileceğinden haberdardım. Hz. Muhammed, Hz. İbrahim, Hz. Musa… Peygamberler, bu dünyadan göçüp gitmiş olanlar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 79 Cevabı

için yol göstericiydiler, yaşayanlara yol gösteriyorlar ve gelecek nesillere de… İki cihan saadetine ulaşmak her zaman onların ayak izlerini takip etmekle mümkün. İbni Sina, Farabi, Yunus Emre, Piri Reis, El Kindi, Fatih Sultan Mehmet, İbn Haldun, Mimar Sinan, Selahaddin Eyyubi, Fuzuli, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Aliya, Sait Faik, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu… Ay bu insanları takip etmiyor evet fakat onlar hayat yolunda insanlığa ışık tutuyorlar. Şu anda emin olduğum bir şey var.

Her insan tek başına çok önemli. Herkes için olmasa da en azından kendisini dünyaya gönderen ve dünyaya getiren için biricik. Benim için annem, babam, sabahları selamlaştığım komşum, hastalandığımda çorba yapan arkadaşım çok mühim insanlar. Cami, okul, kütüphane, hastane, yol yapan, yaptıran insanlar kıymetli. Tarlaya tohum atan, meyve sebze satan, balık tutan insanlar değerli.

Bir kediyi besleyen, yeşili koruyan, merhametli yürekler önemli. Eşimiz bir kişidir ama bütün hayatımızı etkiler. İki çocuk yetiştiren bir anne mühim üç kişi etmez mi? 50 öğrencisi olan bir öğretmen 51 kişi değil midir? Tankın önüne yatan bir kişinin cesareti kaç milyon insanın cesaretine denktir? 15 Temmuz 2016 tarih kitaplarında anlatılırken “Bir kişi çok önemlidir.” diye not düşülmeyecek mi? Ya her kişi, “Bir ben mi kaldım?” deseydi. Vatanına saldırılınca sokakta başka biri daha var mıdır, diye düşünmeden evinden çıkan her bir kişi kaç yüz kişi için istiklalsiz istikbal olmayacağının kanıtıdır? Vatanda birlik olsun diye şehit olan birinden sonra 79 milyon tek vücut olmak için nasıl çırpınır? Bir şehit, ülkedeki tüm iyi insanları nasıl kenetler?

İstiklal Marşı’nı söylerken vurulan bir insan kaç milyon insana İstiklal Marşı’nı söyletir? “Evlatsız olur, vatansız olmaz.” diyen anne, yavrusu için kaç kişilik bir acı basmıştır bağrına taş niyetine? “Vatan için bir bacağımı kaybetmişim ne önemi var?” diyen biri kaç hainin ferini söndürür?
Bir kişi çok önemlidir. Evinin, şehrinin, ülkesinin, dünyasının çehresini değiştirebilir. Bir kişi gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan kıymetli olduğunu ispat edebilir. Bir kişi şehadete yürürken tüm dünyaya, konu vatansa gerisi teferruattır diye haykırabilir.
Ay takip etmese de Dünya kulak tıkasa da…

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 80 Cevabı

a) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.

Cevap:

Zan: şüphe

İstiklal: Bağımsızlık

Mühim: önemli

Yol göstermek: Önder olmak

Kenetlenmek: Bağlanmak

Işık tutmak: Aydınlatmak

İstikbal: Gelecek

Mekik dokumak: Çok emek harcamak

Ferini Söndürmek: Gözündeki ışığı söndürmek

Ehemmiyet: Önem vermek

Merhamet: Vicdani bir şekilde şefkat göstermek

• Etkinliği tamamladıktan sonra anlamını tahmin ettiğiniz kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

Bu kelimeleri sözlükten kontrol etmeniz gerekmektedir.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümle içinde kullanınız.
• Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

Cevap:

Öğrendiğiniz bu sözcükleri sözlüğünüze eklemeniz gerekmektedir.

2. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 81 Cevabı

Metinden, hâl eki almış on kelime belirleyiniz. Kelimelerin kökünü ve aldığı hâl ekini aşağıdaki tabloya örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

kediyi: kedi-y-i: belirtme durum eki -i
yeşili: yeşil-i belirtme durum eki olan -i
insanlığa: insanlık-a insanlığa yönelme durum eki -a
dünyaya: dünya-y-a yönelme durum eki olan -a

3. ETKİNLİK

Krallar hiçbir şeyimi almazlarsa bana çok şey vermiş olurlar, hiçbir kötülük etmezlerse yeterince iyilik etmiş sayılırlar bana. Bütün istediğim budur onlardan. Ama nasıl şükrediyorum Tanrı’ya, varımı yoğumu bana aracısız vermiş, beni yalnız kendisine borçlu kılmış olduğu için! Nasıl yalvarıyorum ona gece gündüz beni hiçbir zaman, kimseye karşı ağır bir minnet altına sokmasın diye! Ne mutlu bir özgürlükle bunca zaman yaşadım: Onunla bitsin ömrüm! Bütün çabam kimseye muhtaç olmadan yaşamak.

Cevap:

Basit kelime: ömrüm, krallar, mutlu, bütün, ağır, yalnız, çabam.
Türemiş Kelime: İyilik, kimseye, gündüz, kötülük, borçlu.
Birleşik Kelime:  Nasıl, hiçbir, şükrediyorum.

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 82 Cevabı

Okuduğunuz 1 kişi = ?  metninin özetini defterinize yapınız.

Cevap:

Metnin kahramanı olan kişi, küçükken ayın kendisi için ne ifade ettiğini anlatmaktadır. Daha sonrasında ise 15 Temmuz gecesinde insanların sorumluluk alıp bu kalkışmayı nasıl engellediklerini örneklemektedir. Sonrasında bir kişinin bile aslında ne kadar önemli olduğunu, vatan savunmasının belki de sadece bir kişi ile yapılacağını anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Yazar, küçük bir çocukken neden kendini özel hissediyormuş?

Cevap:

Çünkü yazar ayın kendisini izlediğini sanıyormuş. Bundan dolayı Kendini özel hissediyormuş.

2. Yazar, neden çok üzülmüş?

Cevap:

Çünkü gökyüzünde çok daha büyük gezegenler ve yıldızlar varmış. Onun gözleri ise onları göremiyormuş. Bundan dolayı yazar çok üzülmüş.

3. Yazar, yirmili yaşlarına geldiğinde neyin önemini fark etmiş?

Cevap:

Yazar, yirmili yaşlara geldiğinde bir insanın dünya için ne kadar önemli olabileceğini fark etmiş.

4. Yazar, 15 Temmuz ile ilgili hangi önemli olayları hatırlatmıştır?

Cevap:

Tankın önüne yatan bir insanın cesaretini, vatanına saldırılınca sokakta başka biri daha var mıdır, diye düşünmeden evinden çıkan her insan kaç yüz kişi için istiklalsiz istikbal olmayacağını hatırlatmıştır.

5. Yazar, bir kişinin ne kadar önemli olabileceğini hangi örneklerle ifade etmiştir?

Cevap:

Bir kişinin gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan daha kıymetli olduğunu ispat edebilir örneğini vermiştir. Bir insan şehadete yürüdüğü sırada tüm dünyaya, “Konu vatansa gerisi teferruattır” diye haykırabilir. “Vatan için bir bacağımı kaybetmişim ne önemi var?” diyen biri kaç hainin ferini söndürür? gibi örneklerle ifade etmiştir.

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Metnin Konusu: 15 Temmuz gecesi yaşanan olaylardır.
Metnin Ana Fikri: Vatan için bir insanın ne kadar değerli olacabileceğidir.

7. ETKİNLİK

Metinden, benzetme yapılan cümleleri belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap:

Işıklı beyaz bir top gibiydi ay.

Ay benim hem oyuncağım hem arkadaşımdı.

Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini.

8. ETKİNLİK

15 Temmuz ile ilgili haber metinlerini sesli bir şekilde okuyunuz ve haberlerle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

15 Temmuz tarihinden 6 gün sonra 21 Temmuz 2016’da 1982 anayasasının 119-122 maddelerine dayanılarak Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 sene sürdü ve 18 Temmuz 2018 tarihinde sona erdi.

21 Temmuz 2016’daki OHAL ilanı sonrasında Anayasa’nın 91. maddesi devreye girerek TBMM, Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi vermiştir.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı açıklamada darbe girişimi sonrasında, 99 bin 66 operasyon yapıldığını, 282 bin 790 kişinin gözaltına alındığını ve 94 bin 975 tutuklama olduğunu söylemiştir.

9. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 83 Cevabı

Vatanımız uğruna canlarını feda eden 15 Temmuz şehitlerine bir teşekkür mektubu yazınız.

Cevap:

Sevgili Şehitler,

Sizler bizler ve vatanımız için 15 Temmuz gecesinde korkusuzca savaştınız. Bunun için sizlere çok teşekkür ederim.

Sizler vatan toprağının ne kadar kutsal olduğunu herkese göstermiş oldunuz. Canınız pahasına hainlere geçit vermediniz.

Darbe girişimine karşı mücadele eden ve şehit olan herkesin ruhu şad, mekanları cennet olsun. Bizler bu vatanda şuan özgürce yaşıyorsak bunu  sizlere borçluyuz.

• Etkinlik tamamlandıktan sonra isterseniz mektubunuzu okulunuzun sosyal medya hesabında paylaşabilirsiniz.

Cevap:

Bu etkinliği sizin yapmanız gerekiyor.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Soyadı Kanunu’nun ne zaman ve neden çıkarıldığını araştırınız.

Cevap:

Soyadı kanunu 21 Haziran 1934 yılında kabul edilmiştir. Bu kanun ile birlikte her ailenin ön adı dışında bir soyadı alması zorunlu hale gelmiştir. Alınacak soyadlar genel ahlaka aykırı olmamalı, gülünç olmamalı ve yabancı olmamalıdır. Soyadı seçme görevi kocaya verilmiştir. Mustafa Kemal , TBMM’nin kabul ettiği 24 Kasım 1934 tarihli bir kanunla Atatürk soyadını almıştır. Bu soyadı başka kişiler tarafından kullanılmayacaktır. Çünkü yasaklanmıştır. Atatürk’ün ailesine ise Atadan soyadı verilmiştir.

2. Mustafa Kemal Atatürk’ün, unvanlarını hangi olaylar sonucunda kazandığını araştırınız. Araştırmalarınızı kendi ifadelerinizle not alınız.

Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti’ni kurdu. Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde “Gazi” unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi.

Mustafa Kemal Atatürk, 11 Kasım 1928 tarihinde açılan okullarda öğretmenlik yapmıştır. Bu öğretmenliği yaptığı için o gün kendisine “başöğretmen“ unvanı da verilmiştir.

Çanakkale Savaşı’ndan sonra ise “paşa” unvanını almıştır. Ayrıca ona ”Sarı paşa” diyenler kişiler de olmuştur.

Sakarya Savaşı’nın ardından TBMM ona “Gazi” unvanını vermiştir.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir