6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Bir Dünya Bırakın Metni Sayfa 58-59-60 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Bir Dünya Bırakın Metni Sayfa 58-59-60 Cevapları

Bir Dünya Bırakın Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayınları Sayfa 58 Cevabı

Hazırlık Çalışması

Barışın sembolleri hakkında yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Barış sembolü yani barışı simgeleyen semboller anlamına gelir. Çeşitli kültürlerde bir dizi barış sembolü birçok farklı şekilde kullanılmıştır. Bunlardan bazıları şu şekildedir.

  • Zeytin Dalı
  • Güvercin.
  • Kırık Tüfek.
  • Barış Bayrağı
  • V İşareti.
  • Kağıt Turnalar.
  • Barış İşareti.

Yazarın Biyografisi

Çocuklar için yazdığı şiir ve hikâyeleriyle tanındı. “Bir Dünya Bırakın” adlı şiiriyle Çocuk Şarkıları Sözü Yarışması’nda birinci oldu. Eserlerinden bazıları: Çocuklar İçin Nutuk, Aydede, Bir Masal Gibi, Öğretmenin Dünyası…

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiirde yer alan boşlukları dinlediğiniz şiire göre doldurunuz.

Cevap:

Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.
Bir vatan bırakın biz çocuklara
Islanmış olmasın gözyaşlarıyla.
Bir bahçe bırakın biz çocuklara
Göklerde yer açın uçurtmalara
Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.
Bir barış bırakın biz çocuklara
Ulaşsın şarkımız güneşe ve aya
Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.
Bir dünya bırakın biz çocuklara
Yazalım üstüne sevgili dünya.
Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirde yer alan anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bularak aşağıya yazınız.

Cevap:

Kelimeler: Barış, uçurtma

Sözlük Anlamları

Barış: Savaş halinde olmama durumu anlamına gelir.

Uçurtma: Üzeri renkli kâğıtlarla, bezle vb. kaplanmış hafif çıtalardan yapılmış çokgen biçimli bir gövde ve süslü bir kuyruktan oluşan, sicimle bağlanarak, rüzgâr yardımıyla uçurulan bir tür oyuncak anlamına gelir.
Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

Cevap:

Barış: Savaş halinde olmama durumu anlamına gelir.
Uçurtma: Üzeri renkli kâğıtlarla, bezle vb. kaplanmış hafif çıtalardan yapılmış çokgen biçimli bir gövde ve süslü bir kuyruktan oluşan, sicimle bağlanarak, rüzgâr yardımıyla uçurulan bir tür oyuncak anlamına gelir.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayınları Sayfa 59 Cevabı

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şairin “Bir dünya bırakın.” şeklinde hitap ettiği kim olabilir? Belirtiniz.

Cevap:

Şair bu sözle, dünyayı savaşlarla, para kazanma hırslarıyla ve kendi bencilce çıkarlarıyla mahveden, yok etmeye çalışan kişilere hitap etmiştir.

2. Şiirin ana duygusu nedir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Şiirin ana duygusu barışın gelecek için önemidir.

3. Okuduğunuz şiir çocuk şarkıları sözlü yarışmasında birinci olmuş ve bestelenmiştir. Bu şekilde bestelenmiş şiirler biliyor musunuz? Bildiğiniz şiirlerden birini defterinize yazınız.

Cevap:

Bilmece “Anne” Şarkısı Sözleri

Şimdi sizlere kolay ve hoş bir bilmece

Saklıyor onu iki hece
Çok güzel aynı anda çok yüce
Can verir her açan güle
Tatlıdır şeker gibi ilaç tüm dertlere
Sımsıcak doğar şu kalbime
Benzemez gördüğüm çiçeklere
Bilmecem haydi sizce ne?

Bizce çok yüceyse melek
sımsıcaksa güneş
balla kaplı bir petek
Belki çok uzakta açan
Güz gelince solan
En güzel kokan çiçek

Melek değil kanatları yok uçmuyor
Güneş değil sıcak ama o yakmıyor
Çiçek değil çiçek gibi o solmuyor
Değil değil değilse bilmecen nedir?

Anne tabi kanatları yok uçmuyor
Güneş gibi  sıcak ama o yakmıyor
Çiçek değil çiçek gibi o solmuyor
Melek değil bu bilmece tek annedir anne

4. ETKİNLİK

Şiirle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

• “Bir Dünya Bırakın” adlı şarkıyı sınıfça söyleyiniz.

Cevap:

Okuduğum bu şiir bana barışın ne kadar önemli olduğunu, çocukların oyun oynama çağında olmalarına rağmen savaşlar ve fakirlik yüzünden nasıl acılar içinde kaldığını, bütün bu sorunların ancak ve ancak silahların yok edilmesi ve barışın bütün dünyaya hakim olmasıyla son bulacağını anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle ilgili üç dakikalık hazırlıksız bir konuşma yapınız.

Cevap:

Oyun oynamak çocukların işidir. Oyun aynı zamanda çocuklar için bir paylaşma ve dayanışma yoludur. Her çocuk oyun oynarken çok mutlu olur. Barış dolu yarınların olabilmesi için çocukların mutlu olması gerekir. Oyun oynamak çocukları zihinsel, bedensel ve sosyal olarak geliştirir. Çocukluğunu yaşamamış bir şekilde büyüyen çocuklar yarının mutsuz yetişkinleridir. Mutsuz bir yetişkin ise çevresindeki olumlu her şeyden rahatsız olur. Bu da güzel olmayan bir durumdur.

6. ETKİNLİK

Aşağıya barış temalı bir şiir yazınız ve şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

BARIŞ

Sen olmasan biz de olmayız
Silahların gürültüsü de
Ağlayan çocukların inlemeleri de
Barış olmazsa yok olmaz

Aldığımız nefes
Çocukların güzel oyunları
Neşeleri, kahkahaları
Barış olmazsa yitiririz bunları

• İsterseniz etkinlik tamamlandıktan sonra şiirinizi okulunuzun panosunda sergileyebilirsiniz.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Millî Mücadele Dönemi’nde yapılan fedakârlıklar ile ilgili araştırma yapınız. Araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri kendi cümlelerinizle defterinize not alınız.

Cevap:

Türkiye Cumhuriyeti’nin ne şartlarda kazanıldığını, yoklukların ve imkansızlıkların içinde nasıl bir kahramanlık destanının yazıldığını çocuklarımıza anlatmalıyız. Çünkü hem günümüz nesilleri hem de gelecek nesillerin bu kahramanlık destanını iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Anadolu’nun cefakar anaları, bir yandan eşlerini ve oğullarını şehit olmaya uğurlarken, diğer yandan ise yiyecek son lokmalarını dahi Mehmetçik ile paylaşmıştır. Cepheye taşıdıkları silahlar soğuktan veya yağmurdan zarar görmesin diye üzerindeki giysileri çıkarıp silahlara örtmüşlerdir. ‘Bu devlet kolay bir şekilde kurulmadı, istiklal kolay kazanılmadı’ diyorsak ve 29 Ekim’i bayram olarak kutluyorsak bu atalarımızın kahramanlıkları ve fedakarlıkları sayesinde olmuştur.

2. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı anılarından birini öğreniniz.

Cevap:

İZMİR SUİKASTI

İzmir’de hazırlanan o alçakça suikastın sonuçsuz kalmasından sonra bir gün bize şu olayı anlatmıştı:
—Ziya Hurşit’in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı. Sorguları yapıldıktan sonra bunların birisini yanıma çağırdım. Odada kimse yoktu. Kendisine sordum:
— Sen Mustafa Kemal’i öldürecekmişsin, öyle mi?
— Evet, dedi. Ben yine sordum:
— Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin?
— Fena bir adammış o. Memlekete çok fenalık yapmış. Sonra bize onu öldürmek için para da vereceklerdi.
— Sen Mustafa Kemal‘i tanıyor musun?
— Hayır.
— O halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin?
— Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi. Biz de öldürecektik.
O zaman cebimdeki tabancayı çıkararak kendisine uzattım:
— Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, öldür, dedim.
Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu. Bir süre şaşkın şaşkın yüzüme baktıktan sonra diz üstü kapanarak hüngür hüngür ağlamaya başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

<

error: Content is protected !!