6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Canım Aliye, Ruhum Filiz Metni Sayfa 15-16-17-18 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Canım Aliye, Ruhum Filiz Metni Sayfa 15-16-17-18 Cevapları

Canım Aliye, Ruhum Filiz Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayınları Sayfa 15 Cevabı

Mektubun tarihî gelişimiyle ilgili yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Mektup kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Mektubun tarihi, yazının bulunduğu döneme kadar uzanmaktadır. MÖ 15-14. yüzyıllarda yazılan, Mısır firavunlarına ve Hitit krallarına ait çeşitli diplomatik mektuplar bulunmuştur. 15. yüzyılda kâğıdın bulunması ile birlikte daha  yaygın bir iletişim aracı olmuştur.

Mektup Türk edebiyatında da eskiden beri kullanılmıştır. Divan edebiyatında mektupların bir araya getirildiği “münşeat”larda özel ve resmî mektuplara çok fazla yer verilmiştirDivan edebiyatı sanatçıları mektubu daha çok, bir edebî tür olarak görmüşlerdir. Mektuplarında süslü ve ağır bir dil kullanmışlardır.

Tanzimat’tan sonra yazılan mektuplarda ise daha içten ve daha doğal bir dil kullanılmıştır. Mektup geleneği Cumhuriyet Dönemi’nde de devam etmiştir.

Öğretmeninizin kontrolünde, farklı yazı karakteri ile yazılmış metni okuyunuz.

CANIM ALİYE, RUHUM FİLİZ

Sevgili Aliye,
Ankara’dan ayrıldığımdan beri hiçbir yerde uzun zaman kalmadığım için sana daha şimdi mektup yazabiliyorum. Dün gece Ayvalık’a geldim. yarın Edremit’e, oradan tekrar Ayvalık’a, Dikili’ye, Bergama, soma’ya, Savaştepe’ye, Bandırma’ya ve İstanbul’a gideceğim. İzmir’den Ayvahk’a geldiğim vapurda Bestekâr Adnan’la [saygun] Macar karısı da vardı. Mustafa seyit [sutüven] de İzmir’e bir kongreye gelmiş, bir gün kalmış, aynı vapurla dönüyordu. Zaten Edremit’e uğramaya hiç niyetim olmadığı hâlde onlar beni zorla götürüyorlar. Adnan halkevlerini teftiş ediyor. Radyoda bir “Edremit Gecesi” yapmak için tetkiklerde bulunuyor. Bakalım Edremit’ten bir şey çıkarabilecek mi? vapur geçen sene bizi İstanbul’dan Edremit’e getiren külüstür Antalya vapuruydu. yolda çok rahatsız oldum. Ama bana rahatsızlık yarıyor galiba, adamakıllı şişmanladım.

1o Eylül
Bu mektubu buraya kadar yazdım, sonra devam edemedim, şimdi Edremit’ten yazıyorum. Bir saat evvel geldim. Hemen birkaç satır yazıyorum. Daha Ulviye’yi de görmedim. Mustafa biraz hastaydı. Ben de Havran’a gitmek niyetindeyim. şu erzak meselesi. Nazmi dayım da burada ama daha onu görmedim. Mektubu bugün de postaya atmayacağım. yazılacak birkaç havadis bulayım da sonra gönderirim.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 16 Cevabı

Dün gece Mustafalarda kaldım. ulviye’nin hastalığı biraz soğuk algınlığı imiş, ikramda kusur etmediler. Sana çok, selamı var, Filiz’i de çok andık.
Nazmi dayımı gördüm, Hatice teyzem erzakları hazırlıyormuş. Tamam olunca Nazmi dayıma teslim edip göndertecekler. Fakat bu sefer buğday çok pahalı olduğundan kırk lirayı bulacak galiba. Ama ona da şükür. Çünkü bu sefer makarna, tarhana ve şehriyeyi biraz fazla yaptırıyorum.
yarın yola çıkacağım için artık başka mektup yazamayacağım. Galiba yalnız her uğradığım yerden birer kart yollarım. İstanbul’dan da ayrıca mektup yazarım. sen de sıhhatiniz, ahvaliniz hakkında hemen bir mektup yaz, aşağıdaki adrese yolla, ben ayın on beşinde de İzmir’e hareket edeceğim.
şimdilik Allah’a ısmarladık. senin ve Filiz’in binlerce defa gözlerinizden, yanaklarınızdan öperim. İkinizi de hasretle kucaklarım sevgili karıcığım.
Mektubu şu adrese yolla, çünkü İstanbul’da nerede kalacağımı bilmiyorum. Galatasaray’da kalırsam mektup belki elime geçmez. Bu adrese her halde uğrayacağım. Mektubu bana verirler.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 17 Cevabı

a) Metinde yer alan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi tamamladıktan sonra kelimelerin sözlük anlamlarını uygun başlığın altına yazınız.

Cevap:

kongre: toplantı

Sözlük anlamı: Herhangi bir konuyu görüşmek için bazı ülkelerden delegelerin katılmasıyla yapılan uluslararası toplantılara verilen isim.

teftiş: denetim

Sözlük anlamı: Denetleme, denet gibi anlamlara gelir .

külüstür:  eski

Sözcük anlamı : Yıpranmış, eski görünüşlü olan, eskimiş gibi anlamlara gelir.

erzak: malzeme

Sözcük anlamı: Uzun süre saklanabilen yiyeceklerin genel ismi.

havadis: haber

Sözcük anlamı: İlgi çekici olay, haber anlamına gelir.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üçünü cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Okulda teftiş olacağı için bazı hazırlıklar yapılıyor.

Pikniğe gitmek için erzak aldık.

Adam külüstür bir araba aldı.

2. ETKİNLİK

a) Metinde yer alan aşağıdaki deyimlerin anlamlarını deyimler sözlüğünden bulup yazınız.

Cevap:

Kusur etmemek: Hoş karşılanmayacak bazı davranışlarda bulunmamak.

Yola çıkmak: Bir yere gitmek için bulunduğu yerden ayrılmak.

b) Anlamını öğrendiğiniz deyimleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Büyüklerimize saygıda kusur etmemeliyiz.

Tatile gitmek için yola çıktık.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 18 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Yazar, mektubu kime yazmaktadır ve ne zaman yazmaya başlamaktadır?

Cevap:

Yazar, mektubu Aliye’ye yazmaktadır. 8 Eylül 1943 senesinde yazmaya başlamıştır.

2. Yazarın mektubunda, gideceğini belirttiği yerler nerelerdir?

Cevap:

Yazarın mektubunda gideceğini belirttiği yerler Ayvalık, Edremit, oradan tekrar Ayvalık, Dikili, Bergama, Soma, Savaştepe, Bandırma ve İstanbul’dur.

3. Yazar, 10 Eylül de yazmaya başladığı mektubunu postaya vermekte neden gecikmiştir? Açıklayınız.

Cevap:

Yazar, o tarihte yazdığı mektubu henüz yazılacak birkaç havadis bulamadığı için göndermekte gecikmiştir.

4. Yazarın erzak kutusunda hangi yiyecekler bulunmaktadır?

Cevap:

Yazarın erzak kutusunda makarna, şehriye, buğday ve tarhana bulunmaktadır.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden hareketle mektup türünün özelliklerini açıklayınız.

Cevap:

Okuduğumuz metindeki mektup türü Özel mektuptur.

Özel mektup, akraba ve dost gibi yakın çevrede bulunan insanlara yazılan mektup türüdür. Bu tür mektuplarda doğal ve samimi anlatım daha çok ön plandadır.

5. ETKİNLİK

Defterinize yazdığınız edebî mektup örneğini arkadaşlarınıza okuyunuz. Daha sonra okunan mektuplarla ilgili görüş ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e

“Nâzım Hikmet! Nafile çabalıyorsun. Sana kızmıyorum. Kızmayacağım. Hiçbir operatör, ameliyat masasından kendisini yumruklayan kanserliye, hiçbir gardiyan, parmaklığı içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiçbir hâkim darağacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz. Ben kendimi, ne kanser operatörü, ne deli gardiyanı, ne de ağır ceza hâkimi şeklinde görmüyorum. Fakat görüyorum ki her hareketim, seninle hiç de alâkadar olmadığı halde, ciğerine neşter gibi saplanıyor, seni delilerin parmaklığı gibi bir azap çerçevesine hapsediyor ve başının üstünde ip varmış gibi kudurtuyor. Beni, doktor, gardiyan ve hâkim şeklinde gören sensin! Senin bu halini sezer sezmez artık sana kızmıyorum. Merhamet ediyorum. Sanma ki ben öfke kabiliyetini kaybetmiş bir adamım. İnsan başiyle fare kafasını birbirinden ayıran tek hassa, bence fikir öfkesidir. Bir hiç için ölçüsüz öfkeler duyacak kadar alıngan ve hassas bir mizaç taşıdığımı sen de bilirsin. Fakat bu öfke, iyi kötü bir kudreti, bir şahsiyeti, bir mesuliyeti kalmış insanlara ve hadiselere karşıdır. Sen mazursun. Çünkü iflâs nedir, onu bütün hacmiyle idrak ettin.”

Necip Fazıl Kısakürek

6. ETKİNLİK

Öğretmeninizin mektup yazma kurallarıyla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz. Daha sonra özlediğiniz bir kişiye ona karşı olan özleminizi anlattığınız bir mektup yazınız.Cevap:

Cevap:

Sevgili Tülay,

Nasıl olduğunu çok merak ediyorum. Uzun zaman oldu görüşmeyeli. Seni gerçekten çok özledim. Birlikte eğlendiğimiz, oynadığımız günler geliyor aklıma. Çok güzel günler yaşamışız seninle. En kısa zamanda seni görmeyi umut ediyorum. Seni çok özledim ve çok seviyorum seni. Kendine çok iyi bak. Hoşçakal…

Çocukluk arkadaşın Özlem

Gelecek Derse Hazırlık

1. Yörenizde ünlü olan bir masalı öğreniniz.

Cevap:

Kaval Çalan Balıkçı

Günlerden bir gün, çok güzel kaval çalan bir balıkçı varmış. Bir gün yanına kavalını da alıp denize gitmiş. Bir kayanın üzerine oturup başlamış kaval çalmaya. Balıkların bu güzel sesin büyüsüne kapılıp denizden çıkarak kendisine doğru geleceğine inanıyormuş. Kavalı çaldıkça çalmış, çaldıkça çalmış. Fakat işe bakın ki balıklar denizden çıkıp gelmedikleri gibi sudan başlarını bile çıkarmamışlar.

Bakmış, olmuyor, balıklar kavalın sesinden hiç mi hiç anlamıyorlar. Kavalını bir yana bırakmış ve serpme
ağını denize atmış. Olacak bu ya; bir atışta onlarca balık yakalamış. Ağdan çıkardığı balıkları kuma serince balıklar başlamış zıplamaya. Kavalcı onların zıp zıp zıpladığını görünce balıklara şöyle demiş:

‒ Sizi edepsiz hayvanlar sizi! Demin ben kaval çalarken oynamıyordunuz, şimdi bıraktım, başladınız oynayıp
zıplamaya.

2. Öğretmeninizin, hazırlıklı konuşma yaparken uymanız gereken kurallarla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz. Ardından aşağıdaki masal yazar veya derleyicilerinden birini seçiniz. Seçtiğiniz kişiyi tanıtan bir hazırlıklı konuşma hazırlayınız.
• Hazırlıklı konuşmanızı zenginleştirmek amacıyla görsellerle destekleyiniz.
• Hazırlıklı konuşmanızı yapmadan önce mutlaka prova yapınız.

Pertev Naili Boratav Eflatun Cem Güney Naki Tezel Şükrü Elçin Saim Sakaoğlu

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!