6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Kış Uykusu Dinleme / İzleme Metni Sayfa 148-149 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Kış Uykusu Dinleme / İzleme Metni Sayfa 148-149 Cevapları

Kış Uykusu Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık  Sayfa 148 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Kışın havanın soğuması ile birlikte besin kaynakları azalır. Böyle olunca vücut sıcaklıklarını dengede tutmakta pek mümkün olmaz. Kışın yeterli besin kaynağı bulamayan hayvanlar bu süreci kış uykusunda geçirirler. Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gerekli olan enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar.

2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.

Cevap:

Eşeğin anırması, horozun ötmesi, kuşların cik cik demesi gibi bazı hayvanların çıkardıkları sesler kendilerine özgü davranışlarındandır.


Yazarın Biyografisi
1945 yılında Konya’da doğmuştur. Gazeteci, şair ve yazar olan Ural, özellikle çocuk edebiyatındaki eserleriyle tanınmaktadır. Çocuklar için yazdığı eserleriyle birçok ödül alan Ural, “Armonika’nın Şairi ve Dünya Çocuk Şiirinin Şampiyonu” gibi unvanlarla anılmaktadır. Yazarın “Sihirli Pabuçlar, Evliya Çelebi’nin Gezileri – Az Gittik Uz Gittik, Gölcüğün Küçük Avcıları” adlı eserleri birçok dile çevrilmiştir.

1. ETKİNLİK

a) Metni dinlerken bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not alınız.

Cevap:

Karatılmış,

Evcilleştirme,

Tank,

Kapışma.

b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap:

Karartılmış :Kararmasına neden olmak, kara duruma getirmek anlamına gelir.
Tank : Motorlu, tekerlekleri paletli, zırhlı ve silahlı savaş taşıt aracı.
Kapışma : Kapışmak eylemi.
Çoban aldatan : Kırlangıçtan büyük, uzun kuyruklu, kanatları sivri, bacakları ve gagası kısa, boz renkli, böcek avlayarak geçinen ötücü kuş, keçi sağan, dağ kırlangıcı, ebabil.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?

Cevap:

Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar dedesinin babası ile, ya abisi ya da babasının küçük kardeşi aynı yaştadır.

2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?

Cevap:

Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini bir domates kokusuna nasıl geldikleri, kedi ve köpekler gibi ağızlarından yiyecek kaptıkları örnekleriyle anlatmaktadır.

3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?

Cevap:

Böcekler, ayılar, kirpiler, yılanlar , yarasalar, hükümdar kelebeği denen bir kelebek türü, yer altında yaşayan sincaplar ve çoban aldatan gibi kuşlar kış uykusuna yatar.

4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?

Cevap:

Hayvanlar, kışın yeterli besin bulamadıkları için kış uykusuna yatarlar.

5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?

Cevap:

Hayvanlar, baharda çok beslenerek yağ depolar ve bu yağları enerji olarak harcarlar. Ayrıca bazı hayvanlar evlerini yiyeceklerle doldurur ve ara sıra uyandıkları zaman da bunları yerler.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Daha önce kış uykusuna yatan hayvanlar ile ilgili birkaç belgesel izlemiştim. Fakat bu metinle bilgilerim daha da sağlamlaştı. Böylece hayvanların neden, nasıl ve ne kadar zaman kış uykusuna yattıklarını daha iyi bir şekilde öğrenmiş oldum.

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık  Sayfa 149 Cevabı

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.

Cevap:

Metnin Konusu: Kış uykusuna yatan hayvanlar, onların nasıl yattıkları ve neden kış uykusuna yattıkları.
Metnin Ana Fikri: Hayvanların kış uykusuna yatmadaki amacı ve onların hakkında bilgiler.

5. ETKİNLİK

Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.

Cevap:

Bir çita veya tavşan gibi hızlı koşmak ve bir aslan gibi çok güçlü olmak isterdim. Bu şekilde kendimi korumak istediğim zaman gücümü kullanabilirdim. Kendimi çok güçlü hissedeceğim bu özellikler bana çok büyük katkı sağlardı.

6. ETKİNLİK

“İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız.
Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı hazırlayınız.

Cevap:

Metnimin Konusu: İnsanların kış uykusuna yatmasıyla doğanın kendine gelmesi
Metnimin Ana Fikri: İnsanlar uyuduğu zaman bütün doğa canlanır ve yenilenir.
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanlar kış uykusuna yatarlarsa doğaya nasıl bir faydaları olur
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanların aslında doğaya nasıl zararlar verdikleri
Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanlar uyudukları zaman doğaya zarar veremeyecekleri için doğanın canlanacağı

İNSANLAR UYUYUNCA

İnsanlar bir gün kış uykusuna yatmaya karar vediler. Onlar kış uykusuna yattığı zaman artık denizleri kimse kirletmedi. Ormanları kimse yakmadı. Kimse zehirli gazlar ve fabrika atıkları ile nehirleri kirletmedi. Bu şekilde doğa toparlandı ve yeniden canlandı. Oysa insan bir gün uyanacaktı ve doğayı yeniden mahvedecekti. Bundan dolayı insanın uykusuna girdi doğa. Ona her zaman temiz olmayı ve doğayı korumayı öğretti. Uyanınca insan doğayla kardeş oldu ve doğayı korudu.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.

Cevap:

Anadolu’da hala yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlar şu şekildedir:

  • Çini Sanatı,
  • Hat Sanatı,
  • Cam Sanatı,
  • İşleme Sanatları,
  • Bakırcılık,
  • Çömlekçilik,
  • Ağaç İşleri Sanatı,
  • Halı Dokumacılığı ve örgüler.

2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

Yöremizde bulunan el sanatları çok çeşitli olmasa da el örgüleri, halı dokumacılık, ebru ve tahta oymacılığı gibi sanatlar vardır. Ebruli sanatı kitre ile yoğunlaştırılan su yüzeyinde özel boyalar kullanılarak fırça, biz ve tarak gibi aletler ile bir takım özel tekniklerle oluşturulan, desenlerin kağıt üzerine aktarılması ile yapılan süsleme sanatıdır. Ebruli de belli başlı bazı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler battal ebru, gelgit ebru, şal ebru, serpme, bülbül yuvası, taraklı ebru, dalgalı ebru, hafif ebru, zemin ebrusu. Ebru sanatında bizim de evde yapabilmemiz için tüm ayrıntıları öğrenebileceğimiz çeşitli kurslar bulunmaktadır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

<

error: Content is protected !!