6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 104-105 Cevapları


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bilgiyil/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 104, 105 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME SORULARI

DOSYA PAYLAŞIMI

Kişisel bilgisayarların ilk zamanlarında dosya paylaşımı “çıkarılabilir ortamlar yoluyla yapılırdı. Bilgisayarınıza sonradan takılıp çıkarı- labilen ve birden fazla bilgisayarda kullanılabilen medyalara “çıkarılabilir ortam” denir. Örneğin USB flaş bellekler veya DVD’ler çıkarılabilir ortamdır. Bilgisayarlar internet gibi ortak bir ağa bağlı olmadığından oyunları diskette satın almanız veya dinlemek istediğiniz müziklerin kasetini (belki de CD’sini) satın almanız şarttı.
(…)
Program CD’lerini, film DVD’lerini bir mağazadan satın almak mümkün. Ancak içeriği fiziksel ortamda satın almak için mağazaya gitmek üzere vakit ve yol parası harcamanız, fiziksel bir ürün satın aldığınız için üretim maliyetini karşılamanız (daha yüksek bir bedel ödemeniz) ve fiziksel ürünleri saklamak için odanızda yer açmanız gerekiyor. Eğer aynı içeriğin internetten indirilen bir sürümü varsa -dosya boyutuna göre- dakikalar içinde indirip kullanıma hazır hâle getirebiliyor, fiziksel bir maliyeti olmadığı için daha düşük bir ücret ödüyorsunuz. İçeriğin lisansına göre hiçbir ücret ödemeniz gerekmeyebilir de. Ayrıca bazı ürünleri fiziksel olarak bulabilmeniz mümkün değil. Müzikleri sadece internetten dağıtan sanatçıları veya Türkiye’ye yayımlanmayan TV dizilerini örnek gösterebiliriz. Bu durumda yapılacak şey belli: indirmek.
(…)
Erdal KAPLANSEREN

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

1-7. soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Okuduğunuz metinde “çıkarılabilir ortam” olarak tanımlanan araçların ortak özelliği nedir? Yazarak açıklayınız.
Cevap:

Bu araçların ortak özellikliği bilgisayarlara sonradan takılıp çıkarılabilir ve birden fazla bilgisayarda kullanılabilir olmalarıdır.

2. Çıkarılabilir ortamlar, bilgisayarlarda hangi nedenle ve amaçla kullanılmaktadır? Aşağıya yazınız.
Cevap:

Çıkarılabilir ortamlar, bilgisayarlarda  müzik dinlemek ve oyun oynamak amacıyla kullanılmaktadır.

3. Çıkarılabilir ortamlarda satın alınan ürünlerin dezavantajları nelerdir? Maddeler hâlinde yazınız.
Cevap:
  • Zaman harcamak.
  • Yol parası harcamak.
  • Oda içerisinde buna yer açmak.
  • Üretim maliyetinin karşılanması.
4. Dijital içeriklerin günümüzdeki kullanım biçimi hakkında bilgi veriniz.
Cevap:

Günümüzde kullanılan dijital içeriklerin kullanımı çok hızlı ve kolaydır. Bu dijital içeriklerle, müzik dinlenebiliyor, film izlenebiliyor ve oyunlar oynanabiliyor. Fiziksel olarak ulaşamadığımız içeriklere, dijital içerikler sayesinde ulaşabiliyoruz. Ayrıca sahip olduğumuz bu içerikler, çok fazla yer kaplamaz.

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı

5. Dijital içeriklerin internet ortamındaki paylaşımı ne tür sorunlara yol açabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap:

Bazı dijital içerikler virüslü olabiliyor. Bu sebeple bilgisayarımızın bozulmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, içeriklerin paylaşılması kötü niyetli kişilerin bilgilerimizi ele geçirmesine de sebep olabilmektedir.

6. Bu metnin anlam bütünlüğünden yola çıkarak metnin sonuna, en az beş cümlelik bir paragraf da siz ekleyiniz.
Cevap:

İçerik indireceğimiz zaman güvenilir olan siteleri tercih etmeliyiz. Her önümüze çıkan siteye girmek bizim açımızdan kötü sonuçlar doğurabilir. Kısacası, her zaman lisanlı içerikler kullanılmalı ve bu şekilde teknoloji nimeti yerli yerinde kullanılmalıdır.

7. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini yazınız.
Cevap:  

Metnin ana düşüncesi “Teknolojinin bizleri, ulaşamayacağımız içeriklere ulaştırabiliyor  olması”

8. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili verilen yargılardan metne göre doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

TEKNOLOJİ
Teknoloji, her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez, daha da büyük bir parçası hâline geliyor. Hayatımızı teknoloji sayesinde hem daha hızlı hem de daha verimli yaşadığımıza inanıyoruz. Teknolojinin hayatımıza kattıklarını inkâr etmemiz, bize sağladığı faydaları görmezden gelmemiz elbette
mümkün değil. Burada önemli olan, teknolojiyi nasıl kullanacağımızı iyi bilmemizdir. Teknolojinin yanlış kullanımı sonucunda dünyamızın başına ne türlü sıkıntılar açabileceğimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bir yandan kendi kişisel rahatımızı düşünürken bir yandan da gezegenimizi ve doğayı nasıl korumamız gerektiğini de öğrenmemiz kaçınılmaz hâle geliyor. Bu duyarlılığın geliştirilmesi, en az teknolojinin geliştirilmesi kadar önemlidir.
Ayşin Ayla KALAN

Cevap:

(Y) Teknoloji, hayatımıza faydadan çok zarar getirmektedir.
(D) Teknolojik gelişmeler, doğayı olumsuz etkileyebilmektedir.
(D) Doğanın korunması için bilinçlenme gerekmektedir.
(D) Teknolojiyi geliştirirken bir yandan da doğaya karşı duyarlılık geliştirilmelidir.

9. Aşağıdakilerin hangisinde adın yerini tutan bir sözcük kullanılmamıştır?
A) Bilgisayar kullanımı hızla artmaktadır.
B) Teknoloji bizi bazen olumsuz etkiler.
C) Kimileri uzayda hayat olduğunu düşünüyor.
D) Diğer gezegenleri ve bunların uydularını inceledim.

Cevap: A

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?
A) Bana nasıl bir hediye aldın?
B) Siz buraya gelecek misiniz?
C) Dün neden okula gelmedin?
D) Kahvaltıda ne yemiş?

Cevap: D

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Metni Etkinlik Cevapları başlıklı makalemizde 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı, 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ve 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir