6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 144-145-146-147-148-149-150-151 Cevapları

Afyon Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 Afyon Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 144 Cevabı

1. Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Evliya Çelebi Osmanlı döneminde yaşamıştır. Bir rüya ile başlayan bu uzun yolculuğu ile birçok yeri gezmiş olup her yerin güzel ve dikkat çekici yönlerini kaleme almıştır. Gezdiği yerlerin genel olarak şu yönlerini ele almıştur;

  • Toplumsal davranışlar
  • Sanatsal yön
  • Kıyafet şekli
  • Camileri
  • Medreseleri
  • Çeşmeleri
  • Çarşıları
  • Caddeleri
  • Hanları
  • Sokakları
  • Evleri
  • Hamamları
  • Bahçeleri
  • Düğünleri
  • Yerel oyunlarını

Elli yıl içinde on ciltlik Seyahatname’yi en güzel ve değerli bilgilerle bizlere sunmuştur.

2. Gezdiğiniz bir yerin tarihî ve doğal güzellikleri hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.
Cevap:

Bingöl M.Ö 700 yy. sahip bir tarihi mevcut. Komşusu olan Diyarbakır’a yakın olması nedeni ile konar göçerlerin sık uğradığı bir yerdir. Bu tarihi ve doğal güzelliklerden bazılarına değinelim.

Sentarius Kalesi

Bingöl merkeze 20 km uzaklıkta bulunan bu kale Urartu dönemine ait bir tarihi yapıttır.

Kral Kızı Kalesi

Bu kale Genç ilçesinde yer almaktadır. Konsper Çayı’nın buluştuğu bir yerde tepede inşa edilmiştir. Keynekler denilen bu yapı, söylentilere göre Pers kralı olan Dano,  kızı için yapmıştır.

Zağ Mağarası

Murat nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında yer almaktadır. Mağarada iki oda at için yapılmış olup yemlik yer almaktadır. Yüksekliği 200 ile 300 metre arasında olup üç kat üzerinde oyularak yapılmıştır.  Her katta 26 oda bulunmaktadır.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 146 Cevabı

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz.
Cevap:
Güzergah:

Yolüstü uğranılacak geçinilecek yer anlamına gelir.

Emektar:

Bir işte uzun bir süre kalmış ve o işte emeği geçmiş olan kişiye denir.

Haşhaş:

Gelincikgillerden, Asya ve Afrika’nın sıcak ve ılıman bölgelerinde yetişen, pek çok türü bulunan, yaprakları almaşık dizilişte ve düzensiz parçalı, tek çiçek açan, meyvesi kapsül biçiminde olup, kapsülünden afyon elde edilen, tohumundan yağ çıkarılan, bir yıllık ya da çok yıllık otsu bitkiye denir.

Kaplıca:

Maden sularından faydalanma amacıyla kaynarcalrın çevresinde inşa edilen tesislere verilen isimdir.

Rota:

Görüş ya da tutuma göre izlenen ya da gidilen yol anlamına gelir.

İpin Ucunu Kaçırmak:

İşi düzgün bir şekilde, yolunca veya gereğince yürütme olanaklarını yitirip artık duruma egemen olamamak, işte ya da bir şeyi kullanmada ölçüyü kaçırmak anlamına gelir.

Bükme:

Bir börek türü olup genellikle Afyon ve çevresinde yapılır.

Çaba:

Üstelik, fazla anlamına gelir.

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:
  • Bu çocuk benim istediğim çabayı göstermedikçe onu bu dersten geçirmem.
  • Artık rotamız belli, emir komuta sende dostum.
  • Haftasonu kaplıcalara gitmem iyi iyi oldu.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:

Yazar ve ailesi gezecekleri yeri araştırma sebepleri, gidip gezecekleri yerlerde daha iyi ve güzel vakit geçirmek için kendilerine en uygun, gezilip görülecek yerleri önceden tespit etmek amacıyla araştırıyorlar.

2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?
Cevap:

Afyon’a komşu olan illeri şöyle sıralayabiliriz;

  • Konya
  • Isparta
  • Kütahya
  • Denizli
  • Uşak
3. Metinde, Afyon’a ait hangi tarihî ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.
Cevap:

Metinde, Afyon’a ait şu tarihi ve doğal güzellikşerden bahsedilmektedir;

  • İhsaniye Kervansarayı
  • Karahisar Kalesi
  • Kayıhan Göynüş Vadisi
  • Kaya Kiliseleri
  • Gazlı Göl
  • Emre Gölü
4. Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey nedir?
Cevap:

Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey Cami banyosu olmuştur.

5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Ülkemizde gezip görmek istediğim şehirler; Mersin, Adıyaman, Bingöl, İstanbul, Samsun gibi illerin hem doğal hem de tarihi güzelliklerini yerinde ve ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için görmek isterim.

6. Bir şehir kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Açıklayınız.
Cevap:

Bir şehir kurmak istersem; Şehrin her yönüyle insanların ilgisini çekecek şekilde olmasını, doğal güzellikleri, kaplıcaları, mağaraları, suları, şelalesi, kayak merkezleri, Tarihi cami, medrese, kervansarayları ilgi odağı olacak şekilde özelliklere sahip olmasını isterdim.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 147 Cevabı

A) Aşağıdaki görselleri inceledikten sonra “Dünyamın Yedi Harikası” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.
B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.
Cevap:

Barışın ve güzelliklerin olduğu, savaşın ve işgallerin olmadığı, herkesin mutlu ve huzurlu olduğu kendi dünya harikam.

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 148 Cevabı

Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek annesi için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer alan çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir tane kırmızı gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.

Sorular:

1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir?
Cevap:
  • Sarı papatya ve beyaz papatya
2. Size göre soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir?
Cevap:
  • Beyaz gül
3. En az sayıdaki çiçek türü sayısı ile en çok sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır?
Cevap:
  • 10
4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız.
Cevap:
  • Beyaz papatya
  • Kırmızı gül
  • Pembe karanfil
  • Beyaz gül
  • Beyaz karanfil
  • Sarı papatya
  • Kırmızı karanfil

5. ETKİNLİK

A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.
Cevap:

Yer ve zaman belirsizdir. ()
Gezip görülen bir yer anlatılmıştır. (X)
Gerçekte var olmayan bir yer anlatılmıştır. ()
Sahnede canlandırılmak üzere yazılmıştır. ()

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 149 Cevabı

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gezi yazısı

B) Mektup

C) Fabl

D) Masal

Cevap: A

C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

Doğunun Gülü Bingöl

Doğuya ilk defa bir yolculuğa çıkmıştım. Hep merak etmişimdir, doğuya bir yolculuk yapıp oradaki ortamı ve güzellikleri görmek istedim. Bingöl’e yaklaştıkça doğada oksijenin var olduğunu aldığın temiz havadan hissediyordum. Yeşilliği ile her yerde kuşların ötüşü, vadinin şehri ortadan tam ikiye bölmesi ve bunun üzerine akarsu eklenmesiyle muhteşem bir manzara oluşmaktadır. Türkiye de güneşin doğuşu Bingöl’den izlenir. Yüzen Adaları yine en beğendiğim yerleden biri oldu. Ilıcaları gibi insanların yakınlığı ve misafirperverliği de sıcaktı. Tarihi mağaraları, camiler, medreseler, şelaleler ve daha sayamacağım birçok güzelliği ile Bingöl doğunun gülü diyebilirim.

6. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 150 Cevabı

Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında sınıf olarak gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.
Cevap:
  • Eğitim Kurumunun Adı: İstanbul Üniversitesi
  • Gezi Tarihi: 24 Şubat 2019
  • Gezi Yeri: İstanbul
  • Geziye Çıkış Saati: 08 :00
  • Geziden Dönüş Saati: 19:00
  • Gezi Kafile Başkanı: Okul Müdürü
  • Sınıf Rehber Öğretmeni: Süleyman Ramiz
  • Takip Edilecek Yol: Önce Şişli’de buluşup oradan Otobüsle İstanbul Üniversitesi Beyazıt’a yolculuk.
  • Gezinin Amacı: Üniversiteyi tanımak
  • Gezinin Konusu: Eğitim Kurumunu tanıyorum
  • Gezi İçin Belirlenen İnceleme – Araştırma Görevi: Eğitim Kurumlarının Yapısını incelemek
  • Değerlendirme: Güzel bir geziydi. Gelecekte hangi mesleği edinmek isteyeceğime üniversitede okumak istediğim bölüme kadar bir çok konuda fikir sahibi oldum.

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 151 Cevabı

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Sıfat tamlamalarını bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.
Cevap:

Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.

Eğlenceli bir gezi olacağa benziyor.

Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.

Her yerde tarihî yapılar var.

Bugün ilginç bir efsane dinledik

B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve isimler bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki gibi tamamlayınız. 
Cevap:
  1. …..Keskin sirke…. küpüne zarar.
  2. ……İşleyen demir…… pas tutmaz.
  3. …….Acı patlıcanı……. kırağı çalmaz.
  4. ……..Aç tavuk……. kendini buğday ambarında sanır.
  5. ……..Ak akçe……. kara gün içindir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Yaşadığınız çevredeki su kaynakları ile ilgili bilgi toplayınız.
Cevap:

Yaşadığım çevrede su kaynakları; bulunduğum bölgede birçok su kaynağı mevcuttur. Bu su kaynakları genel olarak

  • Göl suları
  • Deniz suları
  • Akarsular
  • Sıcak su kaynakları
  • Soğuk su kaynakları

Bunlardan bazıları tuzlu su kaynakları olup bazıları ise tatlı su kaynakları özelliğine sahiptir.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir