6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 15 Temmuz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

15 TEMMUZ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı
1. 15 Temmuz şehitlerinden biriyle ilgili araştırdığınız yaşam öyküsünü arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Ömer HALİSDEMİR

Ömer Halisdemir, yedi çocuklu bir ailede 1972 yılında Niğde’nin Çukurkuyu  beldesinde doğmuştur. Evli ve iki çocuk babası olan Ömer Halisdemir, yurt içinde ve yurt dışında birçok görev yapmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu sırada Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girmeye çalışan Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi’yi , Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ‘dan aldığı emir üzerine alnında vurarak öldürmüştür. Darbeci hain Semih Terzi’nin korumaları Ömer Halisdemir’i otuz kurşunla şehit ettiler. Ömer Halisdemir, hain darbe girişiminin seyrini değiştiren çok önemli isimlerinden biri olarak tarihimize adını yazdırmıştır.

2. Mehmet Âkif Ersoy’un “Sahipsiz olan memleketin batması haktır. / Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.” dizelerinin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.
Cevap:

Bir vatan kendi halkı tarafından terk edildiği zaman hiç bir şekilde sevilmez, saygı görmezse yıkılmaya ve yok olmaya mahkumdur. Biz önce halk olarak bayrağımıza, milletimize ve vatanımıza sahip çıkmalı , daha sonra düşmanları yenmeliyiz.

1. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı
A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:

Takdir: Beğenme, beğenip belirtme, değer verme anlamına gelir.

İfa etmek: Yapmak, yerine getirmek anlamına gelir.

Muasır: Çağdaş olmak.

Haysiyet: Değer, saygınlık, itibar, onur anlamına gelir.

Meşum: Uğursuz olan.

Minnet: Yapılan bir iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, gönül borcu anlamına gelir.

B) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimeleri kullanacağınız bir konuşma yapınız. Konuşmanıza uygun bir hitap ifadesiyle başlayınız.
Cevap:
2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Türk milleti, bütün dünyaya nasıl örnek olmuştur?
Cevap:

Türk halkı darbe karşısında durup darbeyi engelleyerek tüm dünyaya örnek olmuştur.

2. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin temsilcisi olarak kuruluşundan günümüze hangi mücadeleleri vermiştir?
Cevap:

TBMM birçok mücadele vermiştir. Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’nin demokrasiye geçişi, demokratik ve parlamenter sistemin gelişimi gibi mücadeleler vermiştir.

3. TBMM’ye “Gazi Meclis” adının verilmesinin sebebi ne olabilir? Anlatınız.
Cevap:

Savaştan sağ olarak dönen kişilere gazi denir. TBMM de Kurtuluş Savaşı’ndan sağ olarak dönmüş ve o günden bu yana milletimize hizmet etmiştir. Bundan dolayı TBMM’ye “Gazi Meclis” adı verilmiştir.

4. Millî birlik ve beraberlik bir millete neler kazandırır? Düşüncelerinizi anlatınız.
Cevap:

Milli birlik ve beraberlik olduğu zaman, ülkemize karşı yapılan saldırılara, düşmanca yapılan tavırlara ve işlere karşı gelebilmek bizim için çok daha kolay olur. Milli birlik ve beraberlik içerisinde olan bir halka düşmanlar kolayca zarar veremezler.

5. 15 Temmuz’da milletimiz nasıl bir tehlike atlatmıştır? Milletimiz bu tehlikenin üstesinden nasıl gelmiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

15 Temmuz’da milletimiz hain bir darbe girişimini atlatmıştır. Terör örgütleri tarafından yapılan bu darbe girişimini milletimizin her bir ferdi canını hiçe sayıp, büyük bir cesaret örneği ile, birlik ve beraberlik içerisinde davranarak bu darbe girişiminin üstesinden gelmiştir.

3. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı
A) Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerle ilgili bilgileri okuyunuz.
B) Yukarıdaki görsellerden ve görsellerle ilgili verilen bilgilerden hareketle 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi sınıfinızda öğretmeniniz ve arkadaşlarınızla paylaşınız. 
Cevap:

15 Temmuz darbe girişiminin olduğu zaman halkımız çok büyük bir cesaret göstererek hainlere karşı dimdik ayakta durmuştur. Burda en önemli görevi şehit ve gazilerimiz üstlenmiştir. Eğer biz şuan rahat bir şekilde yaşıyorsak bunu onlara borçluyuz. Onlar canlarını hiçe sayarak kendilerini kurşunların önüne attılar. Allah onlardan razı olsun.

4. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı
A) Aşağıdaki havuzda yer alan kelime ve kelime gruplarını uygun yerlere örnekteki gibi yerleştiriniz. İstediğiniz kelime ve kelime grubunu birden fazla kullanabilirsiniz.
Cevap:

DEMOKRASİ

Yönetim Şekli
=> Cumhuriyet
=> Milli egemenlik
=> Siyasi partiler

Seçim
=> Milli irade
=> Oy
=> TBMM

Birey
=> Millet
=> Vatandaş

Özgürlük
=> İnsan hakları
=> Eşitlik
=> Hukuk

B) Bu kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bir konuşma yapınız.
Cevap:

İnsanlar doğaları gereği birlikte yaşamak zorundalar. Toplumun devamlılığı ve sağlığı için insanların birlikte hareket etmeleri gerekir. İnsanlar eğer birlik olmayı öğrenirlerse, altından kalkamayacakları hiçbir şey olmaz. Birlik ve beraberliğin önemini kavramak için bazı örneklerden yararlanabiliriz. Yakın bir tarihten örnek vermemiz gerekirse, 15 Temmuz’da yaşanan hain  darbe girişiminde insanların birlik olduğu zaman nelerle mücadele edebileceğini göstermiştir. Gecenin o vaktinde sokağa dökülen insanlar, görüşleri ve düşünceleri farklı olsalar dahi vatanları söz konusu olduğu için aynı tarafta bulunmuşlardır.

5. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı
A) Aşağıda “birlik ve beraberlik” konulu bir özdeyiş ve atasözü yer almaktadır. Siz de “birlik ve beraberlik” konulu özdeyiş ve atasözleri bularak ilgili yerlere yazınız.
Cevap:

Birlik ve Beraberlik İle İlgili Özdeyişler Şu Şekildedir:

  • “Türk milleti, millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir.” Mustafa Kemal Atatürk
  • “Büyük işler, önemli atılımlar; ancak birlikte çalışma ile elde edebiliriz.” (Mustafa Kemal Atatürk)
  • “Yaşamak sanat, birlikte yaşamak büyük sanattır.” (Muhammed Said)

Birlik ve Beraberlik İle İlgili Atasözleri Şu Şekildedir:

  • Birlikten kuvvet doğar.
  • Yalnız taş duvar olmaz.
  • Tek kanatla kuş uçmaz.
  • Bir elin nesi var iki elin sesi var.
  • Nerede birlik orada dirlik.
  • Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.

Yaşanan olayların üzerine insanların verdiği tepkiler, söylediği sözler zaman içerisinde kalıplaşarak günümüze kadar bu şekilde ulaşmıştır. Bu sözler insanları uyarıcı ve insanlara yol gösterici özellik taşır.

Hemen her konuda olduğu gibi birlik, beraberlik ve dayanışma konulu atasözleri de yer almaktadır.

Bu sözler topluma mesaj niteliği taşır. Ayrıca insanlara doğru olanın ne olduğunu hatırlatır.

  •  Adam adama gerek olmasa her biri bir dağ başında olurdu.
  • Birlikten kuvvet doğar.
  • Yalnıztaş duvar olmaz.
  • Mısıra “yağmur geliyor” demişler “çapan birlik mi?” demiş.
  • Bir elin nesi var iki elin sesi var.
  • Nerede birlik orada dirlik.
  • Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.
  • Anca beraber kanca beraber.
  • Yalnızöküz, çifte (boyunduruğa) koşulmaz
  • El el ile, değirmen yel ile.
  • Tek kanatla kuş uçmaz.
  • Ağaç düşerse yakınına yaslanır.
  • Kendi evini yapamıyorsan, bir yapana taş taşı.
  • Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
  • Dost kara günde belli olur.
  • Adam adama her daim muhtaç (gerek olur).

Bu sözlerden de anlaşıldığı gibi atalarımız dayanışmanın önemine her zaman dikkat çekmişlerdir. Birlik, beraberlik ve dayanışma konulu atasözleri her zaman okunmalı ve dikkate alınmalıdır. Bu sayede toplumumuz her zaman dayanışma içerisinde olacaktır. Toplumların huzuru ve kalkınması da bu şekilde mümkün olabilir.

B) Yukarıdaki atasözleri ve özdeyişlerden seçtiklerinizi kullanarak “birlik ve beraberlik” konulu bilgilendirici bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

İnsanlar doğaları gereği birlikte yaşamak zorundalar. Toplumun devamlılığı ve sağlığı için insanların birlikte hareket etmeleri gerekir. İnsanlar eğer birlik olmayı öğrenirlerse, altından kalkamayacakları hiçbir şey olmaz. Birlik ve beraberliğin önemini anlamak için bazı örneklerden yararlanmamız daha doğru olur. Yakın bir tarihten örnek vermemiz gerekirse, 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimi insanların birlik olduğu zaman nelerle mücadele edebileceğini açık bir şekilde göstermiştir. Gece vakti sokağa dökülen insanlar, görüşleri ve düşünceleri farklı olsalar bile vatanları için aynı tarafta bulunup cesur bir şekilde hainlere karşı savaşmışlardır. Birlik ve beraberlik hakkında kısa bir hikâye şu şekildedir:

Zamanın birinde bir baba oğullarına ders vermek için, onlardan etraftan odun bulmalarını istemiştir. Oğulları babalarının neden böyle bir şey istediğini düşünedursunlar, baba vereceği dersin ne kadar etkili olabileceğini düşünmeye başlamıştır. Çocukları odunları getirdiği zaman onlardan bunları teker teker kırmalarını istemiş. Çocuklar kolay bir şekilde bunları kırmışlardır. Babası onlara eğer tek başlarına hareket ederlerse aynı bu odunlar gibi çabucak kırılabileceklerini anlatmış ve daha sonrasında ise odunları birleştirip tekrardan kırmalarını istemiştir. Çocuklar bu odunları kırarken epey zorlanmışlar, hatta kıramamışlar. Babası da eğer böyle birlikte olurlarsa, hiçbir kötülüğün onlara zarar veremeyeceğini söylemiş.

Hikâyeden de anlaşıldığı gibi insanlar eğer birlik ve beraberlik içerisinde yaşamayı öğrenirlerse, karşılarına çıkan tüm engelleri kolay bir şekilde aşarlar. Biz de eğer rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat yaşamak istiyorsak, içinde yaşadığımız toplum ile birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekir.

6. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı
Aşağıdaki şiiri dize sonlarındaki ses benzerliklerine dikkat ederek okuyunuz.
B) Yukarıdaki şiirde dize sonlarındaki ses benzerliklerini bulunuz. Bu benzerliklerin şiire olan katkısını açıklayınız.
Cevap:

…bugün,
…düğün,  buradaki “-ün” sesleri tam kafiyedir. Metne ahenk yani uyum katmışlardır.

…yolunda
…dalında  “-ında”lar sesleri tam kafiyedir. Metne ahenk yani uyum katmışlardır.

…yola
…kola  “-ola” sesleri zengin kafiyedir. Metnin uyumlu olmasını sağlamışlardır.

…türküsü
…gözünü  “-ü” sesleri yarım kafiyedir. Metnin ahenkli olmasını sağlamışlardır.

Bu benzerlikler anlatıma ahenk yani uyum katmıştır. Şiirin daha etkileyici olmasını sağlamışlardır.

C) Dize sonlarında ses benzerliği olacak şekilde “Atatürk, vatan, birlik ve beraberlik” konularından biriyle ilgili en az iki dörtlükten oluşan bir şiir yazınız. Yazdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız. Şiirinize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

RAHAT UYU SEN ATA’M

Sen bizler için canla başla savaştın,
Düşmanı yurdumuzdan attın.
Bu cennet gibi vatanı bizlere bıraktın,
Mezarında rahat uyu sen Ata’m.

Az zamanda çok fazla çalıştın,
Her alanda birçok inkılap yaptın.
Sen yepyeni bir ufuk açtın,
Mezarında rahat uyu sen Ata’m.

7. ETKİNLİK 
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı
Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görsellerin çağrıştırdığı duygu ve düşüncelerinizi anlatacağınız hikâye edici bir metin yazınız.
Cevap:

Bundan neredeyse bir asır önce, çok zor koşullarda Kurtuluş Savaşı devam ediyormuş. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarından biri olan, dönüm noktası olarak kabul edilen Sakarya Meydan Savaşı esnasında düşman, Türk Ordusu’nu iyiden iyiye köşeye sıkıştırmıştı. Türk Ordusu mecburen  geri çekilmek zorunda kalmış. Eylül ayı başlarında soğuk bir gecede Türk Ordusu geri çekildiği zaman üsteğmen Mehmet ve emrindeki yaralı askerler yollarını şaşırmışlar…

Üsteğmen Mehmet ve emrindeki yaralı olan 20-30 civarında asker, peşlerinde büyük bir ordu olduğu halde bir dağ yamacında köşeye sıkışmışlar. Civarda bulunan bir dağ köyü ve o köyün sakinleri olanları yüksek olan bir konumdan izliyorlarmış. Kendilerine doğru gelen atlıların Türk Askerleri olduğunu anlayıp hemen onların yanlarına gelmişler ve canları pahasına Türk askerlerini köylerine getirerek ahırlara saklamışlar. Bir süre geçtikten sonra sonra köye gelen Yunan askerleri köylülere Türk askerlerini görüp görmediklerini sormuşlar. Köylüler, Türk askerlerini görmediklerini söyleseler de Yunan askerleri köylülerin bu söylediklerine inanmamışlar. Birkaç saat köylülere eziyet edip, dayak atmışlar. Köylüler canları pahasına  askerlerimizi ele vermemişler ve yerlerini onlara söylememişler. Yunan askerleri bunca eziyete rağmen köylüler bir şey söylemediği için askerlerin köyde olmadıklarına ikna olup o köyü terk etmişler.

Yunan askerleri gittikten sonra köylüler sağ salim üsteğmen Mehmet ve yaralı askerlerini sakladıkları yerlerden çıkarıp ordu karargahına kadar götürmüşler. Köylülerin bu kahramanlığını unutamayan üsteğmen Mehmet bunu anılarını yazdığı defterde kaleme almıştır. Köylü bir teyzenin ettiği lafı da yazmıştır; “Oğul; yüz sene sonra da olsa sen de bizi kurtarırsın bir gün, tasalanma…”

Aradan hemen hemen yüz yıl geçmiş; takvimler 15 Temmuz 2016’yı gösteriyormuş. Hain darbe girişimi haberini alan üsteğmen Mehmet’in torununun torunu olan üsteğmen Mehmet; izinde olduğu için hain darbe girişimini televizyondan öğrenmiştir. Büyük büyük dedesinin kendisinde olan ve defalarca kez okuduğu günlüğündeki köylü teyzenin o sözü hemen aklına gelmiştir. “Gün bugündür” diyip yola koyulmuş ve izinde olmasına rağmen hemen birliğine dönmüştür. Askerlerini toparlayıp, darbecilere karşı mücadele etmiştir. Üsteğmen Mehmet Dede’nin torunu Üsteğmen Mehmet, bir kahramanlık hikayesi daha yazarak vatanın bir kez daha kurtulmasına katkıda bulunmuştur.

GELECEK DERSE HAZIRLIK
“Vatan sevgisi” konulu bir şiir araştırınız.
Cevap:

Vatana Sevgi

Vatana sevgi
Karşılığı ne olursa olsun
Hiç tereddüt etmeden göğüslenecek kadar çok önemli,
İnsanlığı köreltmeye uğratmayacak kadar da akli olandır.

A. Ö. YILDIZ

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir