6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 64-65-66 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 64, 65, 66, 120  Etkinlik Soruları ve Cevapları
120
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. “Vatan sevgisi” ile ilgili araştırdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Vatana Sevgi

Vatana sevgi
Karşılığı ne olursa olsun
Hiç tereddüt etmeden göğüslenecek kadar çok önemli,
İnsanlığı köreltmeye uğratmayacak kadar da akli olandır.

A. Ö. YILDIZ

2. Mehmet Âkif Ersoy’un “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözü ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Anlatınız.

Cevap Bilindiği üzere istiklal marşımız savaş döneminde yazılmıştır. O atmosfer içinde yazılan istiklal marşı birçok olaya şahit olmuştur. Yaşlı, genç ve çocuk demeden kadın erkek birçok kişi şehit olmuştur. Bu ve buna benzer şeylere şahit olan Mehmet Akif Ersoy’da bu sözü söylemiştir.

Mehmet Akif tarafından söylenen Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın sözü ile ilgili bu yazımızda size bir kompozisyon sunacağız. Ersoy’un ünlü sözü şöyle devam ediyordu.

O günler ne samimi ve heyecanlıydı. O şiir ulusun o zamanki heyecanının sembolüydü. Binbir olay karşısında bunalmış ruhların acı içinde halas anlarını beklediği bir anda yazılan o marş, o zamanların değerli bir anısıdır.

O şiir tekrar yazılamaz, onu ben de yazamam. Onu yazabilmek için o zamanları görmek, o zamanları yaşamak gerekir. O şiir artık beni değil ulusundur. Benim ulusa en değerli armağanım budur. Allah tekrar bu ulusu İstiklal Marşı yazdırmasın

Bu anlamlı sözlerin manasının düşününce esasında günümüzde bile yaşanan bir takım problemlerin çözüm yolunu bulabiliriz. Mehmet Akif Ersoy bu sözlerinde kilit sözcük olarak milleti kullanmıştır. Ulus kelimesi daima popüler ve bilindik bir terim olarak kullanılmıştır.

Ulusça aynı kararlı görüşlerle bu marşımızın en iyi karşılığı olan ortak değerlerimizde bütünleşerek geleceğimiz için hırslar ve inatla çalışmamız gereklidir. Bizim yapmamız gereken en yüce vazife atalarımız tarafından emanet edilen kutsal vatana sahip çıkmaktır. Ayrıca cumhuriyetimizi de sonsuza kadar yaşatmalıyız.

Filmi izlerken öğretmeninizin durduracağı yerlerde, filmin devamıyla ilgili tahminlerde bulununuz.

Filmdeki anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

  • İhtimam: özen anlamına taşır.
  • Zatürre: Bir hastalık türüdür.
  • Kibir: Büyüklenme anlamına gelir.
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı
1. ETKİNLİK 

İzleyeceğiniz filmde anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya not alınız. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Filmdeki anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

  • Kelime veya kelime grubu:
  • Tahminim:

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Oğlunun cephane taşımasını istemeyen babaya, oğlu nasıl bir tepki vermiştir? Anlatınız.

CevapBabasına ben gelmiyorum diyerek evi terk etmiştir.

Babasına karşı çıkıp odayı terk etmiştir.

2. Çocuklar yola çıkmadan önce yapılan hazırlıklar nelerdir?
Cevap:
  • Silah kontrolü
  • Yatak ve örtü
  • Giyim ve kuşam
  • Talimler verildi
3. Oğlunu cepheye göndermek istemeyen babanın yerinde siz olsanız nasıl davranırdınız? Sebepleriyle açıklayınız.
Cevap:

Babanın yerinde ben olsaydım fazla zorlamazdım. Çocuk çok istekli ise duruma göre izin verirdim.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

4. Vatanımız için hangi fedakârlıkları yapabilirsiniz? Anlatınız.
Cevap:

Vatanım için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım. Bu vatan bizim namusumuz, başkalarının bu topraklara girmesine izin vermem. Kanımın son damlasına kadar savaşırım. Tüm varımı ortaya koyar ülkem için, vatanım için ve milletim için düşmana adım attırmam.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

5. “Vatan” konulu bir film çekecek olsaydınız filminizde neleri vurgulamak isterdiniz? Anlatınız.
Cevap:
  • Vatan
  • Millet
  • Bayrak
  • Toprak
  • Şehit
  • Bağımsızlık
  • Namus
  • Şeref
  • Aile
  • Ana
  • Çocukları vurgulardım.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

3. ETKİNLİK 

İzlediğiniz “120” filminde çocukların mehter marşıyla cepheye uğurlanmasından sonraki sahnede sözlü olmayan bazı mesajlar verilmiştir. Bu mesajlar hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Elinde bir bayrak ile o savaş sırasında ve dayanılmaz kış şartlarında özgürlük ve bağımsızlık için bayrağını bırakmayan bayrağı için her türlü olumsuzluğu göz önünde bulunduran vatan evladı.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı
A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.
B) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri yukarıdaki metinde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) koyarak işaretleyiniz.
Cevap:

Hitap ifadesiyle başlamıştır. [X]

Metne uygun bir başlık koyulmuştur. [   ]

Sağ üst köşede tarih yer almıştır. [X]

Uzaktaki biriyle haberleşmek için yazılmıştır. [X]

Yazıldığı yer belirtilmiştir. [X]

C) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anı

B) Mektup

C) Hikâye

D) Masal

Cevap:   B) Mektup
D) İzlediğiniz filmde askerlerimize cephane taşıyan çocuklardan biri olduğunuzu hayal ederek defterinize, yukarıda okuduğunuz metnin özelliklerine uygun bir metin yazınız.
Cevap:

02/02/2018

Canım Eşim

Bugün çok soğuk ve dondurucu bir hava var. Çok zor şartlarda savaşıyoruz. Arkadaşlarımın bazıları savaş alanında şehit oldu ve şehit olmadan önce hiç hüzünlü değillerdi. Sanki gidecekleri yeri görüyormuş gibi çok memnun görünüyor tebessüm ediyorlardı. O yüzden annelerine ve eşlerine mektup yazarken bunların hepsini dile getirdim. Eminimki onlarda bu anlattıklarımdan etkilenmiş ve mutlu olmuşlardır. Canım eşim çok yakında şehitlik nasip olmasa eğer senin yanında olacağım Allah’ın izniyle. Görüşmek dileğiyle hoşçakal

Eşin Ahmet

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı
Aşağıdaki görselden öğretmeninizin seçeceği kelime veya kelime grupları ile ilgili hazırlıklı konuşma yapınız.
Cevap:

Bu millet için çalışıp bayrağımızın her daim dalgalanması, bağımsızlığımızın yok olmaması, inancımızı elden kaçırılmaması için çalışıp bize yakışanı barışı, huzuru, sevgiyi, birlik ve beraberliği sağlamalıyız. Çünkü bu vatan için  Atatürk ile beraber kurtuluş savaşına katılmış onlarca kişi şehit düşmüştür.

6. ETKİNLİK 

İzlediğiniz “120” filminden hareketle aşağıdaki cümleleri neden – sonuç ve amaç – sonuç anlamı verecek şekilde tamamlayınız.

1. Çocuklar uzun bir yolculuğa çıkacakları için aileler çocuklarıyla vedalaştılar.

2. Baba, oğlununun cephane taşımasını istemediği için ona bağırdı.

3. Filmdeki çocuklar ordumuza yardım etmek için cephane taşıyorlar.

4. Şehirdeki büyükler şehri korumak zorunda oldukları için çocuklar cephane taşımak zorunda kaldılar.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

Örnek olarak verilen cümlelerden hareketle aşağıdaki dizelerde geçen benzetme ve abartmaları bulunuz.
A) “Askerlerimiz aslan gibi kuvvetlidir.” cümlesinde askerlerimiz aslana benzetilmiştir. Siz de aşağıda verilen dizelerdeki benzetmeleri bulunuz.

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım.
Kişi kendini sele benzetmiştir.

Ey ana toprağı, ey Anadolu,
Cennette bir yeşil meydan gibisin.

Anadolu, cennete bir meydana benzetilmiştir.

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik.

Atlılar şen çocuklara benzetilmiştir.

B) “Şehit analarının gözyaşları sel oldu.” cümlesinde gözyaşlarının sel olması abartılı bir ifadedir. Siz de aşağıda verilen dizelerdeki abartılı ifadeleri bulunuz.

Çanakkale içinde vurdular beni.
Ölmeden mezara koydular beni.
Ölmeden mezara konmak abartılı bir ifadedir.

Rüzgârlardan atım var.
Şimşekten kanadım var.
Göğsümde al yapılı
Gazilik beratım var.
Rüzgardan at, şimşekten kanat ifadeleri abartılı ifadelerdir.

C) Aşağıdaki şiirde kullanılan benzetme ve abartma ifadelerini bularak aşağıya yazınız. Bu ifadeler şiire nasıl bir anlam katmaktadır? Açıklayınız.

Benzetme ve Abartma İfadeleri:

BÜYÜK TAARRUZ
(…)
Sarışın bir kurda benziyordu
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu.
Bıraksalar,
İnce uzun bacakları üstünde yaylanarak
Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.
Nazım Hikmet RAN

Atatürk, sarışın bir kurda benzetilmiştir. Gözleri çakmağa benzetilmiştir. “Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak, Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.” ifadesi abartılı bir ifadedir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Önemli buluşlar yapmış Türk-İslam bilginleri ile ilgili bir araştırıcı yapınız.
Cevap:

Cabir bin Hayyam

Simyacıların babası olup, altını eritmiş ve kral suyunu ifşa etmiştir. Tıp, astronomi, fizik, coğrafya, kimya eserleri bulunmaktadır.

Kindi

Arapa bilim adamı olup, frekans dediğimiz analizini bulan kişidir. Fizik, kimya, felsefe, matematik, müzik, psikoloji ve tıp gibi birçok alanda eseri vardır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir