6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 70, 71 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 70, 71 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları
TEMA SONU DEĞERLENDİRME SORULARI
MUSTAFA KEMAL’DEN KONUŞTUK

-Bir Nine Söyledi-
Anlatması güçtür oğul,
Bir kara duman sarmıştı yurdumuzu.
Dört koldan hain düşman sürüleri,
Dört koldan vahşet, keder.
Ama yitirmedik umudumuzu,
Biliyorduk mavi gözlü kahraman Bir gün gelecekti.
-Bir Dede Söyledi- Gelecekti ne demek, geldi!
Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne, Isındı damarlarımızda kan.
Gayri Mustafa Kemal denen kahraman,
Öl dese ölecektik.
Samsun’da doğan bir ırmak gibi Köpüre köpüre Akdeniz’e dökülecektik.
-Bir Genç Söyledi-
Gerçi Ata’m biz görmedik seni,
Gerçi seninle birlikte savaşamadık.
Biz ki her şeyi hazır bulduk sizden,
Bir rahat ömür yaşadık ve yaşamaktayız.

Özker YAŞİN

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı
1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.
1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.
Cevap:

-Bir Nine söyledi- cümlesi konuya geçiş dizesidir.

-Ama yitirmedik umudumuzu – cümlesi geçiş dizesidir.

-Bir Dede Söyledi- Gelecekti ne demek, geldi!- cümlesi  geçiş dizesidir.

2. Şiirin ikinci bölümünde yer alan “Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne.” ifadesiyle şair neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
Cevap:

Cemrenin düşmesi baharın gelişine işarettir. Yurdumuza cemrenin düşmesi ifadesi ile Mustafa Kemal Atatürk’ün gelmesinin arasında bir benzerlik kurulmuştur.

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?

A) Dürüstlük

B) Vefa

C) Azim

D) İyilikseverlik

Cevap: 

B) Vefa

4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Çünkü şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikle çıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak nedenini açıklayınız.
Cevap:

Yurdu kurtarmak için hiç bir şey yapılmayacak yargısı şiirden çıkarılamaz. Şiirde yer alan Mustafa Kemal denen kahraman öl dese ölecektik dizesi de bunun öyle olduğunu göstermektedir.

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı
5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.
Cevap:

Her Dönemde Bir Mustafa Kemal

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği duygu ve düşünceleri açıklayınız.
Cevap:

Şiirin duygu ve düşüncesi, Mustafa Kemal’in ölmeyeceği ve Mustafa Kemal’in gösterdiği hedeflerle bu ülkenin nasıl ayakta kalacağından bahsedilmektedir.

Aşağıdaki metni okuyunuz. 7 ve 8. soruları metne göre cevaplayınız.

DÜZEN

Düzenli çalışmayan insanların en büyük sorunu, işlerini zamanında bitirememeleridir. Sürekli zaman darlığından şikâyet eden bu insanlar, en küçük ve basit işlerini bile iğneyle kuyu kazmaya benzetirler. Oysa düzenli insanlar için durum hiç de bu kadar zor değildir. Onlar hedeflerini belirlerler, planlarını yaparlar ve bütün işlerini zamanında bitirerek başarılarının keyfini çıkarırlar.

Remzi DEMİRKAZIK

7. Metinde “çok zor bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.
Cevap:

Bu ifade yerine

İğneyle kuyu kazma: Çok zor bir iş yapmak

deyimi kullanılmıştır.

8. Bu metne göre, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.
Cevap:

(D) Düzenli çalışmayan insanlar her zaman başarısız olurlar.
(D) Bu metinde düzenli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanlar karşılaştırılmıştır.
(D) Düzenli çalışan insanların zaman sorunu yoktur.
(Y) Başarıya ulaşmak için plan yapmak gerekli değildir.
(D) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.
(D) Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ gibi çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.

Cevap:

B

10. (1) Sinemamız son yıllarda dünya sineması ile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz tüm dünyada büyük beğeni ile izleniyor. (3) Yeni sinema teknikleri sayesinde bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın yeteneğinin büyük bir payı var kuşkusuz.

Yukarıdaki metinde numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Cevap:

C

11.…………….. Herkes evine çekilmiş, sobalarının başında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu. Sokaktan geçen arabalar da artik seyrekleşmişti. Akşama doğru açılan hava, gecenin çok soğuk geçeceğinin belirtisiydi.

Bu metnin başındaki boşluğa, metnin anlam bütünlüğüne göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.

Cevap: 

D

12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı yay ayraç içindeki açıklamayla örtüşmez?

A) Konuyu açıklamak üzere söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Düzenli çalıştığı için başarılı oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

Cevap: A

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir