6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 157-158-159 Cevapları

Sihirli Pasta Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık 5. Tema Birey ve Toplum Sayfa 157, 158, 159 Sihirli Pasta Metni Etkinlik Cevapları

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 157 Cevabı

Aşağıdaki tanımları okuyunuz. Bu iki tanımın hangi kavrama ait olabileceğini söyleyiniz.

• Bir işi, iki veya daha çok kişi arasında bölme.
• Bir toplumsal üretim düzeni içindeki değişik görev ve hizmetlerin, toplumun üyeleri, kümeleri arasında karşılıklı bağımlılık ilişkileri içinde bölünmesi.

Cevap:

Yukarıda bahsedilen tanımların ortak noktası iş bölümü kavramlarıdır.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

İş bölümünün gerekli, önemli olduğuna inanıyor musunuz? Niçin?
Cevap:

İş bölümü gerekli ve önemlidir. Çünkü iş bölümü ile oluşan tablo ile daha hızlı daha kaliteli daha kolay ve daha az güçle sağlıklı bir sonuç elde edilebilir.

“Bir ürünün yüksek kaliteli olması isteniyorsa o ürün iş bölümüyle hazırlanmalıdır.” diyen biri sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap:

Haklı olduğu düşüncesindeyim. Çünkü daha az hata ile ve daha verimli bir çalışma ile daha iyi bir sonuç çıkarabilir.

İş bölümüne bir örnek vermeniz istense hangi örneği verirdiniz?
Cevap:

Bir inşaat çalışmasında sıvacının, duvarcının, boyacının, elektrik tesisatının bölümlere ayrılıp farklı kişiler tarafından yapılması.

Dinleme metinlerini, öğretmeninizden ya da bu kitapla birlikte verilen “Dinleme CD’sinden” dinleyeceksiniz.
“Sihirli Pasta” adlı metni, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma) yöntemiyle dinleyeceksiniz. Metni dinleyiniz, ardından aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Amcalarının evine gittiklerinde, çocukların şaşırmasına ne sebep oluyor? Onların şaşırmasını doğal karşılıyor musunuz? Siz olsaydınız nasıl bir tepki verirdiniz? Açıklayınız.
Cevap:

Çocukların şaşırmasının sebebi çok büyük bir pasta beklerken bekledikleri gibi bir tablo ile karşılaşmamaları ve hayal kırıklığı yaşamaları. Ben olsaydım aynı durumu ben de yaşardım yani çok şaşırırdım.

2. Çocuklar pastayı görünce nasıl tepki veriyor? Onların bu tepkilerini nasıl karşılıyorsunuz? Siz olsaydınız hangi tepkiyi verirdiniz?
Cevap:

Bin kişinin hazırladığı bir pasta olunca normal olarak çok büyük ve farklı birşey ile karşılaşacaklarını beklerken normal bir pasta ile karşılaşınca çok şaşırıyorlar. Ben olsam aynı şekilde çok şaşırırdım.

3. ETKİNLİK 

“Sihirli Pasta” adlı metinde anlatılanları canlandırınız. Bunun için önce aşağıdaki soruları cevaplayınız:

a. Sizce bu metnin türü nedir?
Cevap:

Hikaye

b. Sizce bu metin, canlandırılmaya uygun bir metin midir? Açıklayınız.
Cevap:

Metnin türüne baktığımızda canlandırılmaya müsait bir yapıttır.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 158 Cevabı

a. Aşağıya, “iş bölümü” kelimesinin çağrıştırdığı kelime ve kavramları yazınız.
Cevap:
  • Yardımlaşma
  • Dayanışma
  • Verim
  • Odaklanma
  • Daha az enerji kaybı
  • Daha az zaman
  • Birlikte hareket
  • Kalite
b. “a” maddesinde yazdığınız kelime ve kavramların tamamına yer vererek defterlerinize istediğiniz türde kısa bir metin yazınız.
Cevap:

Arkadaşlarımla hep birlikte bir iş yapmaya karar verdik. Bunun için bazı planlar yapmak için bir araya gelip iş bölümünü yaptık. Çalışmaya başladığımızda işlerin çok hızlı bir şekilde yürüdüğünü fark ettik. Bunun temel sebebinin herkese farklı işler verilmesi ve az enerji ile dayanışma içinde verimli bir çalışma olduğu kanısına vardık. Bu birliktelik bizim daha iyi ve kaliteli bir iş ortaya koymamızı sağladı. Herkes kendi iş bölümüne odaklanmış bir şekilde işlerimize devam ettik.

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 159 Cevabı

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Amcaları, yeğenlerinin evine hangi amaçla gidiyor?
Cevap:

Pazar günkü öğle yemeğine davet etmek için yeğenlerinin evine gidiyorlar.

2. Amca, çocuklara nasıl bir pastadan söz ediyor?
Cevap:

Amca, çocuklara bin kişinin yapacağı bir pastadan bahsediyor.

3. Çocuklardan biri neye itiraz ediyor?
Cevap:

Çocuklardan biri amcasının söz ettiği pastanın olmamasından dolayı itiraz ediyor.

4. Amca, yeğeninin itirazına nasıl bir cevap veriyor?
Cevap:

Pastanın üretim aşamasından ve çalışanlardan bahsediyor.

5. Kız çocuk, amcasının sözlerine hangi sözlerle karşılık veriyor?
Cevap:

Kız çocukları “Doğru amca binlerce el çalışmış bu pastayı yapmak için” diyerek cevap veriyorlar.

6. Metinden hareketle toplumda iş bölümünün önemiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap:

Metinden hareketle iş bölümü daha iyi, daha kaliteli, daha az zamanda, az güçle, birlik ve dayanışma içinde çok daha verimli ve güzel şeyler ortaya konulabilir.

7. Metin, düşüncelerinizde herhangi bir değişikliğe yol açtı mı? Açıklayınız.
Cevap:

Metin düşüncelerimde iş bölümünün faydasını ve ne kadar verimli bir şey olduğuna dair olumlu değişikliklere yol açtı.

6. ETKİNLİK 

“Sihirli Pasta” adlı metni sınıfta arkadaşlarınıza özetleyiniz.
Cevap:

Bu etkinliği siz yapmalısınız.

7. ETKİNLİK 

Metnin konusunu ve ana fikrini belirlemek için aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

Yazar metinde ne anlatıyor, neden söz ediyor?
Cevap:

Yazar metinde iş bölümününden bahsediyor.

Sizce yazar bu metni hangi amaçla yazmış olabilir?
Cevap:

İş bölümünün insan yaşamındaki faydaları ve kolaylıkları amaçlanmıştır.

Yazarın bu metinde, bize aktarmak istediği asıl düşünce nedir?
Cevap:

İş bölümünün insan hayatındaki önemi, faydası, kalitesi, kolaylığı ve verimliliği.

8. ETKİNLİK 

Metnin içeriğine uygun bir başlık belirlemek için aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

Sizce yazar, okuduğunuz metin için niçin “Sihirli Pasta” başlığını kullanmış olabilir?
Cevap:

Pastanın yapımında sadece bir iki kişinin değil birçok kişinin emeğinin olduğunu belirtmek için kullanmıştır.

Sizce bu başlık, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Açıklayınız.
Cevap:

Evet gayet uygun bir başlık olmuş. Atılması gereken en uygun başlık olmuştur.

Metnin yazarı siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız?
Cevap:

Ben metin yazarı olsaydım bundan daha güzel başlık bulamazdım. Yani başlık uygun olmuştur.

9. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi; yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ederek açıklayınız.
Cevap:
” ‘Sihirli Pasta’ adlı metin, çok önemli, çok değerli bir metindir.” diyen birinin bu düşüncesine katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap:

Evet kesinlikle katılırdım. Çünkü iş bölümünü anlatılabilecek en güzel şekilde okuyucuya aktarılmıştır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir