7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 5. Ekonomi ve Sosyal Hayat Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Soruları Sayfa 166, 167, 168, 169 Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 5. Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 166, 167, 168, 169 Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meslek Edindiren Kurumlar Etkinlik Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Sayfa 166 Cevabı 

Size göre meslek sahiplerinde olması gereken ortak özellikler nelerdir?

Cevap:

Bana göre meslek sahiplerinde olması gereken ortak özellikler şu şekildedir:

  • Dürüst olmak,
  • Doğru olmak,
  • Çalışkan olmak,
  • Üretken olmak,
  • Topluma fayda için çalışmalarda bulunmak.

Belirtilen bu özellikler meslek sahiplerinde olursa mutlu ve huzurlu bir toplum inşa edilebilir. Böylece barış ve güven ortamı sağlanabilir , adalet ortamı tesis edilebilir. Ticari, iktisadi ve mali gelişmeler aynı zamanda kalkınmaya da yol açar. Bu şekilde adil ve ahlaklı bir ticaret yapılmış olur. Meslek icra etmek yetenek ister.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları  Sayfa 167 Cevabı 

Günümüzde lonca teşkilatına benzer faaliyetler yürüten kurum ve kuruluşlar hangileridir? Bu kurum ve kuruluşlar hangi faaliyetleri yürütmektedir?

Cevap:

Lonca teşkilatları mesleklerin en iyi şekilde yapılması, işçi haklarının korunması ve sağlanması için kurulan teşkilatlar olarak tarihte çeşitli faaliyetler göstermiştir.  Lonca teşkilatına benzer kurum ve kuruluşlar şu şekildedir:

  • Türkiye Orman, Toprak, su, Tarım ve Tarım Sanayii İşçileri Sendikası
  • Türkiye Orman İşçileri Sendikası
  • ORMAN-İŞ
  • Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası
  • Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası
  • Türkiye Maden İşçileri Sendikası
  • Genel Maden İşçileri Sendikası
  • Türkiye Petro Kimya Lastik İşçileri Sendikası
  • Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası
  • Deri,Dokuma ve Tekstilden Yapılan Her Türlü Giyim Eşyası İşleme Yerleri İşçileri Sendikası
  • Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası
  • Türkiye Selüloz, Kağıt ve Mamulleri Sendikası
  • Türkiye Telekomünikasyon, Posta,
  • Telgraf, Telefon, İletişim, Bilişim, Çağrı Merkezi, Radyo, Televizyon İşçileri ve Hizmetlileri Sendikası
  • Türkiye Basın ve Yayın İşçileri Sendikası

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları  Sayfa 168 Cevabı 

Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız ve sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Ahilik kültürünün yaşatılması neden önemlidir?

Cevap:

Ahilik kültürü, toplumsal huzurun ve refahın sağlanmasında önemi inkar edilemez derecede bir gerçektir.
Bizi biz yapan değerlerden birisi olan Ahilik Bu kültürünü toplumun bütün katmanlarına yaymalıyız. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren ve yaşatan Ahilik Kültürünü yaşatmak hepimizin bir görevidir. Böylece hem esnaf ahlakının gelişmesi hem de toplum içinde dayanışmanın artması sağlanır.

2. Osmanlılar zamanında terzilik yapan bir esnaf olsaydınız çırağınıza hangi tavsiyelerde bulunurdunuz? Neden?

Cevap:

Ben Osmanlı zamanında terzilik yapan bir esnaf olsaydım çırağıma öncelikle işini doğru yapmasını, işini sevmesini, doğru yoldan ayrılmasını, verdiği sözü de ne olursa olsun tutması tavsiyesinde bulunurdum.

3. Günümüzde önemini kaybetmiş veya yok olmaya yüz tutmuş meslekler nelerdir? Bu mesleklerin ustalarına ulaşıp ya da araştırıp mesleklerinin özellikleri ile ilgili bilgiler alınız.

Cevap:

Günümüzde önemini kaybetmiş ya da yok olmaya yüz tutmuş meslekler şu şekildedir:

  • Yoğurtçu,
  • Zerzevatçı,
  • Eskici,
  • Nayloncu,
  • Demirci,
  • Terzi,
  • İplikçi,
  • Tuhafiye,
  • Kalaycı

Bunlar artık endüstriyel olan ve insanlara daha ucuz ve kolay bir şekilde ulaştırılan ürünleri sağlamaktadır.

4. Günümüzde önemli hâle gelen meslekler nelerdir? Bu meslekleri yapanlar hangi eğitimden geçmişlerdir?

Cevap:

Günümüzde öne çıkan meslekler şöyledir: Öğretmenlik, avukatlık, yazarlık, doktorluk, diyetisyenlik,ç, yeni medya alanında görev alma, içerik üretme, danışmanlık vb. Hizmet alanlarının yoğun olarak istihdam alanı olması insanların üretimden çok bürokratik işlemlerle ilgili olarak kendini geliştirmesidir.

5. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri hangileridir? Bunların meslek etiği konusuna verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

Cevap:

Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri şu şekildedir:

  • TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ-TMMOB
  • TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ (TTB)
  • TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ (TEB)
  • BAROLAR BİRLİĞİ

6. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan okullar hangileridir? Bunların meslek eğitimine verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

Cevap:

Günümüzde meslek edindirme de öne çıkan okullar şöyledir: Endüstri Meslek Liseleri, Meslek Yüksek Okulları, Üniversiteler vb

7. İleride hangi mesleği yapmak istersiniz? Neden?

Cevap:

İleride öğretmen olmak istiyorum. Çünkü öğretmen olarak bu ülkeye faydalı, yararlı ve ahlaklı öğrenciler ve yurttaşlar yetiştirmek istiyorum. İnsanlara bir şeyler öğretmek hoşuma gidiyor.

8. Yapmak istediğiniz mesleğin özellikleri nelerdir?

Cevap:

Yapmak istediğim mesleğin en önemli özelliği insanlarla iç içe olabilmesidir. İnsanlara faydamın dokunabileceği bir mesleği yapmak benim için çok önemli. Çünkü insanın olduğu yerde paylaşım vardır. Bende insanlara bilgimi aktarmak, onlarla paylaşmak isterim.

9. Meslek sahibi olma aşamasında nasıl bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekmektedir?

Cevap:

Öncelikle mesleği tanıma, meslek ile ilgili araç gereçleri tanıma, ne işe yaradıklarını öğrenmek gerekir. Çıraklık yaparak bunları öğrenerek yapabiliriz. Ardından yıllar sonra bir çok tekrarın ardından artık o mesleği ustaca yapmayı öğreniriz. Kendimizi geliştirebilmek için de her zaman bilgimizin üstüne bir şeyler ekleriz.

10. Meslekte iyi olmak kadar iyi bir insan olmak neden önemlidir?

Cevap:

Çünkü meslekte sadece iyi olmak yetmez. İyi olmanın yanısıra iyi ahlaklı, düzgün karakterli de olunmalıdır. İşini iyi yapan ama ahlaksız, dürüst olmayan bir kişi olmak pekte önemli değil.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları  Sayfa 169 Cevabı

Aşağıda verilen kelimeleri kullanarak Ahiliği ya da Lonca Teşkilatını tanıtıcı bir yazı yazınız.

paylaşmak | helal | kadı | hassasiyet | gelenek | meslek | disiplin | Ahi | yamak | usta | kalfa | çırak

Cevap:

AHİLİK TEŞKİLATI TOPLUMUN CAN DAMARIDIR

Paylaşmak, bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Geçmişten günümüze insanların paylaşmak için bir çok dernek ya da kurum açtıklarını, bu kurumlar aracılığı ile içinde bulundukları topluma faydalı ve yararlı birer vatandaş olduklarını görüyoruz. Bu kurumların mesleki becerisi, gelenek ve görenekleri, hatta hassasiyetleri- yamak-ahçı, kadı,  gibi kavramları da gelişmiş olup ona göre günlük politika üretebilmektedirler.

Aşağıdaki kavram haritasında boş bırakılan yerleri doldurunuz.

Cevap:

Bu etkinliği sizin yapmanız gerekmektedir.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!