7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık  2. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık 2. Tema Doğa ve Evren 73, 74 2. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

7.  Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı

2. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI

(1- 4. soruları metne göre cevaplayınız.)
1. Yüksek Evde Oturanların Türküsü Şiirinin konusu ve ana duygusu nedir?
Cevap:

Şiirin konusu insanın doğaya etkisi ve eski evlerin yerini ruhsuz binalara bırakmasıdır.

2. Şairin “Sular aşağıda kaldı / Aşağıda kaldı ağaçlar” dizeleriyle anlatmak istediği ne olabilir?
Cevap:

Şair bu dizelerle, artık her yerin beton bloklar tarafından  işgal edildiğini, apartmanlardan dolayı sulak yerlerin ve  ağaçlar kalmadığını anlatmak istiyor.

3. Şair, tekrar ettiği dizede hangi durumdan yakınıyor? Niçin?
Cevap:

Şair, insanların her yeri yüksek yüksek beton binalarla çevirmesi, insani ilişkilerin yok edilmesi durumunda yakınıyor.

4. Şiirde geçen “kurmak” kelimesi verilen anlamlardan hangisiyle kullanılmıştır? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:

Kurmak kelimesi

  • Hazırlamak.
  • Gereken şartları hazırlayıp kendi kendine olmaya bırakmak.
  • Bir şeyi oluşturan parçaları birleştirerek bütün durumuna getirmek, monte etmek.
  • Yapmak, inşa etmek. √

anlamında kullanılmıştır.

7.  Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı
5. Aşağıdaki ifadeler nesnel anlatımlı ise ifadelerin başındaki kutucuğa “N”, öznel anlatımlı ise “Ö” yazınız.

a. Bir hektar ladin ormanı yılda 32 ton, çam ormanı ise yılda 30-40 ton toz emer. (N)

b- Ormanlar birçok yabani hayvanı ve kuşu barındırmasının yanı sıra zengin besin kaynakları açısından önemli bir ortamdır. (N)

c. Türkiye sıcaklık ve yağış şartları bakımından orman yetişmesine genel olarak elverişlidir. (Ö)

ç. Ormanlar egzoz ve benzeri zehirli gazları mükemmel şekilde filtre eder, temizler. (N)

6. (1) Antarktika’nın beyaz örtüsü bu siyah taşları bulmak için oldukça elverişli bir alan. (2) Buraya da dünyanın her yerine düştüğü kadar meteorit düşüyor. (3) Ancak daha göze çarpıcı olduğundan meteorit avı daha kolay oluyor. (4) Bilim insanları bölgenin bu avantajını keşfeder keşfetmez hemen ava başlamışlar.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Cevap: C) 3

Kuşları boğdular, çimenleri söktüler, yollar çamur içinde kaldı. Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzünde, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarında, toprak anamızın koyu yeşil saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak.

7 ve 8. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

7. Yazar metinde hangi durumdan şikâyet etmektedir?

A) Hava şartlarının bozulmasından
B) İnsanların duyarsızlaştırılmasından
C) Doğanın günden güne yok olmasından
D) Mevsimlerin değişmesinden

Cevap: C) Doğanın günden güne yok olmasından

8. “toprak anamızın koyu yeşil saçları” ifadesi hangi varlık için kullanılmıştır?

A) taş

B) çimen

C) toprak

D) su

Cevap: B) çimen

9. Aşağıdakilerden hangisi söyleşi türünün bir özelliği olamaz?

A) Yazar içten, samimi bir üslup tercih eder.
B) Yazar konuya öznel bir bakışla yaklaşır.
C) Toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiren konular tercih edilir.
D) Yazar düşüncelerini kanıtlama amacı güder.

Cevap: D) Yazar düşüncelerini kanıtlama amacı güder.

10. Peribacalarının oluşumu, milyonlarca yıl önce birer aktif yanardağ olan Erciyes ve Hasan Dağlarının püskürttüğü lavların kilometrelerce öteye yayılıp soğumasıyla başlamış. Bu tüflerle biriken tabakayı rüzgâr, yağmur ve seller aşındırınca peribacaları ile erozyon vadileri oluşmuş. Kendisine yerleşim yeri arayan insanoğlu da kolay kazılan yüzeyleri oymuş ve coğrafyaya delik deşik bir dünya eklemiş.

Bu parçada kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Açıklayıcı

B) Betimleyici

C) Öyküleyici

D) Tartışmacı

Cevap: A) Açıklayıcı

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir