7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
SIĞIRTMAÇ MUSTAFA’NIN ÖYKÜSÜ
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Toplumların geleceğinde çocukların nasıl bir yere sahip olduğunu nedenleriyle anlatınız.
Cevap: 

Toplumların geleceğinde çocuklar çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklardır. Toplumun birlik ve beraberliğini  koruyacak olanlar onlardır. Bugünün çocukları yarın hepimizin kurtarıcısı olacaktır.

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözlerinden birkaçını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Atatürk’ün çocuklarla ilgili söylediği sözlerden bazıları şöyledir;

  • “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
  • “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.”
Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.
Cevap:

Görseller, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara olan sevgisi ve çocuklarla geçirmiş olduğu güzel zamanlarda ne kadar mutlu olduğunu göstermektedir.

1. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı
Metinde geçen bazı sözcüklerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamı verilen sözcükleri bularak bulmacada işaretleyiniz.
Cevap:

Adları aynı olanlardan her biri => Adaş

Ilıca => Kaplıca

Güçsüz, zayıf, nahif => Çelimsiz

Büyükbaş hayvan güden kimse, sığır çobanı, nahır => Sığırtmaç

Konak, çiftlik vb. yerlerde türlü işleri yapmakla görevli kimse => Kahya

2. ETKİNLİK 
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Sığırtmaç Mustafa ile Atatürk nerede ve nasıl karşılaşmışlardır?
Cevap:

Sığırtmaç Mustafa ve Atatürk, Yalova’nın kırlığında bir yerde, 1929 yılının yazında karşılaşmışlardır.

2. Sığırtmaç Mustafa, neden Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünmektedir?
Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk, sığırtmaç Mustafa’nın cevabına güldüğü için o kendisiyle eğlendiğini düşünmektedir.

3. Atatürk’ün para teklifi karşısında Sığırtmaç Mustafa’nın davranışını nasıl buluyorsunuz? Onun böyle davranmasının nedeni ne/neler olabilir?
Cevap:

Sığırtmaç Mustafa’nın davranışı doğrudur. Onun böyle davranmasının nedeni ise aldığı terbiyedir. Mustafa, hak etmediği bir parayı almak istememektedir.

4. Atatürk’ün, Sığırtmaç Mustafa’nın karşısına kendisine benzeyen bir kişiyi çıkarmasındaki amacı ne olabilir?
Cevap:

Sığırtmaç Mustafa’nın dikkatini ölçmek, zekasını sınamak için onun karşısına böyle birini çıkarmış olabilir.

5. Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünen Sığırtmaç Mustafa’nın yerinde siz olsaydınız Atatürk’le neler konuşurdunuz?
Cevap:

Ben onun yerinde olsaydım önce benimle gerçekten dalga geçip geçmediğini anlamaya çalışırdım. Daha sonra onunla ilgili merak ettiğim şeyleri sorardım.

6. Sığırtmaç Mustafa subay olduktan sonra Atatürk’le karşılaşmış olsaydı neler hissederdi?
Cevap:

Onlar karşılaşmış olsaydı, Sığırtmaç Mustafa Atatürk’e büyük minnet duyardı. Onun için elinden gelen ne  varsa yapmak isterdi.

3. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı
Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.
Cevap:

(N) Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.
(N) Cevizleri alıp karşılığında Mustafa’ya bir avuç parayı uzatırken yeniden adını sordu.
(N) Otomobil, bir süre sonra kocaman bir binanın önünde durdu.
(N) Ertesi gün, Sığırtmaç Mustafa’nın evlerinin önünde bir otomobil durdu.
(N) Salonda bir adam ayakta durmuş ona bakıyordu.
(N) Sığırtmaç Mustafa, karşısındaki adama yeniden dikkatle baktı.
(N) Sığırtmaç Mustafa hemen Şişli Çocuk Hastanesine gönderildi.

4. ETKİNLİK 
Aşağıda verilen görsellerden yararlanarak okuduğunuz metni özetleyiniz.
Cevap:

Mustafa, bir gün sığırları otlatırken yirmi kadar atlının geldiğini götür. Atlıların içerisinde Atatürk de vardır. Dahs sonra Mustafa ile sohbet ederler. Mustafa sohbet sırasında Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünür. Mustafa, konuştuğu kişinin Atatürk olduğunu daha sonradan anlar. Ertesi gün Atatürk, Mustafa’yı evinden aldırır. Kendi yerine başka bir adam koyup çocuğun dikkatini ölçmek ister. Çocuktaki zekayı ve dürüstlüğü gören Atatürk , Mustafa’yı hemen okula yazdırır. Mustafa, daha sonrasında  okuyup subay olur.

5. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı
Aşağıdaki kelime havuzundan seçtiğiniz kelime ve kelime gruplarının sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.
Cevap:

Bu etkinliği kendiniz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 
Aşağıda “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan bir bölüm verilmiştir. Bu bölümü oluşturan cümlelerde geçen çekimli fiilleri bularak örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap:

(Çekimli fiiller kırmızı renkle belirtilmiştir)

Atatürk:
“Mustafa, seni çiftliğime kâhya yapacağım, ister misin?” diye sordu.

Mustafa, kâhyanın anlamını bilmiyordu.

“Kâhya ne demek?”
“Çobanların en büyüğü demek!”
Mustafa, karşılık vermedi. Atatürk:
“Kâhyalık için sana ayda dört lira versem yetişir mi?”
Mustafa çoktan razıydı.

“Siz bilirsiniz.” dedi.

Atatürk, şakayı daha fazla uzatmadı, ona gerçek düşüncesini söyledi:

“Hayır Mustafa… Seni kâhya yapmayacağım, okula göndereceğim. Orada okuyup
yazma öğreneceksin!

Sığırtmaç 

7. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı
Sevgili öğrenciler, kendinizi “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metnindeki kahramanın yerine koyarak Atatürk’e bir mektup yazınız. Mektubunuzda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer veriniz. Mektubunuzu verilen sayfa yapısına uygun bir şekilde imla ve noktalama kurallarına göre düzenleyiniz.
Cevap:

Değerli büyüğüm Mustafa Kemal Atatürk,

Bu vatan size birçok konuda borçlu. Fakat ben size daha çok şey borçluyum. Siz ülkemizi kurtardınız, gençliğin eğitimine büyük önem verdiniz ve bizlerin rahat bir şekilde yaşamasını sağladınız. Daha iyi bir eğitim alabilmemiz için birçok devrim yaptınız. Sizin sayenizde gençlerimizin çoğu okuyup ülkemize hizmette bulunuyorlar.

Tüm bunların yanı sıra beni de okuttunuz. Beni çobanlıktan alıp okul okumamı sağladınız. Benimle bizzat kendiniz ilgilendiniz. Çobanken de vatanıma hizmet edebilirdim. Fakat şimdi okudum ve vatanıma daha iyi hizmet etme fırsatı elde ettim. Üzerimde olan emeklerinizi unutmam mümkün değil. Hayatım boyunca da aynı sizin gibi vatanıma hizmet için çalışacağım.

Değerli büyüğüm Atam, her şey için çok teşekkür ederim. İnşallah bir gün yeniden karşılaşırız. Ellerinizden öpüyorum. Hoşçakalınız.

Gelecek Derse Hazırlık

“Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmalarınızı yaparken “gov” ve “edu” uzantılı güvenilir sitelerden yararlanınız.

Millet olmak, bazı ortak değerlerde bir araya gelip bir olmak demektir. Dil, tarih, vatan, kültür gibi ortak değerlerde buluşan her millet, ortak değerlerine sahip çıkmak ve bu değerlerini artırıp korumak zorundadır. Millet olmak, zor zamanlarda bir araya gelmek ve birbirine destek çıkmaktır. Her ülkenin zor zamanları olmuştur. Önemli olan zor zamanlarda bir araya gelerek millet olmanın gereğini yerine getirmektir. Türk Milleti de zor zamanlarda bir araya gelmeyi iyi bilen yüce ve cesur bir millettir. Tarihimizde milli birlik ve beraberliğimizi yansıtan bazı olaylar içeriğimizin devamında belirtilmiştir.

Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı

Büyük Erzincan Depremi

Gölcük Depremi

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir