7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 60-61-62-63-64 Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 60, 61, 62, 63, 64  Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
PENCERESİ SONSUZLUĞA AÇILAN ODA
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Atatürk ile aynı dönemde yaşamış olsaydınız ülkemiz için neler yapmak isterdiniz? Anlatınız.
Cevap:

Ben Atatürk ile aynı dönemde yaşasaydım ülkem için elimden gelen ne varsa  yapardım.Özellikle eğitim ve bilim alanlarında daha fazla çalışırdım. Gençlerin daha iyi eğitim alması için elimden ne geliyorsa yapardım.

Atatürk’ün “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” sözünü açıklayınız.
Cevap:

Atatürk’ü tam anlamıyla  anlamak için onun yolundan gitmek, ilkelerini devrimlerini ve çağdaşlığını örnek almak gerekir. Atatürk’ü görmek bizlere  mümkün olmadı. Fakat bizler onun izinden gittiğimiz zaman onu her yerde görebilir ve düşüncelerini yaşatabiliriz.

1. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı
a) Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap:

Anlamını bilmediğiniz kelimeler varsa etkinliği ona göre yapabilirsiniz.

b) Not aldığınız kelimelerden iki tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Seçtiğiniz kelimeler varsa onlarla  ilgili iki cümle kurunuz.

2. ETKİNLİK 
Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Yazar, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda yattığı odayı nasıl anlatmıştır?
Cevap:

Yazar, Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı odayı pencereleri boğaza bakan, perdeleri örtük bir oda olarak anlatmıştır.

2. Son günlerinde Atatürk’ü kimler ziyaret etmiştir?
Cevap:

Son günlerinde onu Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali, Doktor Mim Kemal Ökey, Doktor Neşet Ömer İrdelp, Abravaya Marmaralı, Kız Kardeşi Makbule, Cevat Abbas gibi isimler ziyaret etmiştir.

3. 29 Ekim 1938’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nın önceki kutlamalardan farkını anlatınız.
Cevap: 

29 Ekim 1938 yılında kutlanan Cumhuriyet Bayramı Atatürksüz olan bir Cumhuriyet Bayramı’dır.

4. Atatürk, nasıl bir irade gücüne sahiptir?
Cevap:

Atatürk çok azimli, bir işi yapmak istediği zaman ölümü bile hiçe sayacak bir irade gücüne sahip olan bir kişiydi.

5. Atatürk, hasta yatağından güçlükle kalkarak dışarıda bekleyen gençlere neler söylemek istemiştir?
Cevap:

Atatürk gençlere “Bu bayramlar, yarınlar sizindir. Güle güle çocuklar.” demiştir.

6. Rıza Soyak “Kılıç! Bak, koskoca bir tarih göçüyor!” sözüyle ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.
Cevap:

Atatürk, Türk milletinin kurtuluş mücadelesine birebir tanıklık eden büyük bir liderdi. Bu yönden Atatürk, bir nevi tarihi belgedir diyebiliriz. Atatürk’ün ölmek üzere olması Rıza Soyak’a bu sözleri söylemesine neden olmuştur.

3. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı
Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıdaki boşluklara yazınız.

Metnin Konusu: Atatürk’ün yaşadığı son günleri

Metnin Ana Fikri: Atatürk, ölüm döşeğinde bile milletinin geleceğini düşünen büyük bir kahramandır.

4. ETKİNLİK 
a) Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar ile ilgili yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:

Tarihimizde Millî Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtan Olaylar Listesi Şu Şekildedir:

Milli Mücadele

Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Anadolu’nun her köşesi işgal edilmişken Türk Milleti bir araya gelip büyük bir başkaldırı sergilemiştir. Bütün zorlu koşullara, yokluk ve sefalete rağmen Türk Milleti tek yürek ve tek bilek olup düşmanla savaşmıştır. Düşmana karşı birlik ve beraberlik içerisinde hareket eden Türk Milleti Milli Mücadele’den zaferle ayrılmayı başarmıştır.  Bu şekilde hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı

Ülkemizin kurtarılmasına öncülük eden, liderlik vasıfları ile Türk Milleti’ni bir araya getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesi Türk Milleti’ni derin bir yasa boğmuştur.

Büyük Erzincan Depremi

27 Aralık 1939 tarihinde gerçekleşen bu depremde 33 bin kişinin vefat etmiş, 100 bin kişinin yaralanmış ve 116 bin binanın zarar görmüştür. Depremden sonra Türk Milleti tek yürek olup Erzincan’a yardım etmeye çalışmıştır. Öyle ki; bu depremde mahkumlar depremzedelere yardım etmek için serbest bırakılmıştır. Cezaevinden bırakılan mahkumlar yüzlerce kişiyi kurtardıktan sonra tekrar cezaevine teslim olmuşlardır.

Gölcük Depremi

17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük merkezli olarak gerçekleşen deprem sebebiyle 20 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 25 bin kişi de yaralanmıştır. Depremden sonra Türk Milleti yöre halkının yaralarını sarmak için elinden gelen tüm çabayı göstermiştir.

15 Temmuz Darbe Girişimi

15 Temmuz 2016 akşamı gerçekleşen kanlı hain darbe girişimi, Türk Milleti’nin sokaklara ve meydanlara akın etmesi ile hemen bastırılmıştır. Türk Milleti birlik ve beraberlik göstererek hain darbe girişiminin üstesinden gelmiştir.

b) Yukarıda anlattığınız konuyla ilgili, araştırmada kullandığınız “gov” ve “edu” uzantılı siteler sizce neden güvenilirdir? Tartışınız.
Cevap:

“gov” uzantılı siteler, devlete ait olan sitelerdir. “edu” uzantılı siteler ise üniversite gibi eğitim kurumlarına ait olan sitelerdir. Bu siteler devlet politikaları dahilinde bilgi sunan, doğruluğu tartışmasız sitelerdendir. Bundan dolayı daha güvenlidir.

5. ETKİNLİK 
Aşağıdaki cümlelerde yer alan çekimli fiilleri bularak bu fiillerin kip ve kişi eklerini tabloya yazınız.

6. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı
Atatürk’ün gençlerde görmek istediği özellikleri ve gençlere verdiği görevleri dikkate alarak “Gençliğin Ata’ya Cevabı” başlıklı bir yazı yazınız.
Cevap:

Ey Büyük Atam,

Varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçileriyiz. Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımı olacaktır. İstikbâlde, hiçbir kuvvet bizi bu yolumuzdan döndüremeyecektir. Bizler, bütün hızımızı senden, ulusal tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden aldık ve alacağız. Senin kurduğun güçlü temeller üzerinde attığımız her adım sağlam, yaptığımız her atılım bilinçli bir şekildedir. En kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti, varlığımızın değişmez esası olarak, eğilmez başların, bükülmez kolların, yenilmez Türk evlatlarının elinde sonsuza dek yaşayacaktır. Bu nesillerden nesillere devredilecektir. İstiklâl ve Cumhuriyetimize kastedecek düşmanlar, en modern silahlarla donanmış olarak, en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsalar bile, ulusal birliğimizi ve yenilmez Türk gücünün zerresini bile asla sarsamayacaktır. Çünkü, bu aziz vatanın toprakları üzerinde büyüyen azimli ve inançlı Türk gençliği, dökülen temiz kanların ve Cumhuriyet devrimlerimizin aydın ürünleridir. Vatanın ve milletin selameti için her zorluğa iman dolu göğsümüzü germek, tek gerçek amacımız olacaktır.

Ey Türklerin büyük Ata’sı !

İstiklâl ve Cumhuriyetimizi korumak gerektiği zaman, içinde bulunacağımız durumlar ve şartlar ne olursa olsun, kudret ve cesaretimizi damarlarımızdaki asil kandan alıp, bütün engelleri aşıp her güçlüğü yenmek azminde olacağız.

Türk gençliği olarak özgürlüğün, bağımsızlığın, egemenliğin, cumhuriyet ve devrimlerin her zaman yılmaz bekçileriyiz. Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden asla ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa ulaşabilmek için bütün zorlukları yeneceğimize, namus ve şeref sözü verir, kendimizi büyük Türk ulusuna adarız.

7. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı
Aşağıdaki afiş örneğini inceleyiniz. “Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda” metninden hareketle siz de “Atatürk” konulu bir afiş hazırlayınız. Afişinizi A4 kâğıdına, verilen işlem basamaklarını dikkate alarak grup çalışması şeklinde hazırlayınız.
Cevap:

Belirtilen bu etkinlik grup çalışması ile yapılacaktır.

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir