8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 154-155 Cevapları

5. Ünite Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 5. Milli Kültürümüz 154, 155 5. Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 154 Cevabı

(İlk dört soruyu yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)

1. Ramazan ve Kurban bayramlarının en önemli özelliği nedir?
Cevap:

Ramazan ve Kurban bayramlarında herkes sevdikleri ile birlikte olur. Bugünlerde küsler barışır, toplum içerisinde çok güzel bir sevgi ortamı oluşur.

2. Bayramlarda hangi gelenekler uygulanmaktadır?
Cevap:

Bayramlarda büyükler ve akrabalar ziyaret edilir. Küçükler büyüklerin elini öper ve onlardan harçlık alır. Hediyeleşme olur. Şeker ve kurban eti gibi ürünler ikram edilir.

3. Bayramlarda şeker ikramı nasıl ortaya çıkmıştır?
Cevap:

Şeker kamışı içerisinde yer alan tatlı özsuyu bir Nevruz günü bulunduğu için bayramlarda şeker ikramı bu şekilde ortaya çıkmıştır.

4. Metnin konusunu yazınız.
Cevap:

Metnin konusu ülkemizin gelenekleridir.

8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 155 Cevabı

5. “Ebru sanatı, bir dağ gibi yıkılmadan geleceğe koşuyor.” cümlesindeki söz sanatları nelerdir?
Cevap:

Bu dizelerde benzetme ve kişileştirme gibi söz sanatları yer almaktadır.

Dağ gibi ⇒ Benzetme

Geleceğe koşuyor ⇒ Kişileştirme

6. “Millî kültürümüzü, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkaracağız.” (Mustafa Kemal ATATÜRK) cümlesini çatı özelliklerine göre inceleyiniz.
Cevap:

Öznesine Göre ⇒ Etken Fiildir.

Nesnesine Göre ⇒ Geçişli fiildir.

7. Aşağıdaki cümleleri yükleminin türüne ve yerine göre inceleyip uygun kutuları işaretleyiniz.
Cevap:

— Fiil cümlesi-kurallı cümle.
— İsim cümlesi-devrik cümle.
— İsim cümlesi-kurallı cümle.
— Fiil cümlesi-devrik cümle.
— İsim cümlesi-kurallı cümle.
— Fiil cümlesi-kurallı cümle.

8. Akdeniz’in esatir yuvası nihayetsiz ufuklarına bakan küçük tepe, mini mini bir çiçek ormanı gibiydi. İnce, uzun dallı badem ağaçlarının alaca gölgeleri, sahile inen keçi yoluna düşüyor, ilkbaharın tatlı rüzgârlarıyla sarhoş olan martılar, çılgın naralarla havayı çınlatıyorlardı. Badem bahçesinin yanı geniş bir bağdı.

Paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Açıklama

B) Öyküleme

C) Betimleme

D) Tartışma

Cevap: C

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır?
A) Yemeklerimiz, giysilerimiz, oyunlarımız kültür ögesidir.
B) Kültürün oluşmasında en önemli unsur tarihtir.
C) Kültürün korunması iyi bir eğitime bağlıdır.
D) Millî his o milletin dili ile oluşturulabilir.

Cevap: D

Konu ile ilgili düşünceleriniz varsa aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir