Cömertlik, insanın elinde olan imkanları karşılık beklemeden başka insanlara vermesidir. İslam dini her zaman güzel ahlakı emretmiştir. Güzel ahlakın en temel unsuru cömertliktir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cömert insanlar hakkında şöyle buyurmaktadır:
” Cömert, Allah’a yakın, insanlara yakın, cennete yakın, cehenneme uzaktır. Cimri, Allah’a uzak, insanlara uzak, cennete uzak, cehenneme yakındır.” ( Tirmizi, Birr, 41)
Ayeti Kerim’de de görüldüğü gibi cömert insan Allah’a daha yakındır. Cimri insanlar ise Allah’a uzaktır. Dünya imtihan yeridir. Tüm mal ve mülkün sahibi Allahu Teala’dır. Bizler de bunun farkında olarak sahip olduğumuz malı ve mülkü Allah’ın rızasını kazanmak için harcamalıyız. Dünya geçicidir. Dünyada sahip olduğumuz nimetleri hayırlı işlerde kullanmalıyız.
Malını Allah yolunda harcayan insan nefsini yenebilen ve şeytanı yere seren manevi bir pehlivan konumundadır. Cömert insanın yaptığı hayırlar o öldükten sonra da ona sevap olarak yazılır. Örneğin bir insan yapılan bir cami inşaatı için yardım ettiğinde camide namaz kılındığı müddetçe , sevap olarak onun amel defterine yazılır. Bu çok güzel bir şeydir. Öldüğümüz zaman bile yaptığımız iyilikler bize sevap olarak döner.
Toplum için de sadece zengin insanların cömert olduğu düşünülmektedir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Evet , insanın cömert davranabilmesi için paraya ihtiyacı vadır. Fakat aslında önemli olan bu değildir. Önemli olan insanın gönlünün cömert olmasıdır. Gönlü cömert olan insanın çok malı mülkü olmasa da sahip olduğu servetini insanlarla paylaşır. Allah-u Teala herkesi gönlü cömert olanlardan eylesin.