7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık 4. Ünite Zaman İçinde Bilim Sayfa 134, 135, 136, 137, 138 Türk-İslam Medeniyetinde Bilginler Etkinlik Cevapları
Türk-İslam Medeniyetinde Bilginler Metni Cevapları
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayınları Sayfa 138 Cevabı
Ders kitabında tanıtılanlar dışında Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerden dört tanesini araştırınız. Bu bilginlerle ilgili edindiğiniz bilgilerden yararlanarak tarih şeridini kronolojik olarak doldurunuz.
Cevap:
Adı: Farabi
Yaşadığı yıllar: 870-950 yılları arası
Çalışma yaptığı bilim dalları: Astronomi, felsefe, müzik, mantık, astronomi.
Bilime yaptığı katkılar: Felsefe alanında yaptığı çalışmalarıyla “birinci öğretmen” kabul edildi. İlk Çağ filozofu Aristo’dan sonra “ikinci öğretmen” olarak tanınmıştır.
Adı: İbn-i Heysem
Yaşadığı yıllar:(ö. 1038 ?)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Matematik ve fizik gibi alanlar çalışmalar yapmıştır.
Bilime yaptığı katkılar: Fotoğraf makinesinin geliştirilmesinde önemli çok önemli bir yer vardır. Ayrıca “karanlık oda” da deneyler yapmıştır.
Adı: İbn-i Sînâ
Yaşadığı yıllar: (ö.1037)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Kimya, astronomi, tıp, felsefe ve matematik gibi farklı bilim dallarında iki yüzden fazla eser vermiştir.
Bilime yaptığı katkılar: En önemli çalışmalarını tıp alanında yapmıştır. Mikroskobun icadından önce mikropların hastalıklara sebep olduğunu bulmuştur. Tıp alanında bilimsel deneylere çok önem vermiştir. Bunun sonucunda ilk defa sonda aletini kullandı ve damar içi şırıngasını yaptı.
Adı: el-Cezerî
Yaşadığı yıllar: (ö.1206 ?)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Çağımızda birçok alanda kullanılmaya başlanan robotların ve otomatik makinelerin ilk örneklerini o yapmıştır.
Bilime yaptığı katkılar: Kısa ismi “Kitabü’lHiyel” (Mekanik Araçlar Kitabı) olan eserinde kendi icadı olan su saatleri, otomatik kontrol düzenleri ve fıskiyeler gibi aletlerin çalışma prensiplerini açıklamıştır.