Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 160, 161, 162, 163, 164, 165 Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 160 Cevabı

1. Yaşadığınız bölgedeki hava şartlarının günümüzdeki durumuyla geçmişteki durumu hakkında büyüklerinizden edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Dedem ara sıra anlatır eskiden hava şartları çok farklıymış. Geçmişten günümüze kadar olan bu süreçte birçok şeyin değiştiğini belirtir. Sonbahar ve ilkbaharda daha çok yağmur yağarmış. Doğu yani yüksek kesimlere daha çok kar düşermiş. Son yıllarda bunun çok azaldığını söylerdi.

2. Dikkatinizi en çok çeken yağış türü hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Benim dikkatimi en çok çeken yağış türü kar yağışıdır. Çünkü kar yağışı her tarafı bembeyaz örtü şeklinde kaplıyor. Kar tanelerinin gökyüzünden tane tane inmesi, tıpkı bir pırlanta ya da elmas gibi parlaması benim dikkatimi çekiyor ve hoşuma gidiyor.

1. ETKİNLİK 

“Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam” adlı metni dikkatle dinleyiniz. Dinleme sırasında öğretmeniniz metni durdurup metnin devamıyla ilgili tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular soracaktir. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.
Cevap:

Bu etkinliği siz yapmalısınız.

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 161 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi aşağıya yazınız. Tahminlerini zin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
Cevap:

Eyalet: Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan yönetim bölgesi
Kristal: Bazı cisimlerin aldıkları geometrik biçim.
Objektif: Fotoğraf makinesi, mikroskop, dürbün vb. optik aletlerde cisimlerden gelen ışınları alıp ekran üzerine aktaran mercek veya mercek sistemi.
Kadife: Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş.
Gözlem: Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.
Prizma: Işınları saptıran ve ayrıştıran, saydam maddeden yapılmış üçgen cisim

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız. 

1. Wilson Bentley (Vilsın Bentli), nasıl bir çocukluk yaşamıştır? Bunu nereden anlıyorsunuz?
Cevap:

Wilson Bentley çok zeki bir çocuktu. Çünkü annesinin ona aldığı mikroskopla sürekli araştırma yapan, sorgulayan, merak eden zeki olduğunu göstermişti.

2. Wilson Bentley, kar kristallerinin resmini çizerken nasıl bir sorun yaşamıştır? Bu soruna bulduğu çözüm nedir?
Cevap:

Wilson Bentley, kar kristallerinin resmini çizerken kar tanelerinin erimesinden dolayı sorun yaşamıştır. Bu sorunu kar tanesini bir fotoğraf makinesiyle çekip öyle çözüm üretmiştir.

3. Metne göre kar kristallerinin farklı şekil ve büyüklükte olmasının nedenleri nelerdir?
Cevap:
  • Havanın basıncına
  • Yükseklik
  • Havanın Sıcaklığına
  • Rüzgarın hızına
  • Rüzgarın şiddetine
  • Bulutların yümsekliği
  • Atmosfer basıncına bağlı olduğu nedenlerdir.
4. Yaşadığınız çevrede ne tür değişimler fark ediyorsunuz? Anlatınız.
Cevap:

Yaşadığımız çevrede birçok değişiklikle karşılaşıyoruz. Genel olarak iklim, hava değişikliği gibi bir çok farklı olgudan bahsedebiliriz.

5. Yaşadığınız çevreyi gözlemlemeniz neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap:

Çünkü çevremize ne kadar hakim ve bilgi sahibi olursak bizim için sorularımızın cevabı ya da merak ettiğimiz şeylerin nedeninin ne olduğuna o kadar hakim oluruz.

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni daha önce okuduğunuz “Ben Aziz Sancar” başlıklı metin ile karşılaştırınız. 
Cevap:

Benzerlikler:

Her iki metinde bilimsel veri ve açıklamalardan bahsedilmektedir.

 

Farklılıklar:

Birinci metin yani ” Ben Aziz Sancar” metni birinci kişi tarafından anlatılırken, ikinci metin ise üçüncü kişi tarafından anlatılmıştır.

5. ETKİNLİK 

Wilson Bentley’in kar kristallerine olan ilgisini fark eden ailesiyle Wilson Bentley arasında nasıl bir konuşma geçmiş olabilir? Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla bir konuşma kurgulayarak sınıfınızda canlandırınız.
Cevap:

Wilson’un Annesi: Oğlum! Vaktini hep dışarıda karla oynayarak geçiriyorsun. Üşütüp hasta olacaksın. Haydi, gel biraz da evde oyna.
Wilson: Yapamam anne. Ben oyun oynamıyorum ki!
Wilson’un Annesi: Ne yapıyorsun peki?
Wilson: Kar kristallerini inceliyorum.
Wilson’un Annesi: Hepsi aynı şey. Neyini inceliyorsun?
Wilson: Hayır anne, değil! Kar kristalleri birbirinden farklı. Aslında onları çizmeye çalıştım ama çizimi bitirmeden eriyorlar. Biraz araştırma yaptım. Bir fotoğraf makinem ve mikroskop objektifim olsa hepsinin fotoğrafını çekerdim.
Wilson’un Annesi: Bunu babana soralım mı?
(İçeriye girerler.)
Wilson: Babacığım, benim bir fotoğraf makinesi ve mikroskop objektifine ihtiyacım var.
Wilson’un Babası: Neden ki?
Wilson: Kar kristallerinin her biri başka şekil ve büyüklükteler. Onlar her çizmeye çalıştığımda eriyip kayboluyorlar. Fotoğraflarını çeksem onları ne güzel incelerdim.
Wilson’un Babası: Vay be! Bu çok ilginç bir gözlem oğlum. Demek böyle bir ilgin var. O zaman sana ihtiyacın olanları alacağım. Gözlem yeteneğine hayran kaldım. Aferin oğlum!
Wilson: Teşekkür ederim babacığım.

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 162 Cevabı

Doğa ile ilgili merak ettiğiniz ve cevabını bulmak istediğiniz bir konuda, Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla aşağıdaki bilimsel araştirma basamaklarına uygun bir araştirma projesi hazırlayınız. Hazırladığınız projeyi arkadaşlarınıza sununuz.
Cevap:

Bu etkinliği siz yapmalısınız.

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 163 Cevabı

A) Aşağıda içinde “ağaç” kelimesi geçen atasözlerini düzenleyerek anlamları ile eşleştiriniz.

Bir vuruşla ağaç devrilmez. (D)
Meyve veren ağaç taşlanır. (E)
Ağaç yaprağıyla gürler. (B)
Ağacı kurt, insanı dert yer. (A)
Ağaç yaş iken eğilir. (C)

Atasözlerinin Anlamları

(A) Kurt ağacı nasıl içten içe kemirirse dert de insanı içten içe yer bitirir.
(B) İnsan önemli işleri akrabası, yakınları, yandaşlarından güç alarak daha kolay yapar.
(C) İnsanlar küçük yaşta kolay eğitilir.
(D) Olumlu bir sonuç elde etmek için tek bir girişimle yetinilmemeli, o işe devam edilmelidir.
(E) Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştirılır.

B) Yukarıdaki atasözlerinden birini seçerek bu atasözünün içinde geçtiği bir paragraf yazınız.
Cevap:

İnsan bir şeyin meyvesini almak istiyorsa o şeye zamanında iyi bakmalı ya da iyi eğitmelidir. Zamanında gereğince önem verilmeyen bir şeyden sonradan verim beklemek yanlıştır. Nitekim atalarımız ” Ağaç Yaşken Eğilir” demiştir.  Ve bu söz çok doğru yerli yerinde söylenmiş bir sözdür.

8. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 164 Cevabı

Ayşegül’ün yaşadığı şehrin haftalık hava durumu tahmin verileri aşağıdaki gibidir:

A) Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak tablo üzerinde boş bırakılan gündüz sıcaklıklarını yazınız.
Cevap:
  • 11 Mart Pazartesi= 6°
  • 12 Mart Salı = 5°
  • 13 Mart Çarşamba = 0°
  • 14 Mart Perşembe = 5°
  • 15 Mart Cuma = 0°
  • 16 Mart Cumartesi =-2°
  • 17 Mart Pazar = -3°

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Sayfa 165 Cevabı

B) Tablo üzerindeki bilgilerden hareketle aşağıdaki soruları örnekteki gibi cevaplayınız.

En sıcak gündüz hangisidir?  11 Mart Pazartesi günüdür.
En soğuk gündüz hangisidir? 17 Mart Pazar günüdür.
En soğuk yağışlı gün hangisidir?  17 Mart Pazar günüdür.
Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı en fazla olan yağışlı gün hangisidir? 14 Mart Perşembe günüdür.
Rüzgârın en şiddetli estiği yağışlı gün hangisidir? 13 Mart Çarşamba günüdür.
Rüzgârın en zayıf estiği yağışsız gün hangisidir? 15 Mart Cuma günüdür.
Rüzgârın kuzeyden estiği en soğuk yağışlı gün hangisidir? 14 Mart Perşembe günüdür.

C) Hava sıcaklığının 0 oC ve altına düştüğü günlerde Ayşegül okula bir araçla gitmeyi tercih etmektedir. Buna göre, Ayşegül hangi günlerde okula araçla gitmeyi tercih edecektir? Nedenleriyle yazınız.
Cevap:

13 mart Çarşamba günü doğudan esen rüzgardan dolayı Ayşegül araçla okula gitmeyi tercih edecektir. 15 mart Cuma günü ise yine araçla gidecektir. Çünkü batıdan esen rüzgar nedeniyle hava soğuk olacaktır.

D) Ayşegül’ün yaşadığı şehrin bir haftalık hava tahmin verilerinden yola çıkarak bu şehrin ikliminin insanların yaşam biçimi üzerindeki etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz (giyim şekilleri, ulaşım, sosyal yaşam, beslenme vb.)?
Cevap:

Böyle bir yerde yaşayan insanlar genel olarak soğuk sıcak olmayan soğuk bir bölgede yaşıyorlar. Zamanın büyük çoğunluğunu içerde geçiriyorlar. Sıkı ve kalın giyinirler. Bol vitaminli gıda ve yiyecekler tercih ederler.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sınıfta arkadaşlarınızla paylaşmak üzere Anadolu’da kurulan Türk devletleriyle ilgili bir araştırma yapınız.
Cevap:

Büyük Selçuklu hükümdarı olan Alp Arslan’ın 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Bizans İmparatoru Romen Diyojen’i bozguna uğratarak Anadolu’nun kapılarını Türklere açmıştır. Bu tarihten itibaren Büyük Selçuklu komutanları Anadolu’ya yerleşerek burada beylikler kurmuşlardır. Bu beyliklerin toplanmasıyla meydana gelen Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla ikinci beylikler dönemi başlamıştır. Bu beyliklerden Osmanoğulları, devletleşerek Osmanlı Devleti’ni kurmuşlardır. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş oldu.

Devlet olarak baktığımızda Anadolu’da üç büyük devlet kurulmuştur:

  1. Anadolu Selçuklu Devleti
  2. Osmanlı Devleti
  3. Türkiye Cumhuriyeti Devleti

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurulan Türk devletleri ve beyliklerini sıralayacak olursak:

Birinci Beylikler Dönemi Beylikleri

Anadolu Selçuklu Devleti’ni oluşturan beylikler: şöyle sıralayabiliriz, 

  1. Ahlatşahlar-Ahlat (1100-1207)
  2. Artuklular-Mardin, Amit, Harput (1102-1408)
  3. Danişmendliler-Sivas, Malatya (1071-1177)
  4. Mengücekliler-Erzincan (1080-1277)
  5. Saltuklular-Erzurum (1080-1201)
  6. Dilmaçoğulları-Bitlis, Erzen (1085-1192)
  7. İnaloğulları-Amid (Diyarbakır), (1098-1183)

Anadolu Selçuklu Devleti, 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında bölünmüştür. Böylece ikinci beylikler dönemi başlamış oldu.

İkinci Beylikler Dönemi Beylikleri

Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan ikinci Anadolu beylikleri: şöyle sıralayabiliriz,

  • Aydınoğulları-Birgi (1299-1403)
  • Candaroğulları-Kastamonu, Sinop (1291-1461)
  • Dulkadiroğulları-Elbistan, Maraş (1339-1521)
  • Eretna Beyliği-Kayseri (1335-1381)
  • Eşrefoğulları-Beyşehir (1288-1326)
  • Germiyanoğulları-Kütahya (1300-1429)
  • Hamidoğulları-Bolu, Eğridir, Antalya (1300-1392)
  • Çobanoğulları-Kastamonu (1203-1320)
  • İnançoğulları-Ladik, Denizli (1277-1368)
  • Karamanoğulları-karaman (1256-1483)
  • Karesioğlulları-Balıkesir (1300-1336)
  • Menteşeoğulları-Balat, Beçin (1300-1425)
  • Osmanoğulları-Bilecik, Bursa (1299-1922)
  • Ramazanoğulları-Adana (1378-1608)
  • Sahib Ataoğulları-Afyonkarahisar (1285-1349)
  • Saruhanoğulları-Manisa (1302-1410)
  • Taceddinoğulları-Niksar (1348-1428)
  • Alaiye Beyliği-Sivas (1381-1398)
  • Pervaneoğulları-Sinop (1277-1322)

Bahsettiğimiz bu beyliklerden Osmanoğulları güçlenip devletleşerek Osmanlı Devleti’ni kurmuşlardır.

Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Türk-İslam devletidir. Devletin kurucusu Osmanoğlu Beyliği’nin beyi Osman Gazi’dir. Osmanlı Devleti bugünkü Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde kurulmuştur. 1. dünya savaşı sonrası dağılıp, 1922 yılında saltanatın kaldırılması ile sona ermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti

Osmanlı Devleti’nin yıkılışından sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk halkı tarafından 29 Ekim 1923’te kurulmuştur. Başkent Ankara’dır. İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan devrimler ile laik bir cumhuriyet olarak bugüne kadar gelmektedir.

 

Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir