Merak Ettiklerimiz Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı

Merak Ettiklerimiz Metni Etkinlik Cevapları 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları 5. Tema Doğa ve Evren Sayfa 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 Merak Ettiklerimiz Metni Etkinlik Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 136 Cevabı

1. Dünya’mızın ve diğer gezegenlerin oluşumuyla ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Dünya evrende bulunan yıldızların patlaması ve onların oluşturdukları toz bulutlarının çekim kuvvetleri etkisi ile bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. Evrende bulunan tüm gezegenlerin oluşumu böyledir. Dünya başlarda dönmekte olan bir alev topundan ibaret bir şekildeydi. Fakat zamanla çevresinde atmosfer oluştu. Daha sonra yağmur yağmaya başladı. Toprak soğuduğu için dış kabuk oluştu ve taşlar, dağlar, çukurlar meydana geldi.

2. Dünya ve evren hakkında neleri merak ediyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Evren içerisinde insanlar gibi yaşayan akıllı başka canlılar var mıdır? Dünya gibi yaşanabilir olan başka gezegenin olup olmadığını merak ediyorum. Şayet yaşanabilir bir gezegen varsa bir gün oraya gitme şansımız olur mu? Diğer gezegenlerde hayat var mıdır? Eğer varsa teknoloji ilerledikçe oralarda yaşama şansımız olur mu?

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 138 Cevabı

A. Aşağıdaki kelimeleri anlamları ile örnekteki gibi eşleştiriniz.

element – evren – kimyasal – astronom – atom – supernova – galaksi

Cevap:

Astronom:  Gök bilimci.
Supernova: Çok miktarda enerji ortaya çıkmasına sebep olan büyük yıldız patlamaları.
Element: Kimyasal yöntemlerle ayrıştırılmayan veya bileşim yoluyla elde edilemeyen, Evren’de doğal hâliyle bulunan madde.
Galaksi: Yıldız ve gezegen topluluklarından  oluşan gök ada.
Evren: Gök varlıklarının bütününü içine alan uzay boşluğu, kâinat.
Kimyasal: Kimyaya ait olan, kimya ile ilgili, kimya yoluyla elde edilen.
Atom: Maddeyi oluşturan en küçük tanecikler.

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 139 Cevabı

B) Yukarıda açıklamalarıyla eşleştirdiğiniz kelimeleri aşağıdaki bulmacada bularak renkli kalemlerinizle işaretleyiniz. İşaretlemediğiniz harfleri soldan sağa okuyarak bir cümleye ulaşacaksınız. Ulaştiğınız cümleyi bulmacanın altına yazınız.
Cevap:

Bulmacada Ulaştığım Cümle Şu Şekilde:

UZAY YOLUNDA NEFES KESİCİ BİR MACERA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Galaksilerin kızıla kayması neyin habercisidir?
Cevap:

Galaksilerin kızıla kayması onların bizden uzaklaştıklarının bir habercisidir.

2. Güneş olmasaydı yaşamımızda neler değişirdi? Düşüncelerinizi metinden hareketle açıklayınız.
Cevap:

Güneş olmasaydı hayatımızda günler, mevsimler, iklimler, ışık, sıcaklık ve yiyecek gibi şeylerin hiçbiri olmazdı. Dünya ise bugün bildiğimiz bu haline asla gelemezdi.

3. Yakıtları tükenen küçük yıldızlara ne olur? Anlatınız.
Cevap:

Yakıtları tükenen küçük yıldızlar uzun süre boyunca  parlamaya devam ederler.

4. Sizce başka gezegenlerde hayat var mıdır? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap:

Bence hayat vardır. Çünkü bizim bilmediğimiz birçok gezegen var. Bildiğimiz gezegenleri ise araştıracak teknolojiye henüz sahip değiliz. Bundan dolayı başka gezegenlerde hayat olduğunu  düşünüyorum.

5. Yeni bir gezegen keşfetseydiniz ona hangi ismi verirdiniz? Neden?
Cevap:

Yeni bir gezegen keşfetseydim ona “Yeni Dünya” ismini verirdim. Çünkü yeni bir gezegen olduğu için bu isim ona daha çok yakışır.

6. Keşfettiğiniz gezegenin Dünya’ya göre daha yaşanabilir olması için hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Anlatınız.
Cevap:

Keşfettiğim gezegenin dünyaya göre daha yaşanabilir olması için onun doğal güzelliklere sahip olmasını isterdim. Gezegende kötü şeylerin olmamasını, üst düzey teknolojik aletlerin kullanıldığı bir gezegen olmasını isterdim.

3. ETKİNLİK 

A) 1. Etkinlik’teki bulmacada ulaştığınız cümleden hareketle bir hikâye tasarlayarak hikâyenizin unsurlarını aşağıya yazınız.
Cevap:
  • Olay: Arzu Hanım ve Berra’nın gökyüzünü teleskopla incelemeleri.
  • Konu: Uzay
  • Kahramanlar: Berra, Arzu Hanım.
  • Yer: Berra’nın evi.
  • Zaman : Akşam yemeğinden hemen sonra.
  • Ana Fikir: Uzayda görülebilecek çok güzel şeyler vardır.
  • Başlık: Uzayı İzlemek
B) Unsurlarını belirlediğiniz hikâyenizi defterinize yazınız.
Cevap:

Uzayı İzlemek

Berra teyzesini çok seven bir çocuktu. Teyzesi de onu çok seviyordu. Bir gün teyzesi misafirliğe geldiğinde ona bir hediye getirmişti. Berra heyecanla bu hediyenin ne olduğunu öğrenmek istiyordu. Teyzesi ise yemekten sonra hediyeyi açabileceğini söyledi. Berra heyecanla akşam yemeğini yedi ve hediyeyi bir an önce görmek istediğini söyledi. Teyzesi Arzu Hanım ve Berra hediyeyi açmaya başladılar. Fakat Berra henüz hediyenin ne olduğunu anlayamamıştı. Hediyeyi kutudan çıkarıp tek bir parça haline getirdiler. Berra hala ne olduğunu anlamamıştı. Teyzesi Berra’ya “Bu teleskobu senin için getirdim. Gökyüzünü birlikte inceleyelim.” dedi. Berra heyecanla teleskobu alıp gökyüzünü incelemeye başladı. Fakat Berra belli bir süre sonra mızmızlanmaya başladı. Teyzesi ona “Bak sana Ay ı göstereyim üzerinde nasıl karartılar var.” dedi. Berra Ay’ı inceledikçe çok mutlu oldu. Teyzesi Arzu Hanım ona uzayla ilgili çeşitli bilgiler veriyordu. Berra teyzesine sarılıp teşekkür etti. Böyle bir hediye aldığı için çok mutluydu.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 140 Cevabı

A) Aşağıdaki gazete haberlerini önemli bulduğunuz yerlerin altını çizerek okuyunuz.
Cevap:

Önemli bulduğunuz yerlerin altını çizerek okuyun.

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 141 Cevabı

B) Gazete haberlerinde verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Cevap:

A Gazetesi

Savunulan Düşünce: Küresel ısınma için önlem alınmadığı takdirde 2100 yılında iklim temelli felaketlerde yıl içerisinde 150 binden fazla insan yaşamını yitirebilir.

Gösterilen Nedenler: Her yıl hava koşullarına bağlı olarak üç bin insan ölmekte. Sıcak hava dalgaları her yıl kıyı taşkınlarından altı ölümün gerçekleşmesine neden oluyor.

B Gazetesi

Savunulan Düşünce: Küresel ısınma düşüncesi insanlardan vergi alınmak için oynanan bir oyun türüdür.

Gösterilen Nedenler: Küresel ısınmada önemli bir değişik olmaması iklim vergisi düşüncesi, yerkürenin sıcaklığının artmasının normal bir şekilde devam etmesi.

C) Bu iki farklı bakış açısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizi nasıl etkiledi? Açıklayınız.
Cevap:

Ben A Gazetesi’nde yer alan haberin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü araştırma yapan bir kurum her zaman güvenilirdir. Bu şekilde daha güvenilir bilgiler sunmaktalar.

D) Prof. Phil Jones ya da Giovanni Forzieri’den birine e-posta yazacak olsanız kime, ne sormak isterdiniz? Sormak istediklerinizi e-posta şeklinde yazınız.
Cevap:

Sayın Giovanni Forzieri

Yaptığınız araştırmalar ile ilgili bir şeyler okudum fakat küresel ısınma konusunda sizinle aynı düşüncede değilim. Çünkü küresel ısınmanın hızlanmasının temel sebebi insan etkeni olmayıp dış etkenlerde buna yol açmaktadır. Saygılarımla

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 142 Cevabı

Astronot olduğunuzu hayal ediniz. Uzayda geçirdiğiniz bir günü anlattığınız hikâye edici metin yazınız. Hikâyenize uygun başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

Uzaylı Olduğum Bir Gün 

Evrenin boşluğunda farklı farklı gezegenler, yıldızlarla iç içe yan yana birbirimizi gözlemliyorduk. Ay bazen parlak bazen karanlık olurdu. Koca koca taşlar yanımızdan gelir geçerdi. Taşlar öyle büyüktü ki biz onların yanında bir nokta gibi kalıyorduk. Güneşin etrafında farklı boyuttaki yuvarlak taşlar göz alıcı ve muazzam bir manzara gösterisi oluşuyordu.

6. ETKİNLİK

Cevap:

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Sayfa 143 Cevabı

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. İsim tamlamalarının altını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:

Galaksiler, uzayın derinliklerinde bizden çok uzaklardadır.
Galaksilerin ışıkları kızıla kayıyor.
Bu yıldız, Güneş Sisteminin merkezinden ışık saçıyor.
Bilim insanları, bu konuda araştırmalar yapıyor.
Gezegenimizde yaşamın kaynağı Güneş’tir.
Neden evrenin başlangıcı olduğunu düşünüyoruz?

B) Aşağıdaki atasözlerinin bazı kelimeleri eksik bırakılmıştır. Bu atasözlerini parantez içlerindeki isimlerle, isim tamlaması oluşturacak şekilde örnekteki gibi tamamlayınız.

(peynir/gemi) – (yiğit/kamçı) – (davul/ses) – (komşu/kül) – (ay/ışık)

Cevap:
  • Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. (yalancı/mum)
  • Lafla peynir gemisi yürümez. (peynir/gemi)
  • Borç yiğidin kamçısıdır. (yiğit/kamçı)
  • Davulun sesi uzaktan hoş gelir. (davul/ses)
  • Komşu komşunun külüne muhtaçtır. (komşu/kül)
  • Ay ışığında ceviz silkilmez. (ay/ışık)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında araştırma yapınız.
Cevap:

Elli yıla yakın bir süre içinde Osmanlı döneminde gezip gördüklerini Seyahatname adındaki eserinde toplamıştır. 25 Mart 1611 İstanbul’da doğmuş olup 1682 yılında vefat etti. Seyahatname 10 ciltten oluşur. 17.yüzyılda yazılmıştır. 42 yıl boyunca yapılan geziler neticesinde yazılmıştır.

 

Konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi aşağıda yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir